ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει στο CNN ότι ο Μαδούρο ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει την εξουσία

Kathimerini.gr

«Αυτό είναι το δικό μας ημισφαίριο. Οι Ρώσοι δεν θα έπρεπε να επεμβαίνουν εδώ πέρα». Στη δήλωση αυτή του Τζον Μπόλτον, που παραπέμπει στο διαβόητο δόγμα Μονρόε, αποτυπώνεται η νέα ψυχροπολεμική υποτροπή των αμερικανορωσικών σχέσεων με αφορμή την κρίση στη Βενεζουέλα.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ισχυρίστηκε ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μαδούρο προσανατολίζονταν να εγκαταλείψουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και να παραδώσουν την εξουσία στον Γκουαϊδό. Μεταξύ αυτών, ο Μπόλτον περιέλαβε τον υπουργό Αμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς Ραφαέλ Χερνάντες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Μπόλτον υποστήριξε ότι ο Μαδούρο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της Τρίτης σε στρατιωτική εγκατάσταση που ελέγχεται από Κουβανούς αξιωματικούς, στο Καράκας, καθώς δεν εμπιστευόταν τον στρατό του.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει στο CNN ότι ο Μαδούρο ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα του και να καταφύγει στην Κούβα, προσθέτοντας ότι «είχε έτοιμο το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Καράκας». Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι ήταν η Μόσχα εκείνη που κατάφερε να τον μεταπείσει, χωρίς ωστόσο να προσφέρει κανένα στοιχείο για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Τις δηλώσεις Πομπέο διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο η ρωσική κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι πρόκειται για «επικοινωνιακό πόλεμο» με στόχο να επηρεαστεί το ηθικό του στρατού της Βενεζουέλας και να διευκολυνθεί το «πραξικόπημα» κατά του Μαδούρο.

Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ στήριξε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα του Γκουαϊδό, με τον ίδιο τον πρόεδρο, αλλά και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να στέκονται στο πλευρό του. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με «πλήρες και απόλυτο εμπάργκο» την Κούβα αν δεν σταματήσει τις «στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις της» στη Βενεζουέλα. Η Αβάνα αρνείται οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία της στη σύμμαχο χώρα και υποστηρίζει ότι αρκείται στην παροχή βοήθειας στα πεδία της δημόσιας υγείας και της παιδείας.

Οι τόνοι ανέβηκαν χθες όταν ο Πομπέο έθεσε επί τάπητος το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Μιλώντας στο Fox News, δήλωσε: «Η στρατιωτική δράση είναι ένα ενδεχόμενο. Αν χρειαστεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα το πράξουν». Αργότερα, πάντως, το Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής εντολές από τον Λευκό Οίκο να προετοιμαστεί για κάτι ανάλογο. Χθες το απόγευμα, ο Πομπέο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι η αμερικανική παρέμβαση στη Βενεζουέλα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση