
Kathimerini.gr
Ο Φρίντριχ Μερτς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να γίνει καγκελάριος στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του SPD, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, το γερμανικό κοινοβούλιο θα διεξαγάγει δεύτερη ψηφοφορία σήμερα για την εκλογή του Μερτς.
«Καταφέραμε να διεξαχθεί σήμερα μια δεύτερη ψηφοφορία, ώστε να μπορέσουμε να εκλέξουμε γρήγορα τον ομοσπονδιακό καγκελάριο», δήλωσε ο Κλίνγκμπεϊλ. «Υποθέτω ότι στη δεύτερη ψηφοφορία θα υπάρχει πλέον η απαραίτητη πλειοψηφία για να γίνει ο Φρίντριχ Μερτς ο επόμενος καγκελάριος της χώρας μας», πρόσθεσε. Οπως έγινε γνωστό, από τη συντηρητική πλευρά, η δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται στις 15:15 τοπική ώρα (16:15 ώρα Κ΄ύπρου).
Το απροσδόκητο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, προκάλεσε σοκ στον νεοσύστατο συνασπισμό των Συντηρητικών με τους Σοσιαλδημοκράτες, του οποίου ο ίδιος ηγείται.
Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου ή Μπούντεσταγκ έχει πλέον 14 ημέρες για να εκλέξει είτε τον Μερτς, επικεφαλής της συντηρητικής συμμαχίας των CDU-CSU είτε άλλον υποψήφιο με απόλυτη πλειοψηφία.
Ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Κάρστεν Λίνερμαν, δήλωσε πάντως, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν αποκλείεται να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία ακόμη και αργότερα σήμερα, ενώ πυρετώδεις διαβουλεύσεις όλων των κομμάτων είναι σε εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται πως η συμμαχία CDU-CSU κέρδισε τις γενικές εκλογές τον Φεβρουάριο, αλλά με ποσοστό μόλις 28,5% των ψήφων και για αυτό χρειάζεται τουλάχιστον έναν εταίρο για την καγκελαρία.
Ο Μερτς πέτυχε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι ωστόσο είχαν εξασφαλίσει ποσοστό μόλις 16,4% στις εκλογές, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμά τους στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
«Γροθιά στο στομάχι» για τον Μερτς
Το σημερινό αποτέλεσμα στην Μπούντεσταγκ χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά ενοχλητικό» για τον Μερτς, από τον γερμανικό Τύπο. Πολιτικοί αναλυτές έκαναν λόγο για «πλήρη καταστροφή» και για «γροθιά στο στομάχι» για τον 69χρονο υποψήφιο καγκελάριο, καθώς και για εξέλιξη που σηματοδοτεί τον πολιτικό διχασμό στο Βερολίνο.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Μερτς αποχώρησε με την κοινοβουλευτική του ομάδα από την αίθουσα της Μπούντεσταγκ, όπου διεξήχθη η ψηφοφορία, για να διαβουλευθούν σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν.
Ο συνασπισμός των CDU/CSU/SPD έχει 328 ψήφους στην Μπούντεσταγκ, ωστόσο στη μυστική ψηφοφορία ο Μερτς έλαβε μόλις 310 ψήφους, 18 λιγότερες από όσες αναμενόταν, και, το σημαντικότερο, έξι λιγότερες από την πλειοψηφία που απαιτείται για την ανάδειξη του επόμενου καγκελάριου.
Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιος «στέρησε» από τον υποψήφιο καγκελάριο την στήριξή του –αν επρόκειτο για αντάρτες προερχόμενους από τους κόλπους των συντηρητικών του κόμματός του ή για μέλη των εταίρων στον συνασπισμό, Σοσιαλδημοκρατών. Καταγράφηκαν πάντως τρεις αποχές, καθώς και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.
Ψάχνουν τους «αντάρτες»
Ο Μερτς και οι συνεργάτες του «δεν γνωρίζουν με ποιον πρέπει να μιλήσουν για να τον πείσουν να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του», δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, επισημαίνουν τα γερμανικά Μέσα.
Ο Μερτς από πλευράς του, για τις επόμενες ημέρες, μετά την ορκωμοσία του, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, είχε οργανώσει σειρά επισκέψεων: στο Παρίσι και τη Βαρσοβία αύριο Τετάρτη, ενώ επρόκειτο να παραβρεθεί σε εορτασμούς της Ημέρας Νίκης για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη την Πέμπτη και στη συνέχεια να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
Σύμφωνα με γερμανικά Μέσα, ο ίδιος και οι συνεργάτες του ενδέχεται να πιέσουν για δεύτερη ψηφοφορία αργότερα σήμερα.
Για την επανάληψη της διαδικασίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μέχρι τώρα η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αρχικά είχε απορρίψει την πρόταση για νέα ψηφοφορία απόψε, προκρίνοντας την επιλογή της αυριανής συνεδρίασης της ολομέλειας.
Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές ότι θα μπορούσε τελικά να συμφωνήσει σε νέα ψηφοφορία απόψε.
«Εξετάζουμε το εάν μπορούμε να ψηφίσουμε για δεύτερη φορά απόψε. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αποκαλέσουμε τον Φρίντριχ Μερτς “καγκελάριο” απόψε», δήλωσε ο Λίνεμαν.
Σε κάθε περίπτωση, για τη διεξαγωγή μίας δεύτερης ψηφοφορίας εντός της ημέρας, οι υποστηρικτές του Μερτς θα έπρεπε να έχουν διασφαλίσει βέβαιη νίκη, καθώς δεύτερη ήττα θα ήταν καταστροφική για τη θέση και την αξιοπιστία του Μερτς, όπως επισημαίνουν πολιτικοί σχολιαστές στο Βερολίνο.
Τα επόμενα βήματα
Για να εκλεγεί στη θέση του καγκελαρίου, ο υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, δηλαδή το ήμισυ των βουλευτών συν τουλάχιστον μία επιπλέον ψήφο.
Εάν ο υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, διεξάγεται δεύτερος.
Η Μπούντεσταγκ έχει 14 ημέρες για να εκλέξει άλλον υποψήφιο για καγκελάριο. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των πιθανών υποψηφίων, αν και σε κάθε περίπτωση, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία στη συγκεκριμένη φάση της διαδικασίας.
Εάν και ο δεύτερος γύρος αποτύχει, η εκλογική διαδικασία εισέρχεται σε τρίτη φάση και σε νέα ψηφοφορία που θα πρέπει να διεξαχθεί αμέσως.
Το άτομο που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (σχετική πλειοψηφία) εκλέγεται στη συνέχεια ως καγκελάριος.
Εάν ο υποψήφιος εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη της Μπούντεσταγκ, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος τον διορίζει καγκελάριο εντός επτά ημερών από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Εάν ο εκλεγμένος καγκελάριος εξασφαλίσει μόνο σχετική πλειοψηφία, δηλαδή τις περισσότερες ψήφους, ο πρόεδρος πρέπει είτε να τον διορίσει καγκελάριο εντός επτά ημερών είτε να διαλύσει την Μπούντεσταγκ.
Περαιτέρω πίεση από την Ακροδεξιά
Αποτυχία του Μερτς να κερδίσει στον δεύτερο γύρο, θα βύθιζε την κορυφαία οικονομία της Ευρώπης σε πολιτική αναταραχή και θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για μία μάχη ηγεσίας δίχως τέλος στη Γερμανία, σύμφωνα με γερμανικά Μέσα.
Δυνητικά, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε νέες κάλπες, όπου το ακροδεξιό κόμμα AfD θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά του περαιτέρω ή ακόμα και να πετύχει εκλογική νίκη, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Μπούντεσταγκ, το AfD ζήτησε εκλογές, ενώ έκανε λόγο για «καλή μέρα για τη Γερμανία».
Η Αλις Βάιντελ, συνεπικεφαλής του κόμματος, καλώντας σε πρόωρες κάλπες, ανέφερε απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους πως «ο Μερτς πρέπει να παραμερίσει για να ανοίξει ο δρόμος προς γενικές εκλογές».
Σημειώνεται πως σήμερα, Τρίτη, συμπληρώνονται ακριβώς έξι μήνες από την ημέρα της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Ολαφ Σολτς, στις 6 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, όπως θυμίζει το Spiegel. Πολιτικό γεγονός, που όπως και οι σημερινές εξελίξεις, απειλεί να «κλονίσει» πολιτικά το διαβόητο για την πολιτική σταθερότητά του, Βερολίνο.
Ο συναρχηγός του κόμματος των Πρασίνων, Φέλιξ Μπάναστσακ, προειδοποίησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η σημερινή αποτυχία να εκλεγεί ο Μερτς αποτελεί «σημείο καμπής» και «καθόλου καλή εξέλιξη», καθώς «η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται σταθερότητα και μάλιστα πολύ σύντομα».
Πολιτικοί ανταποκριτές στην Μπούντεσταγκ ανέφεραν ακόμη ότι το αποτέλεσμα αναδεικνύει δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο συνασπισμός, αν τελικά καταφέρει να κυβερνήσει.
Λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα, τα μηνύματα ήταν πολύ διαφορετικά, με τη Γερμανία να μοιάζει έτοιμη να βάλει τέλος σε έξι μήνες πολιτικής παράλυσης. «Είναι ιστορικό μας καθήκον να κάνουμε αυτή την κυβέρνηση να επιτύχει», δήλωνε ο Φρίντριχ Μερτς, υπογράφοντας, χθες, Δευτέρα, τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.