ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλαίσιο 10 δράσεων για το μέλλον των ευρωκινεζικών σχέσεων

Eγκρίθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων στο Στρασβούργο και παρουσιάστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Κατάινεν

ΚΥΠΕ

Πλαίσιο 10 δράσεων, για το μέλλον και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΕΕ - Κίνας, θέτει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Μαρτίου, η Κομισιόν.

Το πλαίσιο των 10 σημείων εγκρίθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων στο Στρασβούργο και παρουσιάστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Κατάινεν. Η ΕΕ δεσμεύεται από το πλαίσιο να επιδιώξει "με σθένος πιο ισορροπημένες και αμοιβαίες προϋποθέσεις που διέπουν τις οικονομικές σχέσεις" με την Κίνα και "προκειμένου να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα η ευημερία, οι αξίες και το κοινωνικό μοντέλο, υπάρχουν τομείς στους οποίους η ίδια η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες οικονομικές πραγματικότητες και να ενισχύσει τις εσωτερικές της πολιτικές και τη βιομηχανική της βάση".

Αναλυτικά η Κομισιόν θα προτείνει στους 28 της ΕΕ να εγκρίνουν το ακόλουθο πακέτο δράσεων:

1: Η ΕΕ θα ενισχύσει τη συνεργασία της ΕΕ με την Κίνα για την αντιμετώπιση των κοινών ευθυνών και στους τρεις πυλώνες των Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη.

2: Προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα η κλιματική αλλαγή, η ΕΕ καλεί την Κίνα να καλύψει τις εκπομπές της πριν το 2030, σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

3: Η ΕΕ θα εμβαθύνει την εμπλοκή στην ειρήνη και την ασφάλεια, αξιοποιώντας τη θετική συνεργασία στο κοινό εκτεταμένο σχέδιο δράσης για το Ιράν.

4: Για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον της για σταθερότητα, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και χρηστή διακυβέρνηση στις χώρες εταίρους, η ΕΕ θα εφαρμόσει πιο ισχυρά τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες και χρηματοδοτικά μέσα και θα συνεργαστεί με την Κίνα για να ακολουθήσει τις ίδιες αρχές.

5: Προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο ισορροπημένη και αμοιβαία οικονομική σχέση, η ΕΕ καλεί την Κίνα να υλοποιήσει τις υφιστάμενες κοινές δεσμεύσεις ΕΕ-Κίνας. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ιδίως όσον αφορά τις επιδοτήσεις και τις μεταβιβάσεις αναγκαστικής τεχνολογίας, και τη σύναψη διμερών συμφωνιών για επενδύσεις μέχρι το 2020, γεωγραφικών ενδείξεων και την ασφάλεια των αερομεταφορών τις προσεχείς εβδομάδες.

6: Με στόχο την προώθηση της αμοιβαιότητας και άνοιγμα των ευκαιριών δημόσιων συμβάσεων στην Κίνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν το διεθνές μέσο για τις δημόσιες συμβάσεις πριν από το τέλος του 2019.

7: Προκειμένου να ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα υψηλά επίπεδα τιμών εργασίας αλλά και τα υψηλά επίπεδα εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει μέχρι τα μέσα του 2019 καθοδήγηση σχετικά με τη συμμετοχή αλλοδαπών προμηθευτών και αγαθών στην αγορά δημοσίων συμβάσεων της ΕΕ. Η Κομισιόν, από κοινού με τα κράτη μέλη, θα προβεί σε επισκόπηση της εφαρμογής του ισχύοντος πλαισίου για τον εντοπισμό των κενών πριν από το τέλος του 2019.

8: Προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλήρως οι στρεβλωτικές επιπτώσεις της κρατικής ιδιοκτησίας και της κρατικής χρηματοδότησης στην εσωτερική αγορά, η Κομισιόν θα προσδιορίσει πριν από το τέλος του 2019 τον τρόπο κάλυψης των υφιστάμενων κενών στο δίκαιο της ΕΕ.

9: Προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια για τις κρίσιμες ψηφιακές υποδομές, απαιτείται μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την ασφάλεια των δικτύων 5G. Για να ξεκινήσει αυτό, η Κομισιόν θα εκδώσει σύσταση μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

10: Για τον εντοπισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας που δημιουργούν οι ξένες επενδύσεις σε κρίσιμα στοιχεία ενεργητικού, τεχνολογίες και υποδομές, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν την ταχεία, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ο αντιπρόεδρος Γιέρκι Κατάινεν, υπεύθυνος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε κατά την παρουσίαση του πλαισίου ότι "η ΕΕ και η Κίνα είναι στρατηγικοί οικονομικοί εταίροι καθώς και ανταγωνιστές. Η οικονομική μας σχέση μπορεί να είναι εξαιρετικά αμοιβαία επωφελής εάν ο ανταγωνισμός είναι δίκαιος και οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις είναι αμοιβαίες".

"Με την παρούσα ανακοίνωση κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να δράσει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, τη διασφάλιση μεγαλύτερης αμοιβαιότητας και ισότιμων όρων ανταγωνισμού και την προστασία της οικονομίας της αγοράς από πιθανές στρεβλώσεις", σημείωσε ο Αντιπρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση