ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Ανακατάληψη χωριών στα ανατολικά

Η ουκρανική SBU ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στη γέφυρα του Κερτς

Kathimerini.gr

Η«ουκρανική αντεπίθεση» που έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες φαίνεται πως σημειώνει μικρές, αλλά σταθερές επιτυχίες. Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, Χάνα Μαλιάρ, ανακοίνωσε στην πλατφόρμα Telegram πως τα ουκρανικά στρατεύματα «έχουν απελευθερώσει» το χωριό Ουροζαΐνε στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή του Ντονέτσκ. Ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα απεικόνιζε Ουκρανούς μαχητές να κρατούν σημαίες μέσα στο χωριό, το οποίο απέχει μόλις 90 χλμ. από τη Θάλασσα του Αζόφ. Η Ρωσία κρατά αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχό της σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ και της Κριμαίας. Σύμφωνα με αναλυτές του πρακτορείου Reuters, αυτή η νίκη θα φέρει τους Ουκρανούς ένα βήμα πιο κοντά στο νότιο χωριό Σταρομλινίβκα, το οποίο εκτελεί χρέη οχυρού για τον ρωσικό στρατό.

Παράλληλα, το «σφυροκόπημα» στα ουκρανικά λιμάνια, που ξεκίνησε αμέσως μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με επιθέσεις στο Ρένι και το Ιζμαΐλ. Οι επιθέσεις στην εν λόγω μικρή πόλη ενέχουν έναν επιπλέον κίνδυνο, καθώς το Ιζμαΐλ είναι χτισμένο στις όχθες του Δούναβη και μερικές εκατοντάδες μέτρα δυτικότερα βρίσκονται τα εδάφη της (νατοϊκής) Ρουμανίας. Παρ’ όλα αυτά, και εν μέσω επιθέσεων σε εξαγωγικές δομές, χθες το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού το εμπορικό πλοίο «Joseph Schulte» με σημαία Χονγκ Κονγκ. Το εν λόγω πλοίο βρισκόταν παγιδευμένο στη Μαύρη Θάλασσα από την πρώτη ημέρα της εισβολής και αναχώρησε με φορτίο 2.114 κοντέινερ και άγνωστη ποσότητα σιτηρών. Ο απόπλους έγινε ως μέρος της ουκρανικής πρωτοβουλίας να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την αποχώρηση παγιδευμένων διεθνών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα δεν έχει καταστήσει σαφές εάν θα σεβαστεί τον διάδρομο.

Oσον αφορά τις επιχειρήσεις στην ενδοχώρα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση σε βιομηχανικό κτίριο στην πόλη Λουτσκ της δυτικής Ουκρανίας.

 

Κατάρριψη drones

Το υπουργείο Aμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες πως κατέρριψε τρία ουκρανικά drones στα νοτιοδυτικά της Μόσχας. «Η Ουκρανία προσπάθησε να επιτεθεί στην πρωτεύουσα με τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 5.00 π.μ. στην περιοχή Καλούγκα», αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram. Πρόκειται για ακόμη έναν κρίκο σε μια αλυσίδα επιθέσεων τέτοιου είδους που βιώνει τους τελευταίους μήνες η ρωσική πρωτεύουσα. Αρκετά μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη έχουν πλήξει κτίρια, χωρίς να έχουν σημειωθεί τραυματισμοί, ενώ τον Μάιο δύο drones καταρρίφθηκαν πάνω από την προεδρική κατοικία στο Κρεμλίνο. Οι Ρώσοι είχαν τότε κατηγορήσει τους Ουκρανούς, οι οποίοι δεν ανέλαβαν ωστόσο την ευθύνη, για «τρομοκρατική ενέργεια» και είχαν προειδοποιήσει για αντίποινα.

Το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Γιόζεφ Σούλτε» εγκαταλείπει το λιμάνι της Οδησσού χάρη σε προσωρινό δίαυλο εμπορικής ναυσιπλοΐας που δημιουργήθηκε μετά τη ρωσική μονομερή υπαναχώρηση από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. (UKRAINE’S INFRASTRUCTURE MINISTRY PRESS OFFICE VIA A.P)

Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν χθες μια άλλη πράξη δολιοφθοράς που παρέμενε για εβδομάδες «ορφανή». Ο Βαζίλ Μαλιούκ, επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών (SBU), δήλωσε στο CNN ότι η υπηρεσία του βρισκόταν πίσω από το χτύπημα στη ρωσικής κατασκευής γέφυρα του Κερτς που ενώνει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Το χτύπημα, είπε ο Μαλιούκ, έγινε με δύο τηλεχειριζόμενα θαλάσσια drones ουκρανικής κατασκευής. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσέγγισαν τη γέφυρα φέροντας το καθένα 850 κιλά εκρηκτικών και εξερράγησαν προκαλώντας σημαντική φθορά και τον θάνατο δύο ανθρώπων. «Με τη χρήση αυτών των drones καταφέραμε προσφάτως ένα επιτυχημένο χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας», είπε ο Μαλιούκ.

Η Ρωσία είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για τη γέφυρα του στενού του Κερτς, μια γέφυρα σχεδόν 20 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. Ο πρόεδρος Πούτιν είχε τότε βιντεοσκοπηθεί να επισκέπτεται τη γέφυρα μετά την ολοκλήρωσή της, λέγοντας στους εργάτες ότι η κατασκευή της ήταν ένα θαύμα.

Ωστόσο, η θέση της ως καίριας σημασίας συνδετικού κρίκου μεταξύ της Κριμαίας και ρωσικής ηπειρωτικής χώρας την έχει καταστήσει επανειλημμένο στόχο για την Ουκρανία. Είχε επίσης υποστεί ζημιές σε μια πρωτοφανή βομβιστική επίθεση με φορτηγό τον περασμένο Οκτώβριο, μια επίθεση για την οποία ο Μαλιούκ ανέλαβε επίσης την ευθύνη, αν και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκε να παράσχει αποδείξεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της υπηρεσίας του, ο Μαλιούκ δήλωσε: «Δουλεύουμε πάνω σε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν και τα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Σας το υπόσχομαι, θα είναι συναρπαστικές, ειδικά για τους εχθρούς μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση