ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το νέο «ψυχρό μέτωπο» στις σχέσεις Πούτιν – Τραμπ

Η στροφή του Λευκού Οίκου αποτυπώνεται σε τίτλους του ρωσικού Τύπου όπως «Το ψυχρό μέτωπο Ρωσίας–Αμερικής»

Kathimerini.gr

Σε νέα περίοδο «αμοιβαίας καχυποψίας» φαίνεται να μπαίνουν οι αμερικανορωσικές σχέσεις, καθώς το κλίμα στις επαφές Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αλλάξει, με το Κρεμλίνο να παρακολουθεί την κλιμάκωση της ρητορικής από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου.

Η στροφή του Λευκού Οίκου αποτυπώνεται σε τίτλους του ρωσικού Τύπου όπως «Το ψυχρό μέτωπο Ρωσίας–Αμερικής», ενώ η Komsomolskaya Pravda περιγράφει τον Τραμπ ως άνθρωπο που «αλλάζει απόψεις τόσο εύκολα όσο αλλάζει παπούτσια».

Η απογοήτευση του Τραμπ καταγράφηκε με τον πλέον άμεσο τρόπο κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, όπου αναφέρθηκε με σπάνια οξύτητα στον Ρώσο πρόεδρο: «Ο Πούτιν μάς πετάει ένα σωρό βλακείες, αν θέλετε την αλήθεια. Είναι πάντα ευγενικός, αλλά στο τέλος δεν σημαίνει τίποτα».

Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία στις 3 Ιουλίου –η έκτη μέσα στο 2025– κατά την οποία, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Τραμπ, «δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέσσερις ημέρες μετά, προειδοποίησε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε χώρες που ευθυγραμμίζονται με τις BRICS – στις οποίες ανήκει και η Ρωσία.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν πιο αποστασιοποιημένη. «Ο Τραμπ έχει συνήθως σκληρό ύφος, δεν μας εκπλήσσει. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Ουάσιγκτον ώστε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε πιο αιχμηρό τόνο, ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον Τραμπ για «έλλειψη γεωπολιτικών επιτυχιών», για «απρόβλεπτη και χαοτική συμπεριφορά», ενώ ειρωνεύονται ακόμα και το σύνθημα «Make America Great Again», υποστηρίζοντας ότι πλέον διαφημίζει άθελά του το νεοσύστατο κόμμα του Έλον Μασκ.

Το φθινόπωρο του 2024 η κατάσταση έμοιαζε διαφορετική. Ο Λευκός Οίκος επέκρινε ανοιχτά τον Ζελένσκι, όχι τον Πούτιν, και η διπλωματική δραστηριότητα ήταν έντονη, με αποστολές όπως του Στιβ Γουίτκοφ να ενισχύουν την εντύπωση μιας στρατηγικής επαναπροσέγγισης.

Σε συνάντηση του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, ο Γουίτκοφ είχε παραλάβει ως δώρο για τον Τραμπ το πορτρέτο του Αμερικανού προέδρου. Σήμερα, έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την τελευταία του επίσκεψη και οι διμερείς συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι ΗΠΑ ακύρωσαν τον επόμενο γύρο επαφών για την αποκατάσταση των διπλωματικών αποστολών.

Το χάσμα διευρύνεται όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. Σύμφωνα με την Moskovsky Komsomolets, «το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ο Τραμπ προσφέρει λίγα και προτιμά τη συνέχιση μιας ‘καλής διαμάχης’ από μια ‘κακή ειρήνη’».

Η Μόσχα αξιώνει περισσότερα εδαφικά ανταλλάγματα, περιορισμό των εξοπλισμών στην Ουκρανία και δεσμεύσεις για τη μελλοντική δομή του ουκρανικού στρατού. Θεωρεί ότι μπορεί να περιμένει για μια καλύτερη συμφωνία, έχοντας το πλεονέκτημα. Το ερώτημα είναι αν κάνει σωστό υπολογισμό.

Προς το παρόν, η Ουάσιγκτον δείχνει να σκληραίνει τη στάση της. Η απειλή επιβολής κυρώσεων, η οργή του Τραμπ για την αδυναμία προόδου και η επανεκκίνηση της αποστολής Patriot στην Ουκρανία μετά από προσωρινό «πάγωμα», δείχνουν ότι η γραμμή έναντι της Μόσχας επανεξετάζεται.

Αλλά, όπως έγραψε δηκτικά η Komsomolskaya Pravda, «ο πρόεδρος των ΗΠΑ αλλάζει διαθέσεις τόσο γρήγορα όσο αλλάζει παπούτσια».

Ρωσική επίθεση με 728 drones και 13 πυραύλους

Η Ουκρανία υπέστη τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση από την αρχή του πολέμου, με 728 drones και 13 πυραύλους να πλήττουν πόλεις σε όλη τη χώρα σε διαδοχικά κύματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως δήλωσε, πρόκειται για μια «επίθεση» που έρχεται «τη στιγμή που καταβάλλονται πολλές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, τις οποίες μόνο η Ρωσία συνεχίζει να απορρίπτει».

Η επίθεση ακολούθησε τη δήλωση Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο – μετά την αναστολή βοήθειας που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, φέρεται μάλιστα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο ίδιος. Το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ εξέφρασε ανοιχτά την ενόχλησή του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Παρά τις τακτικές επικοινωνίες μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, οι επαφές τους δεν έχουν αποδώσει πρακτικά αποτελέσματα για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός — στόχος που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει κάποτε ότι μπορούσε να επιτύχει «σε μια μέρα».

Την περασμένη εβδομάδα, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, ο Τραμπ είχε δηλώσει «πολύ δυσαρεστημένος»: «Θέλει να συνεχίσει μέχρι τέλους, να σκοτώνει ανθρώπους. Δεν είναι καθόλου καλό».

Παράλληλα με αυτές τις δηλώσεις, η διοίκηση Τραμπ είχε ανακοινώσει την αναστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία – απόφαση που φέρεται να ελήφθη από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ και τον υφυπουργό Πολιτικής Άμυνας Έλμπριτζ Κόλμπι.

Η αντιστροφή της απόφασης ενδέχεται τώρα να οδηγήσει στην αποστολή 10 πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Axios. Οι ουκρανικές δυνάμεις στηρίζονται στους πυραύλους αυτούς για την αναχαίτιση της εντεινόμενης ρωσικής πυραυλικής και μη επανδρωμένης επίθεσης.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι εξετάζει το νομοσχέδιο κυρώσεων του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, το οποίο προβλέπει δασμούς 500% σε χώρες που εμπορεύονται με τη Ρωσία.

Αν και έχει απειλήσει με κυρώσεις από την έναρξη της δεύτερης θητείας του, ο Τραμπ δεν έχει επιβάλει μέχρι στιγμής. Τον Ιούνιο, είχε δηλώσει ότι οι κυρώσεις «κοστίζουν πολύ» και άφησε να εννοηθεί πως προτιμά να περιμένει την πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε ότι το θέμα των κυρώσεων συζητήθηκε «εκτενώς» με τον Πούτιν: «Καταλαβαίνει ότι μπορεί να έρθουν».

Η ρωσική επίθεση της Τρίτης έπληξε όχι μόνο το ανατολικό μέτωπο και το Κίεβο, αλλά και περιοχές της δυτικής Ουκρανίας που σπανίως στοχοποιούνται.

Η πόλη Λουτσκ, μόλις 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία και βασικό σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας, υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές. Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στο Λβιβ και στο Ρίβνε.

Από την πλευρά της Ρωσίας, οι αρχές δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση με drone στην περιφέρεια Κουρσκ. Ένα πεντάχρονο αγόρι υπέκυψε στα τραύματά του μία ημέρα αργότερα.

Παρά τις δύο γύρους συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός νωρίτερα φέτος, δεν έχει προγραμματιστεί άλλη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών και τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τη διπλωματική προοπτική.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται στη Ρώμη, όπου συμμετέχει στο Συνέδριο για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, συνάντησε τον πάπα Λέοντα και είδε και τον Αμερικανό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ.

Στο συνέδριο συμμετέχουν και Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι «η διπλωματία έχει εξαντληθεί» και δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η θερινή ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται. «Προχωράμε», δήλωσε ο Πεσκόφ την Τετάρτη. «Κάθε μέρα που περνά, οι Ουκρανοί πρέπει να αποδέχονται τις νέες πραγματικότητες».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, NYT

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση