ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι αναμένεται για την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες

Kathimerini.gr

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την κηδεία του Πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος απεβίωσε χθες Παρασκευή σε ηλικία 99 ετών.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, όμως αναμένεται να είναι μια απλή τελετή και να μην λάβει τις διαστάσεις μιας μεγάλης κρατικής υπόθεσης όπως συμβαίνει συνήθως με τον θάνατο ενός μονάρχη.

Τι αναμένεται για τη συνέχεια;

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι οι σημαίες θα ανεμίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια μέχρι τις 8 το πρωί της ημέρας μετά την κηδεία. Οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου στα βασιλικά κτίρια, όπου δεν διαμένει η βασίλισσα, θα είναι επίσης μεσίστιες.

Η βασιλική σημαία, η οποία συμβολίζει την κυριαρχία και τη συνέχεια της μοναρχίας, ποτέ δεν ανεμίζει μεσίστια εκεί που είναι παρούσα η βασίλισσα.

Χαιρετισμοί με όπλα θα λάβουν χώρα στις 12.00 το μεσημέρι το Σάββατο ως φόρος τιμής στον δούκα. Όπλα σε διάφορες τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Γιβραλτάρ θα ρίξουν 41 σφαίρες ανά ένα λεπτό για 40 συνολικά λεπτά.

Πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού στη θάλασσα, όπως το HMS Diamond και το HMS Montrose, θα προβούν επίσης σε κανονιοβολισμούς ως χαιρετισμό, σαν φόρο τιμής στον δούκα, ο οποίος υπηρέτησε ως αξιωματικός του Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο κοινό συνιστάται να παρακολουθήσει τους χαιρετισμούς αυτούς από το σπίτι, μέσω διαδικτύου ή από την τηλεόραση. Για λόγους σεβασμού, τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία έχουν αναστείλει τις εκστρατείες τους για τις εκλογές που θα λάβουν χώρα τον άλλο μήνα. Οι βουλευτές θα αποδώσουν τιμές στο δούκα τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Θα εκτεθεί δημοσίως η σορός του;

Όπως αναφέρεται, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε ζητήσει μια κηδεία χωρίς ιδιαίτερη φασαρία και η σορός του δεν θα εκτεθεί δημοσίως – σε μέρος που θα μπορούσαν οι πολίτες να δουν το φέρετρό του. Η σορός του θα τοποθετηθεί στο κάστρο του Γουίντσορ.

Αυτού του είδους οι τιμές δόθηκαν κατά τις τρεις τελευταίες κηδείες μελών της βασιλικής οικογένειας, όπως σε αυτήν της μητέρας της Βασίλισσας το 2002, όπου εκτιμάται ότι 200.000 άνθρωποι περίμεναν στην ουρά για να αποδώσουν τις τιμές τους στο Westminster Hall του κεντρικού Λονδίνου.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα επίσης κηδεύτηκε με κάποιες βασιλικές τιμές παρόλο που δεν ίσχυε πια ο τίτλος της.

Αλλά το College of Arms, που βοηθά σε τέτοιου είδους κρατικές διοργανώσεις, ανέφερε ότι τα σχέδια για την κηδεία του Φιλίππου θα προχωρήσουν «σύμφωνα με το έθιμο και τις επιθυμίες του ίδιου».
Το έμβλημα του δούκα αναμένεται να είναι παρόν στις εκδηλώσεις για τον αποχαιρετισμό του.

Η σημαία αυτή αντιπροσωπεύει στοιχεία από τη ζωή του, από την ελληνική του καταγωγή μέχρι τους βρετανικούς του τίτλους.

Ποιοι θα παραστούν στην κηδεία;

Σύμφωνα με τα προηγούμενα σχέδια, χιλιάδες άνθρωποι αναμένονταν να συγκεντρωθούν στο Λονδίνο και το Γουίντσορ, με κάποιους μάλιστα να ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει την καλύτερη θέση στη στρατιωτική πομπή.

Εκατοντάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα βρίσκονταν επίσης στους δρόμους προς τιμήν του δούκα, μαζί με χιλιάδες αστυνομικούς που θα φρόντιζαν για τη διατήρηση της τάξης.

Αλλά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, οι οργανωτές έχουν κάνει και κάποια εναλλακτικά σχέδια για να αποφευχθούν οι μαζικές συναθροίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασίλισσα εξετάζει αλλαγές στα πλάνα για την κηδεία, στο πλαίσιο των πρόσφατων συστάσεων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την τήρηση αποστάσεων.

Την ημέρα της κηδείας του, εκτιμάται ότι το φέρετρό του θα μεταφερθεί εντός μικρής απόστασης από τον ναό St. George για την τελετή.

Οι περιορισμοί λόγω της Covid-19 σημαίνουν ότι μόνο 30 άνθρωποι επιτρέπεται να παρακολουθήσουν την τελετή, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις, εκτός αν μένουν μαζί.

Λεπτομέρειες για τους προσκεκλημένους ή τα μέλη της οικογένειας αναμένονται να ανακοινωθούν.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας Χάρι είναι πιθανό να παραστεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Press Association. Ο δούκας του Σάσεξ ζει πλέον στις ΗΠΑ με τη Δούκισσα του Σάσεξ και δεν έχει επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα πέρυσι.

Βασιλείς, βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες αναμένεται να βρίσκονται στον ναό του St. George, όπου πρόσφατα είχε γίνει και ο γάμος του Χάρι και της Μέγκαν.

Πηγή: BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση