ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φάκελος «παρακολουθήσεις» στην Κύπρο

Πώς οργανώνεται μια επιχείρηση παρακολούθησης και ποια είναι τα είδη

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Με αφορμή την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες θελήσαμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το κομμάτι των παρακολουθήσεων στην Κύπρο. Η «Κ» μίλησε με ειδικό σε θέματα ασφαλείας και παρακολουθήσεων που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα από την δεκαετία του ’80 ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Μεταξύ των πελατών του όλα αυτά τα χρόνια ήταν εταιρείες που ήθελαν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους, ιδιώτες που έπεσαν θύματα απάτης και άτομα που ήθελαν να διασφαλίσουν ότι δεν παρακολουθούνται. Όπως μας εξομολογείται πολλές φορές η δράση του για παρακολούθηση ή εντοπισμό ατόμων έφτασε εκτός Κύπρου ενώ η πιο χρονοβόρα του υπόθεση παρακολούθησης κράτησε περίπου δώδεκα μήνες.

Τα είδη των παρακολουθήσεων

Όπως μας ανέφερε οι παρακολουθήσεις μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες. Αρχικά έχουμε τις «απλές», στις οποίες ο ερευνητής καλείται απλά να παρακολουθήσει ένα άτομο και συνήθως έχει να κάνει με θέματα οικογενειακών διαφορών. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, τα πράγματα δεν έχουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας και μπορεί να το χειριστεί μόνο ένα άτομο.

Στην κατηγορία «δύσκολες» κατέταξε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να ενεργήσει με 4-5 μονάδες που θα παρακολουθήσουν άτομο το οποίο κινείται συχνά σε διάφορους χώρους. Σε αυτή την περίπτωση, όπως μας τόνισε, χρειάζονται επαγγελματίες οι οποίοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο. Για το πώς οργανώνεται μια τέτοιου είδους επιχείρηση παρακολούθησης μας είπε ότι, «με ένα-δύο άτομα δεν μπορείς να λειτουργήσεις, μιλάμε συνήθως για δύο αυτοκίνητα όπου σε κάθε αυτοκίνητο μπορεί να υπάρχουν τρία άτομα, ώστε, αν κατέβεί κάπου ο “στόχος” να υπάρχει άτομο της ομάδας που θα είναι πεζό για να καλύψει τις κινήσεις του. Ειδικά στην Κύπρο, χρειάζεται και κάποιος σε μοτοσυκλέτα, γιατί αν χάσεις το άτομο που είναι υπό παρακολούθηση σε φώτα τροχαίας, τότε το έργο δυσκολεύει πολύ».

Πιο σύνθετες χαρακτήρισε τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις (οπτικές, ηχητικές) όπου απαιτείται εξειδικευμένος τεχνολογικός εξοπλισμός. Όπως μας είπε, η απλή τεχνολογία που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί και μέσω διαδικτύου δεν θα φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα. Μας διευκρίνισε ότι πρόκειται για εργαλεία που πρέπει να τα δεις σε επιχειρησιακή λειτουργία για να καταλάβεις το εύρος των δυνατοτήτων τους. Όταν ρωτήσαμε να μας δώσει ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί αυτός ο εξοπλισμός μας είπε: «Έχω δουλέψει με μηχάνημα που σου έδινε την δυνατότητα να τοποθετήσεις κάποιου είδους μεμβράνης από την εξωτερική πλευρά του τοίχου και μπορούσες να ακούσεις στα πάντα στο εσωτερικό».

Η πληροφορία κοστίζει

Στην συνέχεια των όσων μας δήλωσε για τις κατηγορίες των παρακολουθήσεων, πρόσθεσε ότι υπάρχουν εταιρείες στην Κύπρο, ιδιοκτησίας ξένων αλλά και ντόπιων, που μπορούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και έχουν στην κατοχή τους εξειδικευμένο εξοπλισμό. Πρόσθεσε επίσης ότι μια παρακολούθηση μπορεί να είναι νόμιμη από την στιγμή γίνεται σε δημόσιο χώρο. «Βάσει της νομοθεσίας για προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει περιοριστεί αρκετά η πρόσβαση μας σε διάφορες πληροφορίες», κατέληξε.

Για το πόσο κοστίζει μια επιχείρηση παρακολούθησης δεν μπορούσε να μας δώσει ξεκάθαρη τιμή αφού όπως είπε παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι. Ο χρόνος, τα μέσα, το είδος των πληροφοριών αλλά και το ποιους θα προσεγγίσεις για να πάρεις αυτά που θέλεις. «Η πληροφορία κοστίζει», μας ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας να δείξει ότι πληροφοριοδότες έχουν την «τιμή» τους.

Η επιχείρηση και οι ξεχασμένες συσκευές παρακολούθησης

Ζητήσαμε να μας πει ένα παράδειγμα επιτυχημένης παρακολούθησης και αναφέρθηκε σε μια υπόθεση που έγινε το 2002 όταν άτομα από το εξωτερικό διοχέτευαν στην κυπριακή αγορά οπτικά είδη γνωστής διεθνούς εταιρείας που τελικά ήταν απομιμήσεις. Όπως μας ανέφερε, άρχισε η συλλογή πληροφοριών και με το που πάτησαν το πόδι τους στην Κύπρο άρχισε η επιχείρηση παρακολούθησης από το αεροδρόμιο. Μετά από πολλές μέρες παρακολούθησης κατάφεραν να συλλέξουν οπτικοακουστικό υλικό από την στιγμή της παράδοσης του εμπορεύματος. Στην συνέχεια ξεκίνησε η δίκη όπου κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας με την ιδιότητα του ως αδειούχος ερευνητής κατά την οποία κατέθεσε το υλικό που είχε στην κατοχή του.

Αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις που τον προσέλαβαν ώστε να διασφαλιστεί ότι σημαντικά άτομα που θα συναντηθούν δεν θα τύχουν παρακολούθησης. Οι έλεγχοι γίνονταν με ειδικά μηχανήματα αλλά και οπτικά. Σε πολλές περιπτώσεις εντόπισαν τεχνολογία παρακολούθησης σε δωμάτια και λόμπι ξενοδοχείων αλλά και σε αίθουσες διασκέψεων εταιρειών. Αυτό που μας προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι εντόπιζαν συσκευές παρακολούθησης ακόμα και σε ψευδοροφές που μπορεί να εγκαταστάθηκαν πριν από χρόνια, έκαναν την δουλειά τους και μετά έμειναν εκεί μέχρι που αχρηστεύθηκαν.

Το μαύρο βαν

Για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν μας τόνισε ότι με βάση αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και το βίντεο που κυκλοφόρησε, έχεις τις επιφυλάξεις του αν εξοπλισμός παρακολούθησης που διαθέτει το όχημα αξίζει 9 εκατομμύρια. «Γνωρίζοντας ορισμένα πράγματα, τον εξοπλισμό θα το έβαζα κοντά στις 100 χιλιάδες» πρόσθεσε.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, μας είπε, έχει την δυνατότητα να δημιουργεί ή να κλωνοποιεί ένα σημείο πρόσβασης wi-fi. Από την στιγμή που ο κάτοχος του κινητού θα συνδεθεί, τότε όλο το υλικό που υπάρχει στην συσκευή είναι στα χέρια του ατόμου που διεξάγει την παρακολούθηση. Τόνισε επίσης ότι αν ένα τέτοιο σύστημα όπως αυτό που διαθέτει το μαύρο βαν τεθεί σε λειτουργία τότε στην περιοχή θα εμφανιστεί η ύπαρξη μια νέα κεραίας τηλεπικοινωνιών, κάτι που δεν το καθιστά και τόσο «αόρατο» στους ειδικούς των τηλεπικοινωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση