ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συρία: Το ισραηλινό «μήνυμα» στον αλ Σάρα και η ανησυχία της Δαμασκού

Πέντε μήνες έπειτα από την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ, η ενότητα της Συρίας και η ειρήνη δέχονται πυρά, εξωτερικά αλλά και εσωτερικά

Ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν ένα προσεκτικά επιλεγμένο πλήγμα το πρωί της Παρασκευής στη Δαμασκό, σε «απόσταση αναπνοής» από το μέγαρο του μεταβατικού προέδρου της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα υπό μορφή «προειδοποίησης» στη νέα συριακή ηγεσία, ένα «μήνυμα» το οποίο έχει να κάνει με τον σεβασμό των μειονοτήτων της Συρίας (των Δρούζων εν προκειμένω που ζουν κυρίως στον νότο, πιο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ) αλλά και με την Τουρκία του Ερντογάν που επιχειρεί πια να επεκτείνει το περιφερειακό της αποτύπωμα μέσω Συρίας επενδύοντας στους ανοιχτούς διαύλους που έχει με την ισλαμιστική νέα συριακή ηγεσία του Αχμεντ αλ-Σάρα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Κατζ δεν το έκρυψαν ότι ειδικά αυτό το τελευταίο ισραηλινό πλήγμα ήταν «ένα σαφές μήνυμα προς το συριακό καθεστώς». «Δεν θα επιτρέψουμε την αποστολή δυνάμεων νότια της Δαμασκού ή οποιαδήποτε απειλή κατά της κοινότητας των Δρούζων», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Είχε προηγηθεί ένας νέος γύρος πολύνεκρων συγκρούσεων εντός της Συρίας, όταν ομάδες ενόπλων που συνδέονται με το νέο καθεστώς του σουνίτη ισλαμιστή Αχμεντ αλ-Σάρα επιτέθηκαν σε ομάδες Δρούζων στα νότια περίχωρα της Δαμασκού, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.

Το καθεστώς που βρέθηκε στην εξουσία στη Συρία έπειτα από την ανατροπή του αλαουίτη Μπασάρ αλ Ασαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, προήλθε μέσα από τις τάξεις της άλλοτε τζιχαντιστικής οργάνωσης HTS, που είχε γίνει γνωστή διεθνώς αρχικά ως παρακλάδι της αλ Κάιντα. Η HTS, ωστόσο, και οι σουνίτες ένοπλοι που σχετίζονται με αυτήν βλέπουν παλαιόθεν εχθρικά τους Αλαουίτες και τους Δρούζους, δύο κοινότητες σε βάρος των οποίων σημειώθηκαν πολύνεκρες επιθέσεις στη Συρία το περασμένο διάστημα, με αποτέλεσμα άλλοι να καταγγέλλουν ότι η πλευρά του αλ-Σάρα δεν μπορεί να ελέγξει τους ακραίους και άλλοι ότι δεν θέλει…

Η διεθνής κοινότητα -και οι χώρες της Δύσης ειδικότερα- έχουν πάντως καταστήσει σαφές ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων από τη νέα συριακή ηγεσία στη Δαμασκό και η συμπερίληψη αυτών των μειονοτήτων στις νέες συριακές κρατικές δομές αποτελούν προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία επί Ασαντ.

Οι συγκρούσεις, ωστόσο, στο εσωτερικό της Συρίας συνεχίζονται,

Από την ανατροπή του Ασαντ τον περασμένο Δεκέμβριο και έπειτα, το Ισραήλ έχει επεκτείνει σημαντικά τα εδάφη που τελούν υπό ισραηλινό έλεγχο στα Υψίπεδα του Γκολάν και πραγματοποιεί στοχευμένα πλήγματα εντός της Συρίας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τη νέα συριακή ηγεσία ως «ακραία ισλαμιστική» και «τρομοκρατική».

Από την πλευρά της, η συριακή προεδρία κατηγόρησε τους Ισραηλινούς ότι «κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση» απειλώντας, όπως κατήγγειλε, ακόμη και την ίδια την ενότητα της χώρας.

Κεντρική θέση στο κάδρο των εξελίξεων κατέχει όμως παράλληλα και η Τουρκία του Ερντογάν, την οποία το Ισραήλ κατηγορεί ανοιχτά ότι θέλει να μετατρέψει τη Συρία σε «τουρκικό προτεκτοράτο». Υπενθυμίζεται, δε, ότι προτού χτυπήσουν κοντά στο μέγαρο του αλ-Σάρα στη Δαμασκό, οι Ισραηλινοί είχαν πραγματοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο κι άλλα πλήγματα κοντά σε Δαμασκό, Χάμα και Χομς: σε περιοχές όπου, όπως καταγγέλλεται, σχεδίαζαν οι Τούρκοι να μεταφέρουν δικά τους συστήματα αεράμυνας…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση