ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς ο Πρίγκιπας Κάρολος έγινε ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’

Η διαδικασία ανάληψης του θρόνου, η στέψη και της Καμίλα, αλλά και όσα αλλάζουν στη σειρά διαδοχής

Kathimerini.gr

Με τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, δεν έλαβε τέλος μόνο η μακροβιότερη βασιλική θητεία στον θρόνο, αλλά και αυτή του μακροβιότερου διαδόχου του θρόνου στη Βρετανία.

Άλλωστε, ο Κάρολος έγινε διάδοχος του θρόνου το 1952, σε ηλικία μόλις 3 ετών, όταν η μητέρα του Ελισάβετ έγινε Βασίλισσα.

Ποια είναι, όμως, η διαδικασία διαδοχής του θρόνου; Αυτός περνάει αυτόματα στον Κάρολο, μιας και δεν πρέπει να μένει άδειος, αλλά να περνάει αμέσως στον διάδοχο μετά τον θάνατο του μονάρχη.

Σήμερα, Πέμπτη 9/9 ο Κάρολος θα απευθύνει για πρώτη φορά τον λόγο στον λαό ως μονάρχης της Βρετανίας, ενώ, το Σάββατο 10/9 θα ανακηρυχθεί επίσημα Βασιλιάς από τo St James’ Palace στο Λονδίνο. Στο μεταξύ, το βρετανικό κοινοβούλιο, μέσα στο πρώτο 24ωρο από τον θάνατο της Ελισάβετ θα συνεδριάσει ώστε να δοθεί όρκος πίστης στον νέο μονάρχη.

Παρ’ όλα αυτά, η στέψη του Καρόλου μπορεί να γίνει ακόμα και αρκετούς μήνες μετά, μιας και εορτασμοί τέτοιους βεληνεκούς θεωρούνται απρεπείς σε περίοδο πένθους. Αντίστοιχα, η στέψη της Ελισάβετ έγινε 16 ολόκληρους μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου του Ε’.

Σύμφωνα με τα βρετανικά tabloids, η στέψη του Καρόλου έχει σχεδιαστεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Υπάρχει, πάντως, ντιμπέιτ για το πόσο μεγαλοπρεπής θα είναι η στέψη και πόσο έντονος θα είναι ο θρησκευτικός χαρακτήρας της. Για παράδειγμα, η στέψη της Ελισάβετ έγινε στα αγγλικανικά πρότυπα, με λάδι και Θεία Κοινωνία, παράδοση που πολλοί θέλουν να δουν και σε αυτή τη στέψη. Όμως, το 2018, ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου υποστήριξε πως η στέψη μάλλον θα έπρεπε να έχει έναν πιο κοσμικό χαρακτήρα, δεδομένης της ποικιλομορφίας του βρετανικού λαού και του γεγονότος ότι μια μεγάλου μερίδα αυτού δεν έχει έντονο το θρησκευτικό αίσθημα.

Ο Κάρολος, στα 73 του χρόνια, είναι ο γηραιότερος μονάρχης που αναλαμβάνει καθήκοντα στην βρετανική βασιλική ιστορία. Όσο για τις αλλαγές στη διαδοχή που έρχονται με την ανάληψη βασιλικών καθηκόντων του Καρόλου, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ, ενώ ως τώρα ήταν δεύτερος στην διαδοχή, τώρα γίνεται πρώτος.

Πολλοί Βρετανοί έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον Κάρολο και την επιθυμία τους να γίνει Βασιλιάς ο Γουίλιαμ, παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πριν τον θάνατο του Καρόλου.

Η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, από Δούκισσα της Κορνουάλης που ήταν ως τώρα, γίνεται Βασιλική Σύζυγος.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Ελισάβετ είχε εκφράσει γραπτώς την επιθυμία της η Καμίλα να γίνει Βασιλική Σύζυγος και άρα, να στεφθεί και αυτή και να πάρει το χρίσμα μαζί με τον Κάρολο.

Με πληροφορίες από το Time

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση