ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα δύο η Λωρίδα της Γάζας – Το επιχειρησιακό σχέδιο των Ισραηλινών

Εντός του αστικού ιστού της συνοικίας Μπέιτ Χανούν βρίσκονται πλέον οι ισραηλινές δυνάμεις, καθώς διανύουμε το τέταρτο 24ωρο της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης 

Εντός του αστικού ιστού της συνοικίας Μπέιτ Χανούν βρίσκονται πλέον οι ισραηλινές δυνάμεις, καθώς διανύουμε το τέταρτο 24ωρο της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Η συνοικία αποτελεί το προπύργιο της πόλης της Γάζας και η κατάληψή της θα ανοίξει τον δρόμο στους Ισραηλινούς για να φτάσουν στην «καρδιά» της Χαμάς.

 

Το IDF –δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ– έδωσε στη δημοσιότητα νέες εικόνες στις οποίες εμφανίζονται στρατιώτες ανάμεσα στα ισοπεδωμένα κτίρια της συνοικίας αλλά και άρματα μάχης Merkava IV που επιχειρούν τις τελευταίες ώρες στους δρόμους της πόλης. Η προώθηση των δυνάμεων της 36ης Μεραρχίας σε βάθος λίγο μεγαλύτερο του ενάμιση χιλιομέτρου, αν και σημαντική, αποτελεί ένα μόνο βήμα του σχεδίου του ισραηλινού στρατού.

Μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας είναι τόσο η ανάπτυξη των χερσαίων δυνάμεων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Λωρίδας της Γάζας όσο, κυρίως, η τομή που επιχειρούν οι φάλαγγες των Ισραηλινών στην περιοχή Ουάντι Γάζα, με την οποία θέλουν να αποκόψουν τον βόρειο από τον νότιο τομέα της Λωρίδας.

 

Φωτό: IDF

 

Ισραηλινά άρματα μάχης μαζί με τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και μπουλντόζες, αφού πέρασαν τον φράχτη στην περιοχή του καταυλισμού Αλ Μοουρέιτζ, κινήθηκαν προς τις ακτές της Μεσογείου. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από τις πιο «αραιοκατοικημένες» της Γάζας, με αποτέλεσμα το κονβόι των στρατιωτικών οχημάτων να προωθηθεί γρήγορα προς τα δυτικά.

Το μεσημέρι της Δευτέρας εμφανίστηκαν οι πρώτες εικόνες με τα ισραηλινά Merkava πάνω στον οδικό άξονα Σαλάχ Αλ Ντιν που συνδέει την πόλη της Γάζας με το νότιο τμήμα της Λωρίδας, ενώ μέχρι το βράδυ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα άρματα μάχης έφτασαν στον παραλιακό δρόμο, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την πόλη της Γάζας από τον Νότο και από τα δυτικά.

Ο έλεγχος του οδικού άξονα Σαλάχ Αλ Ντιν αναμένεται να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη», καθώς θα περιορίσει σημαντικά τον ανεφοδιασμό του θυλάκου της Χαμάς εντός της πόλης της Γάζας, με μόνη εναλλακτική το δίκτυο των υπόγειων στοών, αλλά θα δώσει και στον ισραηλινό στρατό τη δυνατότητα να εγγυηθεί την ασφαλή μετακίνηση αμάχων προς τον Νότο ώστε να καμφθούν οι διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», το σημείο της τομής που έχουν δημιουργήσει οι ισραηλινές δυνάμεις αναμένεται να αποτελέσει και το «σύνορο» μεταξύ βόρειου και νότιου τομέα τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των επιχειρήσεων. Αλλωστε, ολόκληρος ο βόρειος τομέας έχει χαρακτηριστεί ως εμπόλεμη ζώνη, ενώ μεγάλο μέρος του αστικού ιστού έχει μετατραπεί σε συντρίμμια από τις αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές. Βομβαρδισμοί από το πυροβολικό και την αεροπορία σημειώνονται και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, όμως, όχι με την ίδια ένταση και συχνότητα. Στοχεύουν κυρίως στην εξουδετέρωση αρχηγικών στελεχών της Χαμάς, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών από τα φυσικά και ηλεκτρονικά δίκτυα των Ισραηλινών.

Η επιχείρηση, πάντως, εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια, καθώς η πρόοδος των Ισραηλινών εντός της πόλης της Γάζας θα είναι πιο αργή σε σχέση με τα πρώτα στάδια. Αλλωστε, η δημιουργία οχυρωματικών θέσεων και γραμμών ανεφοδιασμού μέσα στη Λωρίδα και περιμετρικά της πόλης δείχνει ότι ο Ισραηλινός στρατός αναμένει πως θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση όσο θα συγκλίνει προς το κέντρο της πόλης. Από την πλευρά τους, οι ένοπλες ταξιαρχίες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ ανακοινώνουν πλήγματα κατά αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων του IDF, ενώ εκτιμάται ότι δεν έχουν φανερώσει ακόμη όλο τον οπλισμό που διαθέτουν. Ο ανταρτοπόλεμος σε αστικό ιστό, άλλωστε, αποτελεί δύσκολη και επικίνδυνη επιχείρηση για κάθε οργανωμένο στρατό και η Χαμάς δείχνει ότι θέλει να παρασύρει τους Ισραηλινούς σε ένα περιβάλλον μάχης που θα είναι πιο ευάλωτοι σε αντιαρματικά πυρά και παγίδες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση