ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχέδιο ΗΠΑ και αραβικών κρατών για τη Γάζα

Προβλέπει σφιχτό χρονοδιάγραμμα για παλαιστινιακό κράτος – Οξείες αντιδράσεις από ακροδεξιούς υπουργούς του Ισραήλ

Reuters, A.P.

Έντονες αντιδράσεις από τους ακροδεξιούς συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκάλεσε η είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικά κράτη έχουν καταστρώσει κοινό σχέδιο για την ειρήνευση στη Γάζα, που περιλαμβάνει «σφιχτό χρονοδιάγραμμα» για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, που επικαλείται ανώτερους Αμερικανούς και Αραβες αξιωματούχους, το σχέδιο φέρει τις υπογραφές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, του Κατάρ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Επιδίωξη των εταίρων είναι να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις αφού επιτευχθεί εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αν και εκφράζονται φόβοι πως ενδεχόμενη επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα μπορούσε να περιπλέξει τις εξελίξεις.

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, με την πρωτεύουσά του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενιαία δύναμη ασφαλείας για όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και εκκένωση πολλών ισραηλινών εποικισμών της Δυτικής Οχθης. Προκειμένου να καθησυχαστούν οι φόβοι του Ισραήλ, προβλέπονται επίσης η αποκατάσταση πλήρων διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το εβραϊκό κράτος και εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί σε χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, αλλά η αντίδραση των δύο κορυφαίων ακροδεξιών υπουργών του Νετανιάχου ήταν άμεση. «Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σε αυτό το σχέδιο, που βασικά λέει ότι οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται ανταμοιβή για τη φρικτή σφαγή που προκάλεσαν εις βάρος μας: ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα στην Ιερουσαλήμ», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, δήλωσε: «Μετά την 7η Οκτωβρίου, είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι απαγορεύεται να αποκτήσουν (οι Παλαιστίνιοι) κράτος. Οσο βρισκόμαστε στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο». Κατηγόρησε μάλιστα την Ουάσιγκτον και τους εταίρους της από τον αραβικό κόσμο ότι προσπαθούν «να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος-τρομοκράτη δίπλα στο κράτος του Ισραήλ».

Οι σφοδρές αντιδράσεις επεκτείνονται και στην ισχυρότερη δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού, το κόμμα Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως έδειξε η τοποθέτηση του υπουργού Διασποράς, Αμιχάι Τσίκλι, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνησή του να απειλήσει τις ΗΠΑ με ακύρωση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Οσλο (1993), που επέτρεψαν τη συγκρότηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της τελευταίας, Μαχμούντ Αμπάς, είχε καλέσει, μία ημέρα νωρίτερα, τη Χαμάς να συνομολογήσει το ταχύτερο δυνατόν συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ για να αποφευχθεί μια δεύτερη «Νάκμπα» (Καταστροφή, όρος που παραπέμπει στην εκτόπιση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στον πόλεμο του 1948).

Στην ίδια τη Γάζα, τίποτα δεν δείχνει ότι η προσωρινή, έστω, παύση των εχθροπραξιών βρίσκεται προ των πυλών. Ενας ασθενής σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο κεντρικό νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς. Εκπρόσωπος του Ισραήλ σημείωσε ότι υπήρχαν «αξιόπιστες πληροφορίες» κατά τις οποίες η Χαμάς κρατούσε το προηγούμενο διάστημα ομήρους εντός του νοσοκομείου και ότι οι σοροί ορισμένων από αυτούς συνέχιζαν να βρίσκονται εκεί.

Ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη του πολέμου έχουν φτάσει τις 28.663, κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την επικείμενη, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, στρατιωτική επιδρομή στη Ράφα, τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επιδρομή σε αυτό τον μικρό θύλακο όπου συνωστίζονται περίπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, «θα οδηγήσει σε πραγματική σφαγή». Την «έντονη ανησυχία» τους εξέφρασαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι κυβερνήσεις του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, καλώντας το Ισραήλ «να ακούσει τους φίλους του στη διεθνή κοινότητα» και να ακυρώσει το σχέδιο για επιδρομή.

Γεραπετρίτης – Μαλίκι

Το ζήτημα απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ Μαλίκι στην Αθήνα. «Απευθύνουμε έκκληση για την άμεση και διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων, τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων και την αποκατάσταση ζωτικής σημασίας υποδομών στη Γάζα. (…) Και βεβαίως ανησυχούμε για τυχόν επέκταση των επιθέσεων στην περιοχή της Ράφα», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτική λύση για να βγούμε από αυτή την κρίση», με κεντρικό στοιχείο «την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Διεθνή ανησυχία προκάλεσε και η κλιμάκωση των φονικών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση προειδοποίησε μέσω κορυφαίου στελέχους της το Ισραήλ ότι «θα πληρώσει το τίμημα» για τον θάνατο 10 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, από πυρά στην πόλη Ναμπατίε και στο χωριό Αλ Σαουάνα, κοντά στα σύνορα, κατά την πιο φονική ημέρα των ισραηλινών επιχειρήσεων στους τέσσερις μήνες των εχθροπραξιών. Τα ισραηλινά πυρά ήρθαν ως απάντηση σε επίθεση που σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη, την Τετάρτη, αν και η Χεζμπολάχ δεν είχε αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτή την ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση