ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Λίβανος «φλέγεται»

Συνέχεια στην αναταραχή στους δρόμους και στην πολιτική αβεβαιότητα

Η έξαρση των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στη Βηρυτό κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου απειλούν να βυθίσουν τον Λίβανο σε αναταραχή και χάος. Την ίδια ώρα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης καθυστερεί εξαιτίας της εκπροσώπησης ορισμένων κομμάτων, ένα ζήτημα το οποίο εγείρουν οι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την λιβανέζικη εφημερίδα Daily Star Lebanon, oι συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου, στις οποίες η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και κανόνι νερού για να σκορπίσει τους διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού, ήταν οι χειρότερες της τελευταίας περιόδου. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για πρώτη φορά στις 17 Οκτωβρίου σε μια πρωτοφανή δημοφιλής εξέγερση ενάντια στην κυβερνώσα πολιτική ελίτ της χώρας που θεωρούν διεφθαρμένη και ανίκανη. Σχεδόν 500 άνθρωποι από τις δύο πλευρές τραυματίστηκαν σε δύο ημέρες συγκρούσεων.

Η κρίσιμη συνάντηση

Οι αναταραχές και ο λαϊκός ξεσηκωμός συνεχίζονται την στιγμή που ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης καθυστερεί. Ο ορισθείς πρωθυπουργός Χασάν Ντιράμπ συναντήθηκε την Κυριακή με τον Πρόεδρο Μιχέλ Αούν για να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών του με διάφορα κόμματα για τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης. Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός παρουσίασε στον Πρόεδρο Αούν το νέο υπουργικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο του μήνα. Οι κ. Αούν και κ. Ντιάβ συζήτησαν την «τρέχουσα κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων επαφών για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης», ανέφερε το κρατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο κ. Αούν πρόκειται να προεδρεύσει σε συνάντηση ασφαλείας στο παλάτι Baabda το μεσημέρι της Δευτέρας για να συζητήσει «τις εξελίξεις ασφάλειας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ηρεμίας στη χώρα» μετά τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της πόλης.

Πολιτική και οικονομική κρίση

Τα λιβανέζικα μέσα αναφέρουν ότι η καθυστέρηση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης οφείλεται κυρίως στην πιθανή εκπροσώπηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα κομμάτων που φέρουν σχέσεις με την Δαμασκό και το κίνημα Χεζμπολλάχ.

Την Κυριακή, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι δήλωσε ότι ο τρόπος για να εκτονωθούν οι κλιμακούμενες εντάσεις στους δρόμους ήταν να «σταματήσουν οι πολιτικοί να χάνουν χρόνο» και να προχωρήσουν με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Το αδιέξοδο του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται καθώς ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση από το 1975-90, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Η Λίρα του Λιβάνου, έχει χάσει όσο το 40 τοις εκατό της αξίας της στη μαύρη αγορά. Εν μέσω μιας κρίσης ρευστότητας σε δολάρια, οι τράπεζες έχουν επιβάλει ανεπίσημους ελέγχους κεφαλαίων, χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση