ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ναυμαχία» Γαλλίας – Βρετανίας για την αλιεία

Η διαμαρτυρία των Γάλλων αλιέων άρχισε τα ξημερώματα της Πέμπτης

Kathimerini.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Πώς αλλιώς καταλαβαίνεις ότι έχεις επιτύχει την ευκολότερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών αν δεν χρειαστεί να φέρεις κανονιοφόρους;». Το ειρωνικό σχόλιο του αρθρογράφου της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», Μαρκ Στιλ, προκάλεσε η θέα δύο σκαφών του βρετανικού πολεμικού ναυτικού που περιπολούσαν, χθες, στα ανοικτά του Τζέρσεϊ, παρατηρώντας τις πληθωρικές διαμαρτυρίες Γάλλων αλιέων στο λιμάνι του νησιού.

Οι Γάλλοι ψαράδες, με φωτοβολίδες και πανό που έγραφαν «En colere» (θυμωμένος), διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό τους από τα ύδατα γύρω από το νησί. Το Τζέρσεϊ είναι κτήση του βρετανικού στέμματος αλλά δεν ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γεωγραφικά βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γαλλία, από την οποία τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα, μέσω υποβρυχίου καλωδίου. Μια ένδειξη του πόσο έχουν ανάψει τα αίματα έδωσε η Γαλλίδα υπουργός Ναυτικών Υποθέσεων, Ανίκ Ζιραρνέν, η οποία σημείωσε ότι αν δεν βρεθεί λύση, μπορεί να κοπεί η παροχή ρεύματος από το καλώδιο αυτό.

Στη ρητορική του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η έξωση Ευρωπαίων αλιέων από τα βρετανικά ύδατα ήταν ένα από τα οφέλη της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη μεταβατική περίοδο, που διαρκεί ώς το 2026, οι Γάλλοι αλιείς μπορούν να συνεχίσουν να ψαρεύουν στα ύδατα στα οποία δραστηριοποιούνταν, αρκεί να λάβουν άδεια. Οι αλιείς παραπονιούνται ότι έχουν λάβει μόνο το ένα δέκατο των αδειών που έχουν ζητήσει από τη διοίκηση του Τζέρσεϊ και ότι αυτές περιέχουν όρους που δεν είχαν συμφωνηθεί. Οι Αρχές του Τζέρσεϊ υποστηρίζουν ότι εφαρμόζουν κατά γράμμα όσα προβλέπονται στη συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας.

Η διαμαρτυρία των Γάλλων αλιέων άρχισε τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς περίπου 60 βάρκες αναχώρησαν από λιμάνια της Βρετάνης με κατεύθυνση το Τζέρσεϊ, που απέχει 14 μίλια από τις γαλλικές ακτές.
Τα σκάφη συγκεντρώθηκαν έξω από το λιμάνι του Σεν Ελιέ και εν συνεχεία εισήλθαν σε αυτό ανάβοντας φωτοβολίδες, ενώ κάτοικοι του νησιού είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Στο βάθος την κατάσταση παρακολουθούσαν δύο σκάφη του βρετανικού πολεμικού ναυτικού με πλήρωμα 100 ανδρών έκαστο, ενώ στην περιοχή βρίσκονταν και δύο σκάφη της γαλλικής ακτοφυλακής.

Πηγή: BBC 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση