ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «ρίχνουν το μπαλάκι» σε Μόσχα και Κίεβο

Αλλαγή πορείας από ΗΠΑ στις συνομιλίες Ουκρανίας–Ρωσίας: «Δεν θα πετάμε ανά τον κόσμο με την πρώτη ευκαιρία για να μεσολαβούμε σε συναντήσεις»

Την επίσημη απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ρόλο του μεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σηματοδοτώντας μια σαφή αλλαγή στην προσέγγιση της Ουάσιγκτον ως προς τον πόλεμο.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τάμι Μπρους, «η μέθοδος με την οποία συνεισφέρουμε αλλάζει» και πλέον «δεν θα πετάμε ανά τον κόσμο με την πρώτη ευκαιρία για να μεσολαβούμε σε συναντήσεις».

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις της διοίκησης Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει τη μεσολάβηση αν δεν διαπιστωθεί απτή πρόοδος. «Τώρα είναι η στιγμή που οι δύο πλευρές πρέπει να παρουσιάσουν και να αναπτύξουν συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση», τόνισε η Μπρους. «Εναπόκειται πλέον σε αυτούς».

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον βοήθησε ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ουκρανοί και Ρώσοι, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεχίσει να ηγείται της διαδικασίας. Μιλώντας στο Fox News, σημείωσε πως «ο πόλεμος δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα» και πως «είναι πλέον ζήτημα των δύο πλευρών να σταματήσουν αυτή τη βίαιη σύγκρουση».

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ γίνεται μετά την απόρριψη του πρόσφατου αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου από τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία ζητεί αναγνώριση της κατοχής εδαφών που κατέχει στρατιωτικά αλλά δεν έχει επισήμως προσαρτήσει.

Η Ουκρανία από την πλευρά της επιμένει πως δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ρωσικές προσαρτήσεις και πως η ειρήνη δεν μπορεί να στηριχθεί στην επιβράβευση της επιθετικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει από την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διαμεσολάβηση αν δεν υπάρξουν «συγκεκριμένες προτάσεις» και από τις δύο πλευρές. Η επιβεβαίωση της εκπροσώπου επισφραγίζει την αποχώρηση. 

Ο Τραμπ εξετάζει νέο πακέτο πίεσης προς τη Ρωσία

Σειρά επιλογών για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία έχει επεξεργαστεί η διοίκηση Τραμπ, την ώρα που ο Πούτιν συνεχίζει να απορρίπτει τις αμερικανικές προτάσεις για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

Οπως αποκαλύπτει το Bloomberg, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη καταρτίσει συγκεκριμένα σενάρια για πιθανή επιβολή κυρώσεων, τα οποία βρίσκονται στα χέρια του προέδρου, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί τελική απόφαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι η επιλογή οποιουδήποτε σεναρίου εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να έχει προσφερθεί να παραχωρήσει στις ΗΠΑ μέρος από τα μελλοντικά έσοδα φυσικών πόρων της χώρας, προκειμένου να διατηρηθεί η στήριξη της Ουάσιγκτον, ενώ αποδέχεται κατάπαυση πυρός διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών.

Στον αντίποδα, η Μόσχα απορρίπτει κάθε πρόταση που δεν περιλαμβάνει την επίσημη αναγνώριση του ελέγχου της σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που κατέχει εν μέρει, πέραν της ήδη προσαρτημένης Κριμαίας.

Η ρωσική κυβέρνηση εμφανίζεται επίσης κάθετα αντίθετη στην παράδοση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ουάσιγκτον προτείνει να περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο, ώστε να τροφοδοτεί ενεργειακά και τις δύο πλευρές.

Ο Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει έναν συνολικό επανασχεδιασμό των οικονομικών σχέσεων ΗΠΑ–Ρωσίας, προειδοποίησε δημοσίως ότι θα μπορούσε να στοχοποιήσει τον ρωσικό τραπεζικό τομέα και να επιβάλει «δευτερογενείς κυρώσεις» αν ο Πούτιν δεν δείξει πρόθεση για σοβαρές συνομιλίες.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, έγραψε: «Δεν υπάρχει λόγος για τον Πούτιν να ρίχνει πυραύλους σε αστικά κέντρα. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο».

Το σχέδιο πίεσης, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg, περιλαμβάνει:

  • Δασμούς 500% σε εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πετρελαιοειδή και ουράνιο,
  • αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και ενδεχομένως στην υπάρχουσα γραμμή ελέγχου στα ανατολικά,
  • αποκλεισμό των φιλοδοξιών ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ,
  • σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εφόσον υπάρξει συμφωνία,
  • παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία ώστε να διατηρηθεί το νέο καθεστώς ισορροπίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «ρίχνουν το μπαλάκι» σε Μόσχα και Κίεβο-1

Σενάριο για κυρώσεις σε Ρωσία

Η συζήτηση για τα επόμενα βήματα περιπλέκεται από τις ανακατατάξεις στην αμερικανική ηγετική ομάδα: μετά τον παραγκωνισμό του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέλαβε προσωρινά και τον ρόλο αυτό, ενοποιώντας τις βασικές γραμμές στρατηγικής.

Κεντρικό ρόλο εξακολουθεί να διαδραματίζει ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πούτιν και θεωρείται πιο συμβιβαστικός έναντι της Μόσχας.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσε ότι 72 συνάδελφοί του είναι έτοιμοι να στηρίξουν το νομοσχέδιο για τις νέες κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς το «συντριπτικό».

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να σχολιάσουν, ενώ ο εκπρόσωπος του Γουίτκοφ επίσης δεν απάντησε σε ερωτήματα.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Interfax

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση