ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρίσιμο δεκαήμερο για αντοχές του συστήματος υγείας

Προβληματισμός για την αυξητική τάση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας και ανέρχονται στο 3% όσων μολύνονται

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε περιβάλλον που επικρατούσε πριν από το Πάσχα και που οδήγησε άρον-άρον στο τρίτο Lockdown, έχει επιστρέψει το σύστημα υγείας το οποίο με βάση την επιδημιολογική αξιολόγηση άρχισε να δέχεται και πάλι πιέσεις. Η σταθερή ανοδική πορεία που καταγράφουν από τις 7 Ιουλίου 2021, οι ασθενείς COVID-19 που χρήζουν νοσηλείας, εν πολλοίς αποκαλύπτουν τους λόγους ανησυχίας σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο που οδήγησαν στην εσπευσμένη λήψη περιοριστικών μέτρων. Μέσα σε 13 μέρες οι νοσηλείες από 93 ανήλθαν στις 228 και με τα σημερινά δεδομένα ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει την οροφή της ημερήσιας πορείας των νοσηλειών. Αυτό το οποίο λέγεται με βεβαιότητα, από την ομάδα που αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πως οι ημερήσιες καταγραφές των τελευταίων ημερών στην ουσία έχουν φέρει το σύστημα υγείας στα όριά του.

Οποιαδήποτε αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων πάνω από τα 1000 θα προκαλέσει νέο συναγερμό, περισσότερο λόγω των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και λιγότερο σε υποδομές νοσηλείας που φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια. Τα σημάδια σταθεροποίησης των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες κοντά στα 1000, αποτελούν την κόκκινη γραμμή με τους ειδικούς να ελπίζουν πως τις επόμενες μέρες θα επέλθει εξισορρόπηση στις εισαγωγές ασθενών με τα εξιτήρια, κάτι που αναμένεται να φανεί μέχρι τέλος του μήνα. Μοναδική προϋπόθεση τα ημερήσια κρούσματα να σταθεροποιηθούν στα σημερινά επίπεδα.

Οι νοσηλείες

Με βάση τις νοσηλείες της περασμένης Δευτέρας (228), το σύστημα υγείας εκτιμάται πως βρίσκεται στα όριά του. Η ομάδα των λοιμωξιολόγων που αξιολογούν τα ημερήσια δεδομένα παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις καταγραφές, που στην παρούσα φάση αντιστοιχούν σε δέκα περιστατικά εισαγωγών περισσότερα, σε σχέση με αυτά που ολοκληρώνουν τη νοσηλεία τους. Σε απόλυτους αριθμούς τα όρια σταθεροποίησης προσδιορίζονται μεταξύ 210 και 250 περιστατικών νοσηλείας, κάτι που αναμένεται να εμφανιστεί τις επόμενες μέρες εάν και εφόσον τα ημερήσια κρούσματα δεν ξεπεράσουν τα 1000. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εκτιμάται, οι υφιστάμενες υποδομές θα μπορούν να καλύψουν τις περιπτώσεις που χρήζουν κοινές κλίνες νοσηλείας, χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται οι παιδιατρικές ανάγκες και τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε εντατικές.

Η εξίσωση

Στο πλάνο παρακολούθησης των νοσηλειών κυριαρχεί το 3% που είναι το ποσοστό των κρουσμάτων που θα χρειασθούν νοσηλεία για χρονικό διάστημα από 7 μέχρι 10 ημέρες. Στο καλό σενάριο που τα ημερήσια κρούσματα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα (κάτω από 1000), οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το σύστημα υγείας, το διάστημα από 7 μέχρι 10 μέρες, δέχεται μόνο εισαγωγές σε ποσοστό 3% των ημερήσιων κρουσμάτων, με αποτέλεσμα μετά την 5η μέρα να επιβαρύνεται ανησυχητικά. Χωρίς εξιτήρια οι ειδικοί λένε πως οι νοσηλείες θα πρέπει να φθάσουν στις 210 προκειμένου να ξεκινήσουν τα εξιτήρια και κατά συνέπεια να απελευθερωθούν κλίνες. Για την ώρα η ισορροπία του συστήματος νοσηλειών παραμένει μόνο στόχος. Μια ένδειξη για εξισορρόπηση του συστήματος αποτελούν τα ημερήσια κρούσματα, τάση που με βάση την εξίσωση που ακολουθούν οι ειδικοί, θα μετακυλιστεί, θετικά ή αρνητικά, στις νοσηλείες μετά από δυο εβδομάδες.

Οι ασθενούντες

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν δίνεται μια πειστική εξήγηση και για τη στόχευση που γίνεται στις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία. Με ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιαστικής του πληθυσμού, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας έχει υποχωρήσει στα 53 έτη. Από τους νοσούντες 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι και με βάση το ιστορικό νοσηλείας τους, αποτελούν επαφή κυρίως συγγενικού τους προσώπου, νεαρότερης ηλικίας που δεν χρήζει νοσηλείας. Όπως μας εξήγησε ειδικός που συμμετέχει στην αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, στην παρούσα φάση της πανδημίας φαίνεται η αξία του εμβολιαστικού προγράμματος. «Εάν αυτό που συμβαίνει σήμερα με την πανδημία το είχαμε ένα χρόνο πριν που το ποσοστό εμβολιασμών ήταν μικρό, τότε θα είχαμε γίνει βόρεια Ιταλία».
(ένθετο)

«Μεγάλος ο αριθμός αυτών που μολύνουν»

Η αξία του εμβολιαστικού προγράμματος αποκαλύπτεται και από τα ποσοστά και τη χρονική διάρκεια νοσηλείας, τα οποία από την αρχή της πανδημίας έχουν υποχωρήσει αισθητά δίνοντας ανάσα στα συστήματα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, στις αρχές της πανδημίας το ποσοστό που έχρηζε νοσηλείας ήταν στο 10% ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στο 3%. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού στις ομάδες του πληθυσμού άνω των 80 ετών, εξέλιξη που συνέβαλε στην εκτόνωση των πιέσεων στο σύστημα υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη το νέο στέλεχος του ιού που είναι κατά 120% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος, οι ειδικοί θεωρούν πως υπό τις περιστάσεις η ολοκλήρωση της εμβολιαστικής διαδικασίας είναι μονόδρομος, αυξάνει τα ποσοστά ανοσίας, κάτι που φαίνεται και στα στοιχεία όσων έχουν νοσήσει και δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δυο δόσεις.

ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

07/07/2021 93 ασθενείς 27 σε σοβαρή κατάσταση.

08/07/2021 107 ασθενείς 28 σε σοβαρή κατάσταση.

09/07/2021 117 ασθενείς 30 σε σοβαρή κατάσταση.

10/07/2021 125 ασθενείς 32 σε σοβαρή κατάσταση.

11/07/2021 139 ασθενείς 34 σε σοβαρή κατάσταση.

12/07/2021 153 ασθενείς 40 σε σοβαρή κατάσταση.

13/07/2021 159 ασθενείς 41 σε σοβαρή κατάσταση.

14/07/2021 165 ασθενείς 40 σε σοβαρή κατάσταση.

15/07/2021 181 ασθενείς 48 σε σοβαρή κατάσταση.

16/07/2021 190 ασθενείς 44 σε σοβαρή κατάσταση.

17/07/2021 203 ασθενείς 54 σε σοβαρή κατάσταση.

18/07/2021 218 ασθενείς 55 σε σοβαρή κατάσταση.

19/07/2021 228 ασθενείς 56 σε σοβαρή κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση