ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θεματικές παραλίες με άρωμα Μυκόνου

Η πρόταση αποτελεί πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Καρούσου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στη διαχείριση και στη γενικότερη στρατηγική των παραλιών τους, προχωρούν οι δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, με στόχο το όραμά τους για αναβαθμισμένες παραλίες να πάρει σάρκα και οστά. Οι σχετικές προτάσεις παρουσιάστηκαν και στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα μετά από πρωτοβουλία του ΚΟΤ, με θέμα τα προβλήματα στις παραλίες.

Την αρχή η Αγία Νάπα

Την κατάσταση στα χέρια του φαίνεται ότι παίρνει ο δήμος Αγίας Νάπας, που προχωρά μέσα στον επόμενο μήνα σε προσφορές για μελέτη αναβάθμισης των παραλιών σε συνεργασία με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου. Με ζητούμενο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Καρούσος μιλώντας στην «Κ», «μέχρι το 2020 να μπορούμε να μιλάμε για αύξηση 10.000 ημερησίως στις αφίξεις τουριστών στην Αγία Νάπα», ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία θεματικών παραλιών και θα αφορά και στις 23 παραλίες της περιοχής. «Είτε μιλάμε για παραλίες οικολογικές είτε για πολυτελείας, οι τοπικοί φορείς φιλοδοξούν όπως κάθε παραλία προσφέρει το δικό της ξεχωριστό χαρακτηριστικό στον τουρίστα, ντόπιο είτε ξένο» τονίζεται χαρακτηριστικά. Η πρόταση αποτελεί πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Καρούσου και έχει ήδη πάρει, από τον προηγούμενο μήνα, το πράσινο φως από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. «Διαθέτουμε τις καλύτερες παραλίες και όμως δεν ξέρουμε να τις εκμεταλλευτούμε σωστά. Είναι σαν να αρμέγουμε την αγελάδα και μετά να κλωτσούμε τον κουβά με το γάλα» δήλωσε.

Τι περιλαμβάνει

Όπως εξήγησε στην «Κ» ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, οι παραλίες οι οποίες εντάσσονται στις περιοχές Νatura, θα έχουν και τον αντίστοιχο χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι μία τέτοια παραλία δεν θα προσφέρει κρεβατάκια, αλλά ψαθάκια στους λουομένους, τα οποία θα παρέχονται δωρεάν από τον δήμο. Για τους τουρίστες που προτιμούν περισσότερη πολυτέλεια και άνεση στη θάλασσα, η Αγία Νάπα θα προσφέρει παραλίες με μεγάλες μαξιλάρες στην άμμο ή πολυτελή κρεβατάκια, ενώ στην ιδέα εντάσσεται και η δημιουργία slides στο νερό καθώς και παιδότοπων. Παράλληλα, ο χώρος των παραλιών να αξιοποιηθεί και για διοργάνωση εκδηλώσεων και συναυλιών, καθώς θα υπάρχουν οι υποδομές για ανέγερση σκηνής. Τις παραπάνω ιδέες θα επιχειρήσουν να θέσουν σε σωστή βάση με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού και τοπιοτεχνικού διαγωνισμού, ο οποίος θα γίνει σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα δώδεκα μηνών. Από εκεί και έπειτα, κάθε χρόνο θα αναβαθμίζονται μία-δύο παραλίες, αναλόγως του επενδυτικού ενδιαφέροντος. «Δεν είναι κάτι που τελειώνει σε έναν χρόνο. Μπορεί να χρειαστεί βάθος χρόνου επτά-δέκα ετών για να ολοκληρωθεί» υποδεικνύει ο δήμαρχος Αγίας Νάπας. Επιδίωξη της Αγίας Νάπας είναι να αποτινάξει τον τίτλο του ξέφρενου καλοκαιρινού θερέτρου και να τον αντικαταστήσει με αυτόν του ποιοτικού και, γιατί όχι, ολόχρονου. Οι αριθμοί πάντως μιλούν από μόνοι τους και δείχνουν ότι ο χαρακτήρας της Αγίας Νάπας αλλάζει. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι από τις 23.000 κλίνες που υπάρχουν στην Αγία Νάπα, μόλις οι 3.000 αφορούν σε Hotel Apartments, ενώ από τον συνολικό τουρισμό που προσελκύει η περιοχή, μόλις ένα 15% είναι νεολαία.

Deluxe το 10% των παραλιών

Επιτακτικά τίθεται η ανάγκη της αναβάθμισης και της ουσιαστικής αξιοποίησης των παραλιών και από τον δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη. Ζήτημα το οποίο είχε αναδείξει και στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, ζητώντας την αξιοποίηση του 10% της κάθε παραλίας και την αναβάθμισή του σε deluxe. Ο δήμαρχος Παραλιμνίου εξήγησε στην «Κ» ότι η πρότασή του περιλαμβάνει την προσφοροδότηση του 10% κάθε παραλίας, κάθετα του παραλιακού μετώπου. Σε αυτό το κομμάτι, ο επιτυχών προσφοροδότης θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει ομπρέλες, καναπέδες και κρεβατάκια της επιλογής του, εμπλουτίζοντάς το, παράλληλα, με υπηρεσίες της επιλογής του. Φυσικά, αυτό θα συνοδεύεται με ένα ποσό που θα ξεπερνά τα δυόμισι ευρώ, ανώτατο όριο στην προσφερόμενη τιμή ενοικίασης ομπρέλας αυτή τη στιγμή στις παραλίες. Και είναι αυτό που τόσο ο δήμος Παραλιμνίου όσο και ο δήμος Αγίας Νάπας θέτουν ενώπιον της επιτροπής παραλιών, να αρθεί, δηλαδή, το πλαφόν στις τιμές των συγκεκριμένων παροχών στις παραλίες. «Δεν υπάρχει καμία τοπική Αρχή που θέλει να πάρει προς τα πίσω την ανάπτυξη του χώρου της και των παραλιών της. Δεν υπάρχει κανένας δήμαρχος που σήμερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τολμά να υπερχρεώσει τον τόπο. Η πρόταση αυτή δεν είναι αντιλαϊκό μέτρο, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν μερικοί» δήλωσε ο δήμαρχος Παραλιμνίου. Σε περίπτωση εφαρμογής του luxury 10% σε παραλίες, ανοίγει ο δρόμος για νέους επενδυτές, εξηγεί ο κ. Πυρίλλης, περιγράφοντας παράδειγμα επένδυσης για πεντάστερο ξενοδοχείο που απέτυχε γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα αξιοποίησης του παραλιακού χώρου.

Καφές πάνω στο κύμα

Την ώρα που Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτος, ανταγωνιστικοί προορισμοί της Κύπρου, παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στις παραλίες τους, η ελεύθερη Αμμόχωστος, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο πέραν του ενός εκατομμυρίου τουρίστες για αυτές τις παραλίες της, έχει κολλήσει στη στασιμότητα της «χρυσής άμμου και των καταγάλανων νερών», χωρίς να κάνει ουσιαστικά κάτι για να τα εκμεταλλευτεί. Στα προβλήματα και τις ελλείψεις που καταγράφονται στις παραλίες, προστίθεται ότι ενώ οι τουρίστες επισκέπτονται την επαρχία Αμμοχώστου ουσιαστικά για τις παραλίες και τη θάλασσα, λόγω έλλειψης υποδομών και σωστής αξιοποίησης των παραλιών, ουσιαστικά «ο κόσμος μένει μακριά από το νερό». Εισηγήσεις υπάρχουν και αφορούν στην αδειοδότηση σε εστιατόρια και καφετέριες να σερβίρουν φαγητό και καφέ δίπλα στο κύμα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται οργάνωση και σχεδιασμός από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα προχωρήσει με πλειοδότηση συγκεκριμένων χώρων που μπορούν να αξιοποιηθούν, με τον δήμαρχο Παραλιμνίου να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για παραλίες στις οποίες θα έχουν όλοι πρόσβαση. Υπογραμμίζει την ανάγκη όπως δοθεί το ελεύθερο στους δήμους να εφαρμόσουν πρωτοβουλίες και ιδέες για αναβάθμιση των παραλιών τους, κάτι που έχει τεθεί ενώπιον του ΚΟΤ, ο οποίος όπως αναφέρει ο κ. Πυρίλλης «συμφωνεί αλλά δεν κάνει τίποτα για να το προωθήσει».

Διαφωνεί η Λεμεσός

Υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος των ελεύθερων παραλιών τάσσεται ο δήμος Λεμεσού. Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Χρίστου ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να εφαρμόσει κανέναν διαχωρισμό στις παραλίες του δήμου, ακόμα κι αν η πρόταση περάσει από την επιτροπή παραλιών. «Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι κλείνουμε παραλίες. Η παραλία της Λεμεσού θα παραμείνει ελεύθερα προσβάσιμη για όλους» αναφέρει, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει το ιδιαίτερο καθεστώς των περιοχών Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου. Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρωτοβουλία Καρούσου αποτιμάται θετικά από κυβερνητικής πλευράς, κάτι που διαβεβαίωσε στην «Κ» ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση