ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα θετικά και τα αρνητικά των βροχών

Τα φράγματα υπερχειλίζουν το ένα πίσω από το άλλο, αλλά τα προβλήματά μας παραμένουν

Οι ποταμοί βγήκαν στην άσφαλτο σε διάφορα σημεία της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας, με την Αστυνομία να απαγορεύει την κυκλοφορία των οχημάτων στις επικίνδυνες περιοχές. Παράλληλα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή, με το προσωπικό της να έχει προβεί στους απεγκλωβισμούς οδηγών από ποτάμια και πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ στο σύνολό τους, όσον αφορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι επεμβάσεις της Πυροσβεστικής ανήλθαν στις 36. Την ίδια ώρα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ανανεώσει την κίτρινη προειδοποίησή της για βροχές και καταιγίδες.

Τα πιο πάνω δεδομένα, αλλά και οι υπερχειλίσεις φραγμάτων, οι οποίες διαδέχονται η μια την άλλη, καθώς και η επικείμενη υπερχείλιση του μεγαλύτερου εξ αυτών, του Κούρη, καθιστούν τις αυξημένες βροχοπτώσεις τόσο ευλογία, όσο και κατάρα, αν μας επιτρέπεται ο όρος.

Αναμένεται υπερχείλιση του Κούρη

Δώδεκα συνολικά φράγματα έχουν υπερχειλίσει μέχρι σήμερα λόγω των έντονων βροχών που έπληξαν την Κύπρο τις τελευταίες μέρες, καθιστώντας τις βροχοπτώσεις ευλογία για το νησί μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, μέχρι στιγμής υπερχείλισαν τα φράγματα της Καλαβασού, της Γερμασόγειας, της Αρμίνου, του Ασπρόκρεμμου, του Κανναβιού, της Αργάκας, του Πωμού, του Ξυλιάτου, του Καλοπαναγιώτη, της Σολέας, της Κλήρου και της Ταμασού. Αξιοσημείωτο είναι ότι το φράγμα του Κούρη βρίσκεται στο 96,6% της πληρότητας του, αφού μόνο της τελευταίες τέσσερις ημέρες εισέρρευσαν συνολικά 12,406 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Σε σχέση με την εισροή νερού, το τελευταίο τετραήμερο εισέρρευσαν συνολικά 19,148 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στα φράγματα, με την συνολική πληρότητα να φτάνει το 94,6%. Να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πληρότητα των φραγμάτων έφτανε μόλις το 24,3%.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, αναμένει ότι τις επόμενες μέρες θα υπερχειλίσει και το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό του Κούρη. Για τον λόγο αυτό, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με μέτρα ασφάλειας για το κοινό, που αναμένεται ότι θα προσέλθει να απολαύσει το γεγονός.

Συγκεκριμένα,  αναφέρει ότι «ενόψει της αναμενόμενης υπερχείλισης του φράγματος του Κούρη, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων, ώστε οι επισκέψεις στο φράγμα από το κοινό να γίνονται με ασφάλεια και με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει οι ακόλουθες διευθετήσεις:
• Ο δρόμος πάνω από το φράγμα θα παραμείνει ελεύθερος από οχήματα, καρότσια μικροπωλητών κτλ, για την ασφαλή διακίνηση πεζών.
• Οι πλανόδιοι πωλητές (οχήματα, καρότσια κτλ.) να εγκατασταθούν σε χώρους εκτός των δρόμων.
Όλοι οι επισκέπτες προτρέπονται να ακολουθούν τις υποδείξεις της Αστυνομίας και παρακαλούνται όπως επιδείξουν σεβασμό στο περιβάλλον διατηρώντας τους γειτνιάζοντες χώρους καθαρούς».

Ορμητικός ο Πεδιαίος

Για δεύτερη φορά τον φετινό χειμώνα, ο ποταμός Πεδιαίος, ο οποίος διασχίζει την Λευκωσία, κατέβηκε ορμητικός, προκαλώντας προβλήματα στην περιοχή της γέφυρας της οδού Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο και της οδού Ερυθρού Σταυρού, πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο. Για ακόμα μια φορά, παρατηρείται το ίδιο σκηνικό, με την πρωτεύουσα να αποτελεί ξανά «ανοχύρωτη πόλη», μπροστά σε τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα.

Στην οδό Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο, η Αστυνομία έκλεισε τον δρόμο και από τις δύο πλευρές, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τους οδηγούς, αφού ο ποταμός έρεε με φόρα πάνω από το οδόστρωμα και συνέχιζε την πορεία του προς την Λευκωσία. Η τροχαία κίνηση εκτρεπόταν από παρόδους πριν την γέφυρα, ωστόσο αρκετοί οδηγοί επέλεγαν να κάνουν επαναστροφή και να επιλέγουν άλλη πορεία.

Παρόμοιο ήταν και το σκηνικό στην οδό Ερυθρού Σταυρού, πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο, στην Λευκωσία. Στο συγκεκριμένο σημείο, παρατηρήθηκε μεγάλη συσσώρευση νερού στο οδόστρωμα, καθώς ο Πεδιαίος διέσχιζε τον δρόμο.

Χιόνια σε μικρότερο υψόμετρο

Μιλώντας στην «Κ», ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών θεωρούνται ευεργετικές για το νησί μας, λέγοντας, επίσης, ότι τα φαινόμενα σταδιακά εξασθενούν. Σύμφωνα με τον κο Νικολαΐδη, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζει ένα χαμηλό βαρομετρικό σύστημα, του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν οι σφοδροί, μέχρι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και οι αυξημένες βροχοπτώσεις, ενώ την Τρίτη 07/01, μετά την λήξη των προειδοποιήσεων για τους ισχυρούς ανέμους, τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος είναι οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες. Γι’ αυτό βρίσκεται κίτρινη προειδοποίηση σε ισχύ για βροχές και καταιγίδες.

Παρά το γεγονός ότι το σύστημα αυτό έδωσε εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής, οι βροχοπτώσεις ήταν ήπιες και σε συνεχή βάση, από το πρωί της Δευτέρας 06/01 σε αρκετές περιοχές. Οι βροχές συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ θα παρατηρούνται και κατά την διάρκεια της Τρίτης 07/01, μέχρι και την Πέμπτη. Σταδιακά, ωστόσο, τα φαινόμενα θα εξασθενούν, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα παρατηρούνται βροχές, οι οποίες θα σημειώνονται σε πιο τοπικό επίπεδο, ενώ τα χιόνια από την Τετάρτη 08/01, αναμένεται ότι θα παρατηρούνται και σε μικρότερα υψόμετρα, παραδείγματος χάριν, από την περιοχή της Κακοπετριάς και άνω. Ουσιαστική εξασθένηση των καιρικών φαινομένων, θα παρατηρηθεί κυρίως την Παρασκευή 10/01, με τον καιρό να είναι μερικώς συννεφιασμένος με λίγες μεμονωμένες βροχές.

Το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στην περιοχή του Τροόδους, ανέφερε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι στα Πλατάνια, από την Πρωτοχρονιά, μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2020 στο 141% της κανονικής βροχόπτωσης, δηλαδή 266,4 χιλιοστά. Ακολουθούν ο Σαϊττάς με 177,1 χιλιοστά βροχόπτωσης (122% της κανονικής), το Γεφύρι Παναγιάς με 92,9 χιλιοστά (119% της κανονικής) και το Κελλάκι με 136,9 χιλιοστά (118% της κανονικής).  ενώ γενικότερα, για το βροχομετρικό έτος, από την 1 Οκτωβρίου, μέχρι και σήμερα, βρισκόμαστε στο 128% της κανονικής βροχόπτωσης στο νησί. Οι βροχές του τελευταίου τετραημέρου ήταν «χρυσάφι», τόνισε ο κος Νικολαΐδης, καθώς η μέση επιφανειακή κατανομή ανήλθε στα 68 χιλιοστόμετρα, δηλαδή στα 7 εκατοστόμετρα νερού, σε όλη την Κύπρο, ως μέση τιμή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, η βροχόπτωση έφτασε στο 91% της κανονικής, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα 7 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2020, η συνολική βροχόπτωση ανήλθε στα 377,7 χιλιοστά και αντιστοιχεί στο 128% της κανονικής ποσότητας βροχόπτωσης για την ίδια περίοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ολική ποσότητα βροχόπτωσης από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2020 ανήλθε στα 93,3 χιλιοστά ή 91% σε σχέση με την κανονική ποσότητα του μήνα, ενώ η ποσότητα βροχόπτωσης του τελευταίου τετραημέρου ανήλθε στα 69 χιλιοστά.

Κάτι αλλάζει

Δύο συνεχόμενες «καλοχρονιές» δεν έχουν παρατηρηθεί στατιστικά, σε βάθος χρόνου στην Κύπρο, σημείωσε ο κος Νικολαΐδης. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι για τις ποσότητες βροχής που πέφτουν στο νησί μας, ωστόσο, παγκόσμια κάτι συμβαίνει, ανέφερε, το οποίο διερευνάται από την παγκόσμια κοινότητα των μετεωρολόγων, μέσα από τις εποχικές προγνώσεις και τα κλιματικά μοντέλα. Γίνεται προσπάθεια εκτίμησης όλων των παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν τον καιρό και το κλίμα, προκειμένου να συμπεράνουν ποιος εκ των παραγόντων έχει διασαλευθεί με τρόπο που σε μια περιοχή παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις και σε άλλη περιοχή διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία να ερμηνεύουν τις μεταβολές του καιρού, σύμφωνα με τον κο Νικολαΐδη. Την ίδια ώρα, όμως, βραχυχρόνια, μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα το οποίο μας επηρεάζει εδώ και δέκα ημέρες, έχει δυναμική τέτοια που το υποχρεώνει να παραμείνει στην ατμόσφαιρα, μέχρι να δαπανήσει όλη την ενέργειά του και να υποχωρήσει, εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση