ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

WSJ: Η Τουρκία «πολύ κοντά» στο deal για 40 Eurofighter

Η Τουρκία ενδέχεται να ανακοινώσει προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ακόμη και εντός της εβδομάδας

Η Τουρκία ενδέχεται να ανακοινώσει προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ακόμη και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal.

Το συμβόλαιο – το οποίο αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να αγγίξει και τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια – αφορά έως και 40 μαχητικά, αν και ο ακριβής αριθμός και οι προδιαγραφές των αεροσκαφών βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Το Eurofighter κατασκευάζεται από κοινοπραξία τριών από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες: BAE Systems, Airbus και Leonardo.

Μετά από «κύμα» παραγγελιών τη δεκαετία του 2000, το Eurofighter έχει επισκιαστεί από το F-35 της Lockheed Martin, που διαθέτει τεχνολογία stealth (αόρατο στα ραντάρ), σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Οι κατασκευαστές του Eurofighter τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να εξασφαλίσουν παραγγελίες από χώρες που είτε δεν μπορούν είτε δεν επιτρέπεται να αγοράσουν το F-35.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επιδιώκει την απόκτηση των Eurofighter από το 2023. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει λόγω της επιφυλακτικότητας της Γερμανίας να εγκρίνει άδεια εξαγωγής, εξαιτίας ανησυχιών για ορισμένα σημεία της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας έχει δείξει σημάδια ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στη συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα ότι οι διαπραγματευτές πλησιάζουν σε απόφαση που θα μπορούσε να επιτρέψει την έκδοση άδειας εξαγωγής.

Μια πιθανή παραγγελία από την Τουρκία θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνομιλίες του Eurofighter με άλλες χώρες, όπως το Κατάρ και η Αυστρία, ώστε να κλείσουν και αυτές συμφωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τελικά η Τουρκία προχωρήσει στην παραγγελία, η εταιρία θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή της σε 30 αεροσκάφη ετησίως, από 14 που κατασκευάζει σήμερα, ενώ ήδη προσπαθεί να φτάσει το όριο των 20.

Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχίες σε άλλους υποψήφιους αγοραστές, που φοβούνται ότι θα καθυστερήσουν οι δικές τους παραδόσεις.

Η Σαουδική Αραβία, πελάτης υψηλής σημασίας για τις αμυντικές βιομηχανίες, βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις για την αγορά Typhoon, αλλά αυτή την περίοδο εστιάζει περισσότερο στο F-35, όπως αναφέρει η WSJ.

Πηγή: Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X