ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατεχόμενα: Σε κίνδυνο τα βόρεια και ανατολικά παράλια λόγω ανέμου

Σύμφωνα με τον «υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό»

ΚΥΠΕ

Σε κίνδυνο βρίσκονται τα βόρεια και ανατολικά παράλια λόγω της κατεύθυνσης του ανέμου σήμερα μέχρι τις 15.00, σύμφωνα με τον «υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό» και επικεφαλής του γραφείου κρίσης για την πετρελαιοκηλίδα, Χουσείν Αμτζιάογλου. Οι εικόνες από τον δορυφόρο που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν τα περισσότερα κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας από την διαρροή από την Συρία να έχουν απομακρυνθεί από την χερσόνησο της Καρπασίας. Ωστόσο ακαδημαϊκός του «διεθνούς πανεπιστημίου» Κύπρου στα κατεχόμενα σημείωσε ότι η συνολικά έκταση που καλύπτει η κηλίδα είναι 1000 τ. χλμ και το αν η μόλυνση φτάσει ή όχι στις ακτές της Κύπρου, αυτό εξαρτάται από τον άνεμο.

Ο κ. Αμτζιάογλου ανέφερε στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ότι ο άνεμος μέχρι τις 15.00 έχει βορειοανατολική κατεύθυνση γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στα βόρεια και ανατολικά παράλια, ενώ και αύριο για έξι ώρες θα έχει την ίδια κατεύθυνση που θεωρείται «εναντίον μας», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής καμιά μόλυνση δεν έχει εντοπισθεί.

Η ομάδα παρατηρητών, συνέχισε, από την Καρπασία σήμερα θα μεταβούν και στην Κερύνεια για έλεγχο στα εκεί παράλια, λέγοντας πως πρέπει να κάνουν έρευνες σε όλο το μήκος της ακτής από την Κερύνεια μέχρι και την Καρπασία.

Ανέφερε επίσης πως τα δύο πλοία που ανέμεναν να φτάσουν σήμερα από την Τουρκία στην περιοχή της διαρροής είναι πολύ κοντά στο Ισκεντερούν (ΣΣ: την Αλεξανδρέττα) και θα αρχίσουν αμέσως την απορρόφηση ενός τμήματος της κηλίδας που βρίσκεται εκεί. «Εάν υπάρχει ανάγκη στο Ισκεντερούν, τα πλοία θα δράσουν εκεί. Εάν εντοπιστεί μόλυνση εδώ, θα ζητήσουμε να καθοδηγηθούν ανάλογα».

Ο ακαδημαϊκός Ερτάν Ακούν δήλωσε ότι το πότε και σε ποιο σημείο θα φτάσει κοντά ή στα παράλια της Καρπασίας η διαρροή πετρελαίου, αυτό θα καθορισθεί από τον άνεμο. Λόγω του χαμηλού ειδικού βάρους της, η διαρροή κινείται στην επιφάνεια της θάλασσας, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι με βάση τις εικόνες από τον δορυφόρο τμήμα της κηλίδας κινείται προς την Καρπασία.

Παρατήρησε δε ότι ενώ αρχικά η κηλίδα ήταν μήκους 25 τ χλμ, με την διάσπαση έχει φτάσει τώρα σε έκταση τα 1000 τ χλμ.

Ο κ. Ακούν ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει περιβαλλοντική ζημιά και στην θαλάσσια ζωή και στα παράλια. Εξήγησε πως «καθώς το πετρέλαιο καλύπτει την επιφάνεια της θάλασσας, εμποδίζεται η διέλευση του φωτός και του αέρα στα χαμηλότερα στρώματα του νερού και ελλείψει οξυγόνου, τα ζωντανά θαλάσσια όντα που αναπνέουν οξυγόνο δεν μπορούν να ζήσουν και σημειώνονται μαζικοί θάνατοι».

Με τον ίδιο τρόπο, είπε, επηρεάζονται και τα πουλιά της θάλασσας που μπορεί να πεθάνουν ενώ για τον τουρισμό εκτίμησε ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση