ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τζαμπαλίγια: «Προοίμιο» του σκληρού αστικού πολέμου στη Γάζα;

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στόχος της χερσαίας επιχείρησής του στη Λωρίδα τις Γάζας είναι το να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, περιλαμβανομένου του υπόγειου δικτύου της

Η αεροπορική επιδρομή στην Τζαμπαλίγια χθες Τρίτη θυμίζει εντυπωσιακά αντίστοιχο τραγικό συμβάν στις 16 Μαΐου του 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι, αναφέρει ο Πολ Ανταμς, ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίς εκείνο το πρωί, σειρά καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών στη συνοικία Αλ Ριμάλ της πόλης της Γάζας είχε ως αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τρία κτίρια κατοικιών.

Σαράντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε. Ηταν η πιο πολύνεκρη επίθεση σε σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών συνολικής διάρκειας δύο εβδομάδων.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς. Ισραηλινός αξιωματούχος έκανε αναφορά σε «αυτή την τρελή υπόγεια υποδομή» της, ως αιτία του κακού.

Τα κτίρια δεν ήταν ο στόχος, επέμεινε. Ωστόσο, στοχεύοντας μέρος του δικτύου των σηράγγων, οι επιτιθέμενες δυνάμεις στόχευσαν ταυτόχρονα και τα γειτονικά θεμέλια κτιρίων.

«Ηταν πολύ ατυχές», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Προσπαθούμε να μάθουμε τι συνέβη», σημείωσε.

«Αναπόφευκτο»

Αξιωματούχοι της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι στις αεροπορικές επιδρομές της Τζαμπαλίγια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 150.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους έκανε λόγο για «τεράστιο συγκρότημα υπόγειων σηράγγων» που τέθηκε στο στόχαστρο.

Οπως είπε, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις χτύπησαν ανάμεσα στα κτίρια, με στόχο να καταστρέψουν τις σήραγγες από κάτω.

Ωστόσο, για ακόμα μία φορά, το αποτέλεσμα ήταν να γκρεμιστούν τα κοντινά κτίρια. «Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί», πρόσθεσε ο Κόνρικους.

Αίτημα για κατάπαυση πυρός

Την επίθεση καταδίκασαν χώρες όπως ο Λίβανος και η Σαουδική Αραβία, καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Στη Δυτική Οχθη (φωτoγραφία από Reuters), πραγματοποιήθηκε γενική απεργία μετά τις ισραηλινές αεροπορικές στη Γάζα.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τζοζέπ Μπορέλ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «συγκλονισμένος» από τον υψηλό αριθμό των θυμάτων από τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού στη Γάζα και κάλεσε τα μαχόμενα μέρη να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες του πολέμου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανέβασαν στο Twitter αναφορά μιας από τις νοσοκόμες που παρείχαν επείγουσα φροντίδα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Οι ΓΧΣ ανέφεραν ότι μετά την αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Τζαμπαλίγια, πολλοί τραυματίες οδηγήθηκαν για περίθαλψη στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μικρά παιδιά έφτασαν με βαθιά τραύματα και σοβαρά εγκαύματα χωρίς τις οικογένειές τους, πολλά φώναζαν και ζητούσαν τους γονείς τους, ενώ άλλοι αναζητούσαν θέση νοσηλείας, καθώς οι νοσηλευόμενοι ήταν ήδη υπεράριμθοι.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι ήταν «τρομοκρατημένοι από την αεροπορική επιδρομή στην Τζαμπαλίγια», καταδίκασαν το «τελευταίο επεισόδιο παράλογης βίας», ζητώντας παράλληλα κατάπαυση του πυρός και στέλνοντας το μήνυμα «Φτάνει πια!».

Τι συνέβη στη Τζαμπαλίγια

Μεγάλη έκρηξη συγκλόνισε τον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια το απόγευμα της Τρίτης. Οι εικόνες των ειδησεογραφικών πρακτορείων από το σημείο αμέσως μετά την έκρηξη έδειχναν μεγάλους κρατήρες που περιβάλλονταν από κατεστραμμένα κτίρια.

Μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών διακρίνονταν παιδιά, καθώς και κόσμος που έψαχνε στα χαλάσματα για επιζώντες.

Σύμφωνα με το BBC, εντοπίστηκε σημείο έκρηξης σε περιοχή μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν αργότερα το χτύπημα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι σκοτώθηκε ανώτερος διοικητής της Χαμάς, ο Ιμπραχίμ Μπιάρι, καθώς και «μεγάλος αριθμός τρομοκρατών».

Κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί σκόπιμα αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Η Χαμάς αρνήθηκε παρουσία διοικητή στην περιοχή.

Αστικός πόλεμος

Τα δύο αιματηρά επεισόδια, το χθεσινό και εκείνο της 16ης Μαΐου του 2021, αναδεικνύουν τους κινδύνους, καθώς και τα ηθικά και νομικά ζητήματα που εγείρει η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να καταστρέψει την υπόγεια υποδομή της Χαμάς, επισημαίνει ο Πολ Ανταμς.

Μέρος της, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται κάτω από πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στόχος της χερσαίας επιχείρησής του στη Λωρίδα τις Γάζας είναι το να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, περιλαμβανομένου του υπόγειου δικτύου της.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι η επιχείρηση ενδέχεται να διαρκέσει για αρκετό καιρό.

«Βρισκόμαστε σε δύσκολο πόλεμο. Θα είναι μακρύς πόλεμος. Εχουμε σημαντικά επιτεύγματα σε αυτόν, αλλά και οδυνηρές απώλειες», ανέφερε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, αναφερόμενος στους Ισραηλινούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

«Οι στρατιώτες μας έπεσαν σε έναν δίκαιο πόλεμο, έναν πόλεμο για την πατρίδα μας. Σας υπόσχομαι πολίτες του Ισραήλ: θα συνεχίσουμε μέχρι να εκπληρώσουμε την αποστολή – θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη», πρόσθεσε.

Αναλυτές στον τομέα Ασφάλειας και Αμυνας έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι ένας αστικός πόλεμος στη Γάζα εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους αμάχους, καθώς και για τον ισραηλινό στρατό.

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός Τζαμπαλίγια βρίσκεται βόρεια της πόλης της Γάζας και είναι ο μεγαλύτερος από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς στην περιοχή.

Περισσότεροι από 116.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ήταν καταγεγραμμένοι ως διαμένοντες στον καταυλισμό από τον ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2023.

Η Τζαμπαλίγια διαθέτει 26 σχολεία σε 16 σχολικά κτίρια, ένα κέντρο διανομής τροφίμων, δύο κέντρα υγείας, μία βιβλιοθήκη και επτά πηγάδια νερού.

Μαζί με τον καταυλισμό Σάτι, η Τζαμπαλίγια βρίσκεται σε περιοχή που το Ισραήλ έχει κηρύξει «ζώνη εκκένωσης».

Εντεινόμενη επίθεση

Αν η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώξει να καταστρέψει ολοκληρωτικά το δίκτυο της Χαμάς, όπως έχει εξαγγείλει μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ με 1.400 νεκρούς, χωρίς προηγουμένως να έχουν εκκενωθεί οι περιοχές-στόχοι, τότε επιθέσεις, όπως στη Τζαμπαλίγια, θα μπορούσαν να επαναληφθούν με τραγικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Γάζας.

Παράλληλα, αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον δεύτερο στόχο των επιχειρήσεων του Ισραήλ, που, όπως έχει ανακοινώσει ο Μπ. Νετανιάχου, αφορά στη διάσωση και απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι επτά όμηροι σκοτώθηκαν από τα πλήγματα στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

«Χαλάρωση» του αποκλεισμού;

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει, αυξάνοντας έναν ακόμα κίνδυνο: Εκείνον της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, λόγω της οργής για την ανθρώπινη τραγωδία στη Γάζα, την οποία παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον ο αραβικός κόσμος.

Το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, για πρώτη φορά την Τετάρτη, με σκοπό την έξοδο τραυματιών και ξένων υπηκόων από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, θα προσφέρει ανάσα στα νοσοκομεία που είναι ασφυκτικά γεμάτα στον θύλακο.

Επιπλέον, η χορήγηση άδειας εξόδου σε ξένους πολίτες και πολίτες με διπλή υπηκοότητα, θα συμβάλλει σε σταδιακή αποσυμφόρηση, έστω μικρή, των συνοριακών περιοχών, όπου έχει συρρεύσει πολύς κόσμος που επιθυμεί να φύγει, μέσω του περάσματος της Ράφα, από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το άνοιγμα του περάσματος έχει ακόμη συμβολική αξία, καθώς σηματοδοτεί «χαλάρωση» του κλοιού για τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν αρκεί για να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση για τις «συνθήκες κόλασης» που επικρατούν στην περιοχή, όπως επανειλημμένα έχουν περιγράψει την κατάσταση στη Λωρίδα εκπρόσωποι της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστινίους του ΟΗΕ.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Αμπντάλα ΙΙ

Στη σκιά της εντεινόμενης σύγκρουσης και καθώς τα θύματα της σύγκρουσης αυξάνονται, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, καθώς και τρόπους επιτάχυνσης της παράδοσης βοήθειας στην εμπόλεμη Λωρίδα, μεταξύ άλλων θεμάτων που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Μπάιντεν «επανέλαβε τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών και του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς το Ισραήλ υπερασπίζεται τους πολίτες του και καταπολεμά την τρομοκρατία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος «συμφώνησε» επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να «εκτοπιστούν βίαια εκτός της Γάζας» και ζήτησε «μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη» που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού έθνους.

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Ιορδανίας είναι παλαιστινιακής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Ράνια, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικρίνει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Η χώρα υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994.

Τι θα ακολουθήσει

«Μετά το χθεσινό χτύπημα του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, το ερώτημα που αναδεικνύεται είναι άξιζε ή όχι το τίμημα – το τίμημα είναι δεκάδες νεκροί Παλαιστίνιοι», σημειώνει ο Τζέριμι Μπάουεν, διεθνής αναλυτής του BBC.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι έχασαν 13 άνδρες τους. «Πρόκειται για σημάδι για το τι μπορεί να ακολουθήσει», προσθέτει ο αναλυτής.

Οπως τονίζει, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη προσπαθήσει να εισέλθουν στις πραγματικά δομημένες αστικές περιοχές, όπως η πόλη της Γάζας, κάτι το οποίο θα είναι τεράστια στρατιωτική πρόκληση.

Ο ισραηλινός στρατός την πλησιάζει, αλλά κινείται κυρίως μέσα από χωριά γύρω από την πόλη αυτή τη στιγμή.

Πριν από λίγες ημέρες, η Χαμάς έστησε ενέδρα στα ισραηλινά στρατεύματα, καθώς αυτοκινητοπομπή εισερχόταν στη Γάζα. Κάποιοι άνδρες βρίσκονταν σε σύγχρονο και υποτίθεται απόρθητο όχημα μεταφοράς στρατευμάτων, το οποίο αποτεφρώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο ρωσικής κατασκευής.

Πηγή: Reuters, AP, BBC, Guardian

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση