ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

NYT: Η αποδυνάμωση του Πούτιν έχει ήδη ξεκινήσει

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αφήσουν ανεκμετάλλευτα τα διδάγματα αυτής της κρίσης

Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το μόνο σίγουρο είναι πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αφήσουν ανεκμετάλλευτα τα διδάγματα αυτής της κρίσης. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ βρίσκονται για πολλοστή φορά αντιμέτωπες με έναν πετρελαιο-δικτάτορα, του οποίου η επιθετική και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά είναι δυνατή μόνο χάρη στον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας του.

Ανεξαρτήτως από το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα πρέπει η Αμερική επιτέλους να βάλει τέλος, επίσημα, κατηγορηματικά και αμετάκλητα, στην εξάρτησή της από το πετρέλαιο, σημειώνει ο συντάκτης των New York Times.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η εξάρτηση αυτή έχει αλλοιώσει όσο τίποτε άλλο την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τις δεσμεύσεις τους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και το περιβάλλον τους. Ελπίζει μάλιστα αυτός να είναι και ο τελευταίος πόλεμος που οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης των NYT, όσο οι ΗΠΑ είναι εξαρτημένες από το πετρέλαιο, θα είναι πάντα αναγκασμένες να παρακαλούν κάποιον, συνήθως κάποιον «κακό», να αυξήσει ή να μειώσει την τιμή, καθώς η ίδια η χώρα δεν έχει τον έλεγχο της μοίρας της.

Αυτό πρέπει να σταματήσει, υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει αναγκαστικά να υπάρξει μια περίοδος μετάβασης, κατά την οποία οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Η απεξάρτηση δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί. Αλλά, όπως σημειώνει, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διπλασιάσουν τον ρυθμό αυτής της μετάβασης και όχι τα ορυκτά καύσιμα.

Τίποτα δεν θα απειλούσε τον Πούτιν περισσότερο από αυτό, αναφέρει. Άλλωστε, ήταν η κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου μεταξύ του 1988 και του 1992, εξαιτίας της πλεονάζουσας παραγωγής στη Σαουδική Αραβία, που συνέβαλε στη χρεοκοπία της Σοβιετικής Ένωσης και επιτάχυνε την κατάρρευσή της. Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα, αυξάνοντας την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή απόδοση.

Φθηνότερες πλέον οι καθαρές πηγές ενέργειας

Ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, αναφέρει ο CEO της Energy Innovation, Χαλ Χάρβεϊ, είναι η ενίσχυση των στάνταρντ της καθαρής ενέργειας για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, να απαιτείται από κάθε εταιρεία των ΗΠΑ να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, μεταβαίνοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ρυθμό 7 έως 10% ετησίως – δηλαδή πιο γρήγορα από ποτέ.

Είναι ουτοπικό κάτι τέτοιο; Όχι, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο CEO της American Electric Power, η οποία κάποτε ήταν πλήρως εξαρτημένη από τον άνθρακα, έχει δεσμευθεί σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, μέσω της χρήσης κυρίως φυσικού αερίου.

«Οι καθαρές εναλλακτικές λύσεις είναι πλέον φθηνότερες από τις βρόμικες», αναφέρει ο Χάρβεϊ. «Πλέον, κοστίζει περισσότερο το να καταστρέψεις τον πλανήτη παρά να τον σώσεις». Επιπλέον, σήμερα «κοστίζει λιγότερο να απελευθερωθούμε από τους “πετρελαιο- δικτάτορες” παρά να παραμείνουμε υποδουλωμένοι σε αυτούς».

Οι νέες τεχνολογίες είναι εδώ και ανοίγει ο δρόμος για να καταστεί ανίσχυρος ο Πούτιν, αναφέρει το άρθρο, σημειώνοντας ότι αυτό είναι απλώς θέμα ηγεσίας και αποφασιστικότητας των ΗΠΑ.

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X