ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις επιστήμονες μοιράζονται το Νόμπελ Φυσικής

Η βράβευση αφορά τις πρωτοποριακές τους εφευρέσεις στον τομέα της φυσικής των λέιζερ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε τρεις ερευνητές οι εφευρέσεις των οποίων στον τομέα των λέιζερ άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία προηγμένων οργάνων ακριβείας, τα οποία χρησιμοποιούνται για την οφθαλμολογική διορθωτική χειρουργική και τη βιομηχανία απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής, αναφέρει η κριτική επιτροπή.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Άρθουρ Άσκιν από τις ΗΠΑ λαμβάνει το μισό βραβείο των 9 εκατ. Σουηδικών κορωνών ή 870.000 ευρώ, ενώ ο Ζεράρ Μουρού από τη Γαλλία και η Ντόνα Στρίκλαντ από τον Καναδά μοιράζονται το υπόλοιπο μισό.

Το ήμισυ του βραβείου δίνεται στον Αμερικανό Αρθουρ Ασκιν και το άλλο ήμισυ από κοινού στον Γάλλο Ζεράρ Μουρού και την Καναδή Ντόνα Στρίκλαντ.

Ο Άσκιν, 96 χρονών, τιμάται για την εφεύρεσή του των «οπτικών λαβίδων» που πιάνουν σωματίδια, άτομα, ιούς και άλλα ζωντανά κύτταρα με τις ακτίνες λέιζερ τους.

Με αυτή την εφεύρεση κατάφερε να χρησιμοποιήσει την πίεση φωτός της ραδιενέργειας για να μετακινεί αντικείμενα, «ένα παλιό όνειρο της επιστημονικής φαντασίας», αναφέρει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών.

Στο μεταξύ, οι Μουρού, 74 και η Στρίκλαντ, μόλις η τρίτη γυναίκα στην οποία θα απονεμηθεί το νόμπελ φυσικής, μοιράζονται το υπόλοιπο βραβείο γιατί ανέπτυξαν μια μέθοδο που παράγει πολύ σύντομων οπτικών παλμών, «τον πιο σύντομων και πιο έντονων παλμών λέιζερ που έχουν δημιουργηθεί ποτέ από την ανθρωπότητα», αναφέρει η επιτροπή.

Η τεχνική χρησιμοποιείται σήμερα για την οφθαλμολογική διορθωτική χειρουργική.

Νόμπελ με άρωμα γυναίκας μετά από 55 χρόνια

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν, ωστόσο, στραφεί στην Καναδή φυσικό καθώς πρόκειται είναι μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία που η Σουηδική Ακαδημία βραβεύει γυναίκα με το Νόμπελ Φυσικής, με πρώτη τιμώμενη την Μαρί Κιουρί το 1903 και δεύτερη τη Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ το 1963, για την ανάπτυξη του προτύπου των φλοιών για τους ατομικούς πυρήνες.

«Είναι τιμή μου να είμαι μια από τις λίγες γυναίκες που έχουν βραβευτεί με το Νόμπελ Φυσικής μέχρι σήμερα», δήλωσε η Στρίκλαντ, ενώ είπε ότι η πρώτη σκέψη που της πέρασε από το μυαλό όταν της ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα ήταν ότι «αυτό είναι τρελό».

«Πάντα θα αναρωτιέμαι αν είναι αλήθεια», δήλωσε στο Associated Press λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απονομής από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

Γεννημένη το 1959 η Ντόνα Στρίκλαντ, μαζί με τον Ζεράρ Μουρού (ο οποίος ήταν ο επόπτης των ερευνών της όταν εκείνη έκανε το διδακτορικό της), άνοιξαν τον δρόμο - με μία επιστημονική δημοσίευσή τους το 1985 - για τη δημιουργία των βραχύτερων υψηλής ενέργειας παλμών φωτός (λέιζερ) που έχουν υπάρξει.


Υπενθυμίζεται ότι το περσινό Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε σε τρεις Αμερικανούς, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη δημιουργία και ανάπτυξη των ειδικών παρατηρητηρίων LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) τα οποία εντόπισαν και τελικά απέδειξαν την πραγματικότητα της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων που είχε προβλέψει η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Albert Einstein από το 1916.

Τη Δευτέρα, δύο ανοσολόγοι, ο Αμερικανός Τζέιμς Αλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές τους στον τομέα της ανοσοθεραπείας που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του επιθετικού καρκίνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση