ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβόλιο AstraZeneca: «Παγώνει» στη Ν. Αφρική – Επανεξέταση από ΠΟΥ

Mελέτη, βρήκε ότι το εμβόλιο προσφέρει «ελάχιστη προστασία» ενάντια σε ήπιες ή μετρίας σοβαρότητας περιπτώσεις Covid

Kathimerini.gr

Η Νότια Αφρική ανέστειλε τη διάθεση του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca αφότου μια μελέτη έδειξε «απογοητευτικά» αποτελέσματα κατά της μετάλλαξης της Covid, ενώ οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να εξετάσουν σήμερα το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 90% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νότια Αφρική οφείλονται στο νέο αυτό στέλεχος.

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε περίπου 2.000 ανθρώπους, βρήκε ότι το εμβόλιο προσφέρει «ελάχιστη προστασία» ενάντια σε ήπιες ή μετρίας σοβαρότητας περιπτώσεις Covid.

Σημειώνεται ότι η Νότια Αφρική έχει λάβει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και επρόκειτο να ξεκινήσει τον εμβολιασμό των πολιτών την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει περαιτέρω συστάσεις για το πώς να κινηθεί σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, στο φως των ευρημάτων της μελέτης.

Η δοκιμή διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γουίτγουοτερσραντ αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προστατεύσει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας», απάντησε από την πλευρά του εκπρόσωπος της AstraZeneca σε επικοινωνία με το AFP.

Σήμερα η επιτροπή ειδικών σε θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συναντάται διαδικτυακά για να ανακοινώσει τις προσωρινές της συστάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτού του εμβολίου. «Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Με αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο, προς το παρόν, 70% το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται λιγότερο πειστικό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως αυτό της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή τεχνολογία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο ακριβό, πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία, και άρα πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο υπ. Υγείας, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής θα διαθέσει τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τη Johnson & Johnson και την Pfizer τις επόμενες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από BBC, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση