ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι παγανιστές γιορτάζουν

Την ανατολή του Ηλίου παρακολούθησαν στο Στόουνχεντζ της Αγγλίας εκατοντάδες πιστοί της θρησκείας των δρυϊδών

Kathimerini.gr

Την παγανιστική γιορτή του θερινού ηλιοστασίου επρόκειτο να γιορτάσουν χιλιάδες άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο, με συναυλία ροκ μουσικής στο μνημείο του Στόουνχεντζ στη νότια Αγγλία, με μουσικούς περιπάτους στους δρόμους του Παρισιού, οργανωμένη ομαδική επίδειξη γυμναστικής γιόγκα στο κέντρο της Νέας Υόρκης και προσευχές ιερέων της αρχαίας θρησκείας των Μάγια στο Ταζουμάλ του Ελ Σαλβαδόρ, μεταξύ άλλων.

Το θερινό ηλιοστάσιο, η στιγμή του έτους κατά την οποία ο Βόρειος Πόλος της Γης προσεγγίζει τον Ηλιο, θεωρείτο από τους αρχαίους πολιτισμούς ορόσημο ζωής και ευημερίας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατασκεύασαν τις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας κατά τέτοιον τρόπο, ώστε ο Ηλιος να δύει ανάμεσά τους όταν ο παρατηρητής στέκεται δίπλα στη Σφίγγα. Στο Ελ Σαλβαδόρ η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρχαίο αστρονομικό παρατηρητήριο στην περιοχή Ταζουμάλ, όπου ο Ηλιος ευθυγραμμιζόταν με τα κτίσματα στα ηλιοστάσια. Ο πληθυσμός των κοντινών πόλεων συγκεντρωνόταν στο παρατηρητήριο για να παρακολουθήσει τον ηγεμόνα να «διατάζει» τον Ηλιο. Στο Στόουνχεντζ της Αγγλίας οι κάτοικοι της περιοχής οικοδόμησαν πριν από 5.000 χρόνια κτίσματα με μονολίθους που επέτρεπαν στους παρατηρητές να παρακολουθήσουν την ανατολή του Ηλίου ευθυγραμμισμένη με το κέντρο του πέτρινου κύκλου.

Κάποιες χώρες και περιοχές του βορείου ημισφαιρίου εκμεταλλεύονται τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου για να διοργανώσουν ολονύχτιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην Ισλανδία ο ήλιος του μεσονυκτίου ευνοεί τη διοργάνωση φεστιβάλ μουσικής διάρκειας τριών 24ώρων. Στην πόλη Φέρμπανκς στην Αλάσκα το θερινό ηλιοστάσιο δίνει την ευκαιρία για διεξαγωγή νυχτερινού αγώνα μπέιζμπολ χωρίς ηλεκτρικό φωτισμό. Ο αγώνας ξεκινά στις 10.30 το βράδυ και διαρκεί συνήθως έως τις 2 το πρωί.

«Το θερινό ηλιοστάσιο δεν επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων της Δύσης. Οι μόνοι που του δίνουν σημασία είναι οι οπαδοί νεο-παγανιστικών θρησκειών και οι αγρότες που γνωρίζουν τη σημασία που έχει στον κύκλο της σποράς και της συγκομιδής», λέει η Χαρίτα Χόλμπρουκ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Διαμαρτυρίες στη Χαβάη

Στο μεταξύ, με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας γιόρτασαν το θερινό ηλιοστάσιο ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος στη Χαβάη, μετά την απόφαση της πολιτείας να κατασκευάσει μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο στην κορυφή του όρους Μάουνα Κέα. Οι αντίπαλοι του τηλεσκοπίου υποστηρίζουν ότι η κορυφή του όρους είναι ιερός τόπος για την παραδοσιακή θρησκεία της νήσου, οι κάτοικοι της οποίας γιόρταζαν το ηλιοστάσιο στο σημείο αυτό εδώ και χιλιετίες. «Η απόφαση των Αρχών να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο όρος είναι προσβλητική και εχθρική προς τους ιθαγενείς. Το όρος Μάουνα Κέα στο Μεγάλο Νησί είναι τόπος θρησκευτικής λατρείας», είπε η ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων Κεαλόχα Πισιότα.

Το νέο τηλεσκόπιο θα επιτρέψει στους αστρονόμους να «κοιτάξουν» 13 δισ. έτη στο παρελθόν για να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία του σύμπαντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση