ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τραμπ κατά Ζελένσκι: Αυτός φταίει που δεν έχουμε ειρήνη

Η ρητορική του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνη των Ευρωπαίων συμμάχων, οι οποίοι υποστηρίζουν σταθερά ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σε συνέντευξή του στο Reuters το Κίεβο –και όχι τη Μόσχα– πως καθυστερεί μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία.

Η ρητορική του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνη των Ευρωπαίων συμμάχων, οι οποίοι υποστηρίζουν σταθερά ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι έτοιμος να ολοκληρώσει τη σχεδόν τετραετή εισβολή του στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν πιο διστακτικός.

«Νομίζω ότι είναι έτοιμος να κάνει μια συμφωνία», είπε ο Τραμπ για τον Ρώσο πρόεδρο. «Νομίζω ότι η Ουκρανία είναι λιγότερο έτοιμη να κάνει μια συμφωνία».

Ερωτηθείς γιατί οι διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιλύσει τη μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τραμπ απάντησε: «Ζελένσκι».

Κατά καιρούς, ο Τραμπ ήταν πιο πρόθυμος να δεχτεί τις λεκτικές διαβεβαιώσεις του Πούτιν από ό,τι οι ηγέτες ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ, απογοητεύοντας το Κίεβο, τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τους Αμερικανούς νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Ρεπουμπλικανών.

Τον Δεκέμβριο, το Reuters σημείωσε πως οι αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών συνέχιζαν να προειδοποιούν ότι ο Πούτιν δεν είχε εγκαταλείψει τους στόχους του να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και να ανακτήσει τμήματα της Ευρώπης που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Η διευθύντρια των Εθνικών Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, αμφισβήτησε την αναφορά εκείνη την εποχή.

«Δυσκολεύεται ο Ζελένσκι»

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί βαθιά στις πρόσφατες συνομιλίες τις οποίες διεξήγαγαν από την πλευρά των ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ. Ο Τραμπ δεν επιβεβαίωσε στο Reuters ένα πιθανό επερχόμενο ταξίδι στη Μόσχα των Γουίτκοφ και Κούσνερ, το οποίο ανέφερε νωρίτερα χθες το Bloomberg.

Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα, ο Τραμπ απάντησε ότι θα το κάνει, αλλά άφησε να εννοηθεί πως δεν έχουν καθοριστεί σχέδια. «Θα το έκανα – αν είναι εκεί», είπε ο Τραμπ. «Εγώ εκεί θα είμαι».

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι ο κ. Ζελένσκι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο: «Απλώς νομίζω ότι, ξέρετε, δυσκολεύεται να φτάσει εκεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ