ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πούτιν ποντάρει στην κόπωση της Δύσης

Ελλείψεις τροφίμων, πληθωρισμός και προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό.

ΜΑΡΚ ΛΑΝΤΕΡ / THE NEW YORK TIMES

Μέχρι στιγμής, τα ρήγματα στο μέτωπο της Δύσης είναι επιφανειακά. Είναι η Ουγγαρία, που μπλοκάρει τις κυρώσεις της Ε.Ε. για το ρωσικό πετρέλαιο, είναι η ανησυχία του Παρισιού με τους επιθετικούς στόχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για αποδυνάμωση του Πούτιν αλλά και η ανησυχία του Μπάιντεν για τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν νέα σημάδια αλληλεγγύης, με την προσέγγιση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του πακέτου βοηθείας για την Ουκρανία, ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Όμως, καθώς οι μάχες συνεχίζονται, οι κλιμακωτές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στους αγωγούς ενέργειας και στις σοδειές θα γίνονται όλο και πιο αισθητές. Ίσως ο Πούτιν υπολογίζει ότι η Δύση θα κουραστεί να δίνει τη μάχη για το Ντονμπάς πριν κουραστεί η Ρωσία. «Πιθανώς ο Πούτιν υπολογίζει ότι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. θα καμφθεί όσο χειροτερεύουν οι ελλείψεις τροφίμων, ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό», προειδοποίησε την Τρίτη η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Εϊβριλ Χέινς. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε αγρόκτημα στο Ιλινόι και υποστήριξε ότι για τις αυξήσεις του κόστους ζωής στις ΗΠΑ ευθύνεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν· μια σιωπηρή παραδοχή ότι η πολιτική του –που έχει διακομματική έγκριση στην Ουάσιγκτον– εμπεριέχει πολιτικό κόστος.

Με αυτό το δεδομένο, κάποιοι θεωρούν ότι η Δύση πρέπει να εκμεταλλευθεί το πλεονέκτημά της εντείνοντας τις οικονομικές πιέσεις εις βάρος της Μόσχας. «Ανησυχώ για τη δυτική κόπωση», είπε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα Μάικλ Μακ Φάουλ. «Γι’ αυτό οι ηγέτες του ελεύθερου κόσμου πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επισπεύσουν το τέλος του πολέμου». Κάποιοι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ίσως το παρακάνουν. Γάλλοι διπλωμάτες που σχετίζονται με τον Μακρόν είπαν ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι να εξοπλιστεί η Ουκρανία μέχρι τα δόντια και να παραμείνουν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας αιωνίως. Αντιθέτως, η Γαλλία θέλει να πιέσει για διαπραγματεύσεις, διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ασφάλεια της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση