ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Υγείας: 8 εκατ. κόστος από τα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα

Πρόγραμμα παραπομπής ασθενών που βρίσκονται σε λίστες αναμονής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κόστος περίπου στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ έχουν τα περιστατικά ασθενών που θα παραπέμπτονται από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργικές επεμβάσεις ή διαγνωστικές εξετάσεις ανακοίνωσαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη.

Σε διάσκεψη Τύπου σημείωσαν ότι το πρόγραμμα βασίζεται, επίσης, σε εθελοντική υπερωριακή απασχόληση όλων των επαγγελματιών υγείας του δημόσιου τομέα που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να γίνει η καλύτερη αξιοποίηση και του ανθρώπινου δυναμικού και των κτιριακών υποδομών του κράτους, βάσει ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο αρχίζει άμεσα, θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και αφορά συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις.

Το πρόγραμμα ανέλυσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας η οποία είπε ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος θα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα περιστατικά που αφορούν χειρουργικές επεμβάσεις για ομφαλοκήλη, μονόπλευρη βουβωνοκήλη, αμφοτερόπλευρη βουβωνοκύλη, καταρράκτη και τις διαγωνστικές εξετάσεις για μαγνητική τομογραφία, γυναικολογική εξέταση Τέστ Παπανικολάου, υπερηχογραφία άνω και κάτω κοιλίας, θυρεοειδή και ορθοπεδικά.

Εξήγησε ότι στις περιπτώσεις ομφαλοκήλης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 326 περιστατικά σε λίστα αναμονής με χρονικό ορίζοντα πραγματοποίησης της επέμβασης τους 24 μήνες, παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα 200 περιστατικά, χειρουργούνται στο δημόσιο 126 περιστατικά βάσει του πιλοτικού προγράμματος ενώ το κόστος ανά επέμβαση να φτάνει τα 1.500 ευρώ.

Για την χειρουργική επέμβαση της μονόπλευρης βουβωνοκήλης βρίσκονται σε λίστα αναμονής 947 περιστατικά τα οποία θα πρέπει να αναμένουν χειρουργείο για 24 μήνες και από αυτά 477 παραπέμονται στον ιδιωτικό τομέα και 470 παραμένουν στο δημόσιο με το ποσό επιδότησης να ανέρχεται στα 1.400 ευρώ.

Στην περίπτωση της αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης το σύνολο των περιστατικών ανέρχεται σε 300 και πάλι χρειάζονται 24 μήνες για να διεκπεραιωθούν, 150 στέλλονται στον ιδιωτικό τομέα και 150 παραμένουν στα δημόσια νοσηλευτήρια με το κόστος επιδότησης να φτάνει τα 2.100 ευρώ ανά επέμβαση.

Για καταρράκτη τα περιστατικά που αναμένουν σε λίστες αναμονής είναι 1833 με αναμονή 15 μήνες, 1000 παραπέμπονται σε ιδιώτες ιατρούς και 833 παραμένουν για χειρουργείο στο δημόσιο με επιδότηση 700 ευρώ για κάθε επέμβαση.

Σε λίστα αναμονής για μαγνητική τομογραφία υπάρχουν κατεγραμμένα 5.147 περιστατικά με αναμονή μέχρι και οκτώ μήνες τα οποία όλα αποστέλλονται στον ιδιωτικό τομέα για το κόστος των 135 ευρώ για κάθε περιστατικό και επιπλέον 20 ευρώ για σκιαγραφικό και 70 ευρώ για αναισθησία.

Στην περίπτωση του Τεστ Παπανικολάου η λίστα αναμονής φτάνει τα 6.887 περιστατικά με χρόνο αναμονής τους 24 μήνες τα οποία όλα και πάλι παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα με επιδότηση 60 ευρώ για κάθε περιστατικό ενώ με 40 ευρώ θα επιδοτείται η υπερηχογραφία άνω και κάτω κοιλίας, θυρεοειδή και ορθοπεδικά για το σύνολο των 1.865 περιστατικών που βρίσκονται σε αναμονή σε μια λίστα η οποία για να εκλήψει με τους σημερινούς αριθμούς θα παρέλθουν 18 μήνες.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε ότι στη Φάση Β` θα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα 540 συνολικά περιστατικά για Μελέτη Υπνου τα οποία θα βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για 16 μήνες με επιδότηση τα 200 ευρώ για κάθε περιστατικό ενώ στις περιπτώσεις της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος υπάρχουν σε λίστα αναμονής 1.758 περιστατικά από τα οποία 1400 πάνε στον ιδιωτικό τομέα και 358 παραμένουν στον δημόσιο με κόστος της επιδότησης ανά περιστατικό τα 3.200 ευρώ.

Το συνολικό κόστος της Φάσης Α` ανέρχεται στα 3.220.620,00 ευρώ και της Φάσης Β στα 4.588.000,00 ευρώ.

Στη διάσκεψη Τύπου διευκρινίστηκε ότι η τιμή επιδότησης του Υπουργείου Υγείας είναι η τιμή πακέτου που εξασφαλίστηκε για την αποστολή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της απεργίας των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ και έγινε αποδεκτή από πάροχους υγείας του ιδιωτικού τομέα.

Ο Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι για την υπερωριακή απασχόληση τα απογεύματα επαγγελματιών υγείας του δημόσιου τομέα αποτελεί προϋπόθεση η πλήρης τήρηση των προνοιών του νόμου περί διακρίβωσης του χρόνου προσέλυσης και αποχώρησης των λειτουργών από τον χώρο εργασίας τους, ζήτημα για το οποίο μαζί και με την υπερωριακή αμοιβή, ζητήθηκε η σχετική γνωμάτευση του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας του κράτους οι οποίοι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους.

Στην περίπτωση που οι πρόνοιες αυτής της νομοθεσίας δεν τηρηθούν, ο Υπουργός Υγείας, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με την παραπομπή όλων των περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι απηύθυνε έκκληση προς τις συντεχνίες των εργαζομένων όπως τηρηθεί η νομοθεσία για διακρίβωση του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης των λειτουργών υγείας ενώ τις κάλεσε επίσης να καταγράψουν και να κοινοποιήσουν στον ίδιο τυχόν κενά στο υφιστάμενο σύστημα ελέγχου.

Καταλήγοντας τόνισε ότι τόσο το πιλοτικό πρόγραμμα για το δημόσιο όσο και η παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα γίνονται υπό τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεση και πλήρη εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή.

Η Γενική Διεύθυντρια του Υπουργείου Υγείας είπε ότι έχουν ήδη ενημερωθεί με επιστολή όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την εφαρμογή πλέον της απόφασης που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο την 13η του Μάη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση