ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Γκεοργκίεβα για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η Γκεοργκίεβα θεωρείται άνθρωπος «με ευθύτητα και αμεσότητα στην προσέγγισή της» σχολιάζει το Reuters

Kathimerini.gr

H Βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι η υποψήφια της ΕΕ για την ηγεσία του ΔΝΤ ύστερα από χρόνια υπηρεσίας στον «αδελφό» Οργανισμό του Ταμείου, την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η 65χρονη Γκεοργκίεβα είναι μία κεντροδεξιά πολιτικός που μεγάλωσε στη Βουλγαρία επί κομμουνισμού. Αναρριχήθηκε σταθερά στις τάξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας έως ότου έγινε διευθύνουσα σύμβουλος το 2017, ύστερα από 7 χρόνια στις Βρυξέλλες, ως επίτροπος Διεθνούς συνεργασίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στο προφίλ της στο twitter, με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της οικογένειάς της, σχολίαζε μάλιστα το εξής: Οι παππούδες είχαν πολύ λίγη εκπαίδευση. Οι γονείς μου τελείωσαν το γυμνάσια. Εγώ ήμουν η πρώτη της ευρύτερης οικογένειας που απέκτησα ένα PhD. Από ένα χωριό της Βουλγαρίας CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας».

Το όνομα της Γκεοργκίεβα «ακούστηκε» για πολλές άλλες ευρωπαϊκές δουλειές τα πρόσφατα χρόνια: Ήταν υποψήφια για τα Ηνωμένα Έθνη το 2016 ενώ τον περασμένη μήνα η περίπτωσή της εξετάστηκε τόσο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η υποψηφιότητά της για την κορυφή του ΔΝΤ θεωρήθηκε από πολλούς ως μία προσπάθεια να κατευνασθούν τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, καθώς σε κανέναν εκπρόσωπο του πρώην ανατολικού μπλοκ δεν είχε ανατεθεί μία από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, ύστερα από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η Γκεοργκίεβα θεωρείται άνθρωπος «με ευθύτητα και αμεσότητα στην προσέγγισή της» σχολιάζει το Reuters, προσθέτοντας ότι στην Παγκόσμια Τράπεζα, η Βουλγάρα οικονομολόγος κατάφερε να κτίσει τη φήμη ανθρώπου υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στήριξαν την Γκεοργκίεβα παρότι η υποψηφιότητά της θα χρειαστεί να περάσει μέσα από αλλαγή των κανονισμών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που απαιτεί ο Διευθύνων Σύμβουλός του να είναι νεότερος των 65 ετών την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Η ανάγκη αυτής της αλλαγής θα εξασθενίσει πάντως την υποψηφιότητά της εάν μεγάλος αριθμός υποψηφίων αντιτεθούν στην συγκεκριμένη τροποποίηση των κανονισμών.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, η στήριξη των Ευρωπαϊκών Κρατών και των ΗΠΑ θα είναι αρκετή για να ξεπεραστεί το εμπόδιο σε έναν οργανισμό που παραδοσιακώς διοικείτο από το δυτικό μπλοκ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Γαλλία, που ηγείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο της διαδικασίας επιλογής υποψηφίου έχει ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ουάσινγκτον.

Η επιλογή της Γκεοργκίεβα ουδέποτε υπήρξε εύκολη υπόθεση. Μία ομάδα χωρών, υπό την ηγεσία της Ολλανδίας και της Γερμανίας, προτιμούσαν την υποψηφιότητα Ντάισελμπλουμ, αλλά υπερκεράστηκαν από τις χώρες του Νότου και της Ανατολής που στήριξαν την Γκεοργκίεβα, δίνοντας ένα ακόμη σημάδι ότι η επιρροή της Αγκελα Μέρκελ εξασθενεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Το Βερολίνο είχε στηρίξει τον Ολλανδό, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκαλώντας την μάλλον ανοικτή δυσφορία Ιταλίας Ισπανίας και Πορτογαλίας, που δεν μπορούσαν να ξεχάσουν τα υποτιμητικά σχόλια του πρώην επικεφαλής του Eurogroup για το Νότο.

Από τη στιγμή που ένας ανεπίσημος συμβιβασμός δεν ήταν δυνατός μεταξύ των ολοένα και πιο διηρημένων ευρωπαϊκών κρατών, η Γαλλία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα περίπλοκο εκλογικό σύστημα, υπό το οποίο μόνο ο υποψήφιος που θα πετύχαινε το 55% των ψήφων στις 28 ευρωπαϊκές χώρες, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού θα ανεκηρύσσετο νικητής.

Η Γκεοργκίεβα έλαβε την υποστήριξη του 56% των χωρών μελών της ΕΕ, που ωστόσο αντιστοιχούν στο 57% του πληθυσμού της Ένωσης, μη πετυχαίνοντας άρα το ένα από τα δύο εκλογικά προαπαιτούμενα.

Ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε την ήττα του: «Συγχαίρω την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Της εύχομαι την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία», έγραψε στo twitter.

Yστερα από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φινλανδίας Ολι Ρεν, και η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο απέσυραν τις υποψηφιότητές τους, ενώ ο Μάριο Σεντένο το είχε ήδη πράξει από την Πέμπτη.

Η Βρετανία αντιτάχθηκε στα σχέδια για εκλογή υποψηφίου από τώρα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «πρώιμο» και δεν θα επέτρεπε στο Λονδίνο να προτείνει έναν δικό του υποψήφιο καθώς η κυβέρνηση μόλις είχε αποκτήσει κυβέρνηση, σύμφωνα με ένα εμπιστευτικό σημείωμα που περιήλθε εις γνώση του Reuters.

Οι υποψηφιότητες για την κορυφή της πυραμίδας του ΔΝΤ μπορούν να υποβληθούν έως τις 6 Σεπτεμβρίου. Άλλες ισχυρές αλλά και αναδυόμενες χώρες αναμένεται να υποβάλουν τους δικούς τους εκλεκτούς έως το τέλος της ημερομηνίας αυτής.

Η τελική επιλογή θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X