ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μικρή υποχώρηση του δεύτερου κύματος στη Γηραιά Ηπειρο

Ο δρ Κλούγκε επέκρινε την εφαρμογή lockdown και ιδιαίτερα το κλείσιμο των σχολείων, το οποίο χαρακτήρισε αναποτελεσματικό

Kathimerini.gr

Μικρή ύφεση εμφανίζει το πανδημικό κύμα στην Ευρώπη, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Χανς Κλούγκε. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι την περασμένη εβδομάδα σημειωνόταν στη Γηραιά Ήπειρο ένας θάνατος από COVID-19 κάθε 17 δευτερόλεπτα. Ο δρ Κλούγκε επέκρινε την εφαρμογή lockdown και ιδιαίτερα το κλείσιμο των σχολείων, το οποίο χαρακτήρισε αναποτελεσματικό, καθώς παιδιά και έφηβοι δεν ευθύνονται για τη διασπορά του ιού. Τέλος, επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας από το 95% των πολιτών μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη lockdown, ενώ σημείωσε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνεται σταδιακά και με ασφάλεια, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της «πολύ γρήγορης χαλάρωσης».

Στον θλιβερό χορό των περιοριστικών μέτρων μπήκαν και οι ΗΠΑ, που ήδη θρηνούν περισσότερους από 250.000 θανάτους από COVID-19. Η μία πολιτεία μετά την άλλη λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, έκλεισε από χθες όλα τα σχολεία της οικονομικής μητρόπολης της χώρας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του ποσοστού θετικότητας τις τελευταίες ημέρες. Στο Μίσιγκαν έκλεισε η εστίαση, σε εσωτερικούς χώρους, ενώ όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πλέον στρέφονται στην τηλεκπαίδευση.

Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον απαγορεύτηκαν όλες οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, με άτομα που δεν ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό. Στο Ορεγκον απαγορεύτηκε η είσοδος κοινού σε εργασιακούς χώρους και περιορίστηκε ο αριθμός των καταναλωτών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε σούπερ μάρκετ. Ήδη, οι Αμερικανοί κάνουν αγορές πανικού με προτίμηση σε χαρτικά, αντισηπτικά μαντίλια, μείγματα για μπισκότα και κέικ καθώς και κρασιά. Πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έβαλαν δελτίο στη διάθεση των πιο δημοφιλών προϊόντων, παρότι δεν προβλέπονται ελλείψεις ή προβλήματα ανεφοδιασμού.

Ανησυχία για την ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων εξαιτίας της πανδημίας εξέφρασε χθες σε συνέντευξή της στους Financial Times, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν». Οι πολίτες θα επιρρίψουν την ευθύνη για το lockdown και την οικονομική ύφεση στις κυβερνήσεις και οι λαϊκιστές θα εμφανιστούν με έτοιμες απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα. Πρέπει να νικηθεί η πανδημία πάση θυσία», κατέληξε η Φινλανδή πρωθυπουργός.

Tέλος, τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι στο Facebook καταγγέλλουν την εταιρεία για πιέσεις προκειμένου να επιστρέψουν στα γραφεία τους, παρά τους κινδύνους της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση