ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Λούις Ρουμπιάλες και το φιλί που εξόργισε τον πλανήτη

Το χρονικό του επίμαχου φιλιού του προέδρου της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στην αθλήτρια Τζένι Χερμόσο ανοίγει τη συζήτηση για την όχι και τόσο αυτονόητη τελικά έννοια της συναίνεσης

Kathimerini.gr

Ελένη Τζαννάτου

Η 20η Αυγούστου ήταν μέρα χαράς για τον γυναικείο αθλητισμό. Η ομάδα της Ισπανίας επικράτησε της Αγγλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών μετά το 1-0 που έφερε στο 29’ το γκολ της Ολγα Καρμόνα. Οι πανηγυρισμοί δεν περιορίστηκαν στο Stadium Australia στο Σίδνεϊ, αλλά ακολούθησαν και στους δρόμους της Ισπανίας μα και σε κάθε γωνιά του κόσμου που αγαπά το ποδόσφαιρο, ανεξαρτήτως φύλου. Για μερικά 24ωρα το γυναικείο ποδόσφαιρο έμοιαζε να απολαμβάνει μια δόξα που δεν είχε συνηθίσει.

Πρόκειται άλλωστε για το πιο επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών ως τώρα, όπως μαρτυρούν τα εισιτήρια που κόπηκαν -περισσότερα από 1.7 εκατομμύρια– αλλά και οι τηλεθεατές που το παρακολούθησαν εξ αποστάσεως -ήδη στα μέσα της διοργάνωσης, το αυστραλιανό Channel Seven κατέγραψε 10 εκατομμύρια τηλεθεατές, με 1.7 εκατομμύρια επιπλέον να συντονίζονται ψηφιακά μέσω του 7Plus. Ολα αυτά, όσο η Φούρια Ρόχα έγραφε το απόλυτο «success story» της, μιας και κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο και μάλιστα, χωρίς να στείλει στο γήπεδο τις καλύτερες ποδοσφαιρίστριες της χώρας, μιας και αυτές πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν σε απεργία.

Αρκούσαν, βέβαια, μερικά δευτερόλεπτα για να αμαυρωθεί η μεγάλη αυτή νίκη, με ένα ανάρμοστο περιστατικό που μονοπωλεί τους τίτλους των ειδήσεων έκτοτε. Ο Λούις Ρουμπιάλες, πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονταν στο βάθρο για να συγχαρούν μία-μία τις παίκτριες της Ισπανίας κατά την απονομή του κυπέλλου, υπήρξε υπερβολικά διαχυτικός, φιλώντας την παίκτρια Τζένι Χερμόσο στο στόμα.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Παρά τον σάλο που ξέσπασε με την κίνησή του, ο Ρουμπιάλες δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι τόσο κακό ώστε να παραιτηθεί. Φωτ.: AP Photo/Manu Fernandez, file

Φυσικά ο φακός έπιασε το στιγμιότυπο που αναπαράχθηκε προκαλώντας ερωτήματα, με την ίδια τη Χερμόσο, να επιβεβαιώνει λίγη ώρα αργότερα πως το φιλί δεν ήταν συναινετικό, με πρώτο σχόλιο: «Τι έπρεπε να κάνω; Δεν μου άρεσε». Θέση δεν άργησε να πάρει και η Ιρένε Μοντέρο, υπουργός ισότητας της Ισπανίας, που έγραψε μέσω Χ: «Ας μην υποθέσουμε ότι το να δώσεις ένα φιλί χωρίς συγκατάθεση είναι κάτι “που συμβαίνει”. Είναι μια μορφή σεξουαλικής βίας που οι γυναίκες υπομένουν σε καθημερινή βάση και μέχρι τώρα αόρατη και που δεν μπορούμε να την ομαλοποιήσουμε. Είναι καθήκον όλης της κοινωνίας».

Ο υπουργος πολιτισμού και αθλητισμού της χώρας, Μικέλ Ιθέτα, με την σειρά του χαρακτήρισε την κίνηση αυτή του Ρουμπιάλες «απαράδεκτη», λέγοντας πως «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο ισότητας, δικαιωμάτων και σεβασμού προς τις γυναίκες. Ολοι οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον τρόπο και τις πράξεις μας».

Την επόμενη μέρα ο Λούις Ρουμπιάλες δημοσίευσε ένα απολογητικό βίντεο στο οποίο ζητούσε «συγγνώμη από όποιους προσβλήθηκαν». Η Χερμόσο, μέσω ανακοίνωσης της ένωσής της, FUTPRO, ζήτησε να μην μείνει ο 46χρονος ατιμώρητος.

Το περιστατικό είχε λάβει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, να καλεί τον Ρουμπιάλες να προχωρήσει και σε πράξεις και να εξηγήσει αυτό που συνέβη. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, βέβαια, μόνο κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να έχει σκοπό να κάνει: «Πιστεύετε πως το περιστατικό είναι τόσο σοβαρό ώστε να απομακρυνθώ από την καλύτερη θέση στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου; Δεν θα παραιτηθώ. Δεν θα παραιτηθώ. Δεν θα παραιτηθώ».

Από πορεία κατά του Ρουμπιάλες στη Μαδρίτη. Φωτ.: REUTERS/Isabel Infantes

Παρά την άρνησή του, η FIFA την Πέμπτη 24 Αυγούστου ξεκίνησε έρευνα και τρεις μέρες αργότερα προχώρησε σε αναστολή κάθε ποδοσφαιρικής δραστηριότητας του Ρουμπιάλες για 90 ημέρες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης του απαγορεύτηκε να έρθει σε οποιαδήποτε επαφή με την Τζένι Χερμόσο. Πριν συμβεί αυτό, η ομοσπονδία είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε την παίκτρια της Ισπανίας για συκοφαντία.

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης, η μητέρα του Λούις Ρουμπιάλες, Ανχελες Μπεγιάρ… κλειδώθηκε σε μια εκκλησία, προχωρώντας σε απεργία πείνας για όσο χρειαστεί, έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη στον γιο της. Στο μεταξύ, πορείες και συγκεντρώσεις κατά του Ρουμπιάλες λαμβάνουν χώρα στην Ισπανία, ενώ, 81 Ισπανίδες αθλήτριες, μεταξύ των οποίων και η Τζένι Χερμόσο, έχουν προχωρήσει σε απεργία, μέχρι ο Ρουμπιάλες επιτέλους να παραιτηθεί.

Το σκιώδες παρελθόν

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο 46χρονος κατηγορείται για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά. Φωτ.: AP Photo/Amr Nabil, File

Το φιλί δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που κουβαλάει στην πλάτη του ο (για την ώρα) πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Το 2020 είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση σε μια αρχιτέκτονα που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του σπιτιού του, με τον Ρουμπιάλες πάντως να κερδίζει τη δίκη και να υποστηρίζει πως ο ίδιος υπήρξε θύμα παρενόχλησης από τη γυναίκα.

Οσο για τις 15 αθλήτριες που προχώρησαν σε απεργία, πίσω στον Σεπτέμβρη του 2022 και επομένως, δεν συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κατηγόρησαν την ομοσπονδία για έλλειψη επαγγελματισμού. Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκαν πως ο προπονητής τους, Χόρχε Βιλδά, παραβίαζε την ιδιωτικότητά τους, ψάχνοντας τις τσάντες τους και ζητώντας τους να αφήνουν τις πόρτες των δωματίων τους ανοιχτές. Κάτι που υπογραμμίζει πως το ζήτημα στα ενδότερα της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου είναι πιο βαθύ.

Περιμένοντας να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην υπόθεση του Ρουμπιάλες και αν υπάρχουν και άλλα πράγματα να έρθουν στο προσκήνιο, το σίγουρο είναι πως κινήσεις όπως το επίμαχο φιλί ανήκουν σε έναν άλλο κόσμο που ο σύγχρονος προσπαθεί να αφήσει οριστικά πίσω, όμως για κάποιους θεωρούνται ακόμα φυσιολογικές. Και είναι ανησυχητικό που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Ισπανία, τη χώρα του νομοσχεδίου «Μόνο το ναι σημαίνει ναι», που κατάφερε να κερδίσει για τις γυναίκες της μέχρι και άδεια περιόδου. Δηλαδή, τα αυτονόητα που τελικά δεν είναι πάντα τέτοια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση