ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Λευκός Οίκος βάζει κανόνες στην τεχνητή νοημοσύνη

Σκοπός του προεδρικού διατάγματος είναι επίσης η πρόληψη των κινδύνων που συνδέονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Kathimerini.gr

Ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων για το ρυθμιστικό πλαίσιο της χρησιμοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων που συνδέονται με την αναδυόμενη τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει προεδρικό διάταγμα το οποίο θα θέτει νέους κανόνες ασφαλείας για όλα τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και θα απαιτεί από τους φορείς που τα αναπτύσσουν να μοιράζονται με τις αμερικανικές αρχές τα αποτελέσματα των δοκιμών ασφαλείας που θα πραγματοποιούν.

Σκοπός του προεδρικού διατάγματος είναι επίσης η πρόληψη των κινδύνων που συνδέονται με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και η διασφάλιση ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιείται για την εξαπάτηση των καταναλωτών.

Η IBM ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το διάταγμα «στέλνει ένα κρίσιμο μήνυμα: ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι “υπεύθυνη” Τεχνητή Νοημοσύνη».

Η NetChoice, μια εμπορική ένωση που περιλαμβάνει μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες χαρακτήρισε από την πλευρά της το εκτελεστικό διάταγμα ως «ευχολόγιο», το οποίο θα καταλήξει «να καταπνίξει νέες εταιρείες και ανταγωνιστές από το να εισέλθουν στην αγορά και να επεκτείνει σημαντικά τη δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επί της αμερικανικής καινοτομίας».

Το νέο διάταγμα υπερβαίνει τις εθελοντικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν νωρίτερα φέτος εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η OpenAI, η Alphabet και η Meta Platforms, οι οποίες δεσμεύτηκαν να τοποθετήσουν υδατογραφήματα σε περιεχόμενο που παράγεται από Τεχνητή Νοημοσύνη για να καταστήσουν την τεχνολογία ασφαλέστερη.

Θέσπιση κανόνων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και G7

Οι ρυθμιστικές Αρχές αγωνίζονται να σχεδιάσουν κανόνες που θα διέπουν τη χρήση της γενετικής ή παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τον Μάρτιο, ο Ελον Μασκ και άλλοι ζήτησαν να επιβληθεί ένα μορατόριουμ στην ανάπτυξη λογισμικών ισχυρότερων από το GPT-4 της OpenAI, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία.

Σε ακρόαση στο Κογκρέσο, ο ισχυρός άνδρας του ChatGPT, Σαμ Αλτμαν, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός κανονιστικού πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, κατά προτίμηση σε διεθνές επίπεδο. «Ξέρω ότι φαίνεται αφελές να προτείνω κάτι τέτοιο, μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά υπάρχουν προηγούμενα», εξήγησε, αναφέροντας το παράδειγμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Με φόντο τα παραπάνω, τον περασμένο Απρίλιο, στο περιθώριο μιας διάσκεψης των υπουργών Ψηφιακής Τεχνολογίας των χωρών-μελών της G7 στην πόλη Τακασάκι της Ιαπωνίας, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, πρότεινε νομοθετικά μέτρα για τη χρήση όλων των εργαλείων ΑΙ.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση