ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εφιαλτικές 24 ημέρες ενός ασθενή COVID στη ΜΕΘ

Μια χαρακτηριστική ιστορία για τις δραματικές ώρες ασθενών που νόσησαν σοβαρά.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο Ανδρέας Σπύρου 71 ετών από την Λάρνακα είναι ένας από τους χιλιάδες που νόσησαν από COVID – 19 και χρειάσθηκε να εισαχθεί για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, τον περασμένο Μάρτιο. Η ιστορία του κ. Σπύρου παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί δεν χρειάσθηκε μηχανική υποστήριξη μέχρι να αναρρώσει. Εντούτοις τα όσα βίωσε μέσα στο θάλαμο COVID συνθέτουν μια εφιαλτική περίοδο που όπως μας είπε ο ίδιος τα όσα έζησε «δεν τα εύχεται ούτε στο χειρότερο εχθρό του». Ο κ. Σπύρου άνοιξε την καρδιά του στην «Κ» και μοιράσθηκε τις ατελείωτες ώρες μέσα στο θάλαμο COVID. Ξετυλίγοντας ιδιαίτερα οδυνηρές αναμνήσεις, όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο όταν έμαθε πως το τεστ που είχε κάνει ήταν θετικό. Το τραγικό για τον ίδιο ήταν πως εκτός από την προσωπική του περιπέτεια έχασε και τη σύζυγό του, η οποία επίσης νοσηλεύθηκε με COVID αλλά και υποκείμενα νοσήματα.

7 Μαρτίου

Η ημερομηνία που θα θυμάται, όπως μας είπε, είναι η 7η Μαρτίου όταν το τρίτο τεστ που είχε κάνει την περίοδο εκείνη ήταν θετικό. Ακούγοντας τα όσα λεγόντουσαν δημόσια αλλά και στον κοινωνικό του περίγυρο, νόμιζε ότι θα ξεπεράσει την ασθένεια με μια απλή απομόνωση 14 ημερών στην οικία του. Κάποια στιγμή όταν μέτρησε το οξυγόνο του, με εντολή του προσωπικού του γιατρού μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Εκεί παρέμεινε για 24 μέρες τις οποίες είναι σίγουρο ότι δεν θα τις ξεχάσει ποτέ.

Εφιάλτες και παραισθήσεις

Ο κ. Σπύρου στο θάλαμο COVID νοσηλευόταν με άλλους τέσσερις ασθενείς από τους οποίους οι τρείς δεν τα κατάφεραν, όπως μας είπε. Οι πρώτες 10 μέρες ήταν εφιαλτικές μας λέει και η φωνή του κομπιάζει. Μέσα στο θάλαμο, όπως μας είπε, την περίοδο εκείνη είχε περίεργα οράματα. Έβλεπε ένα φως χρώματος κόκκινο απέναντι από το κρεβάτι να έρχεται καταπάνω του χωρίς να υπάρχει φως μέσα στο θάλαμο και απέναντι από το κρεβάτι του. Έβλεπε κάτω από το κρεβάτι του σκιές να κινούνται. Όπως θυμάται έκανε μπάνιο της 22η ημέρα μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο με κίνδυνο να μείνει μέσα στο μπάνιο, λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Η γυναίκα του

Την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν σε θάλαμο COVID στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλευόταν και η γυναίκα του. Τα λόγια του είναι συγκλονιστικά. «Ήμουν μόνος μου μέσα στο θάλαμο. Ήταν και η γυναίκα μου μέσα στο νοσοκομείο και δεν ήξερα αν ζούσε ή πέθανε. Κάποια στιγμή με έντυσαν σαν αστροναύτη και με πήγαν να τη δω για 3 λεπτά. Ήταν μαρτύριο».

Για τους αρνητές

Ο ίδιος παρότι ανάρρωσε έχει κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου και αν χρειασθεί, όπως λέει, θα κάνει και την τρίτη. «Βλέπω και ακούω αυτά που λένε και γράφουν οι αρνητές των εμβολίων. Εύχομαι να μην περάσουν όσα πέρασα εγώ στο νοσοκομείο. Ούτε στο χειρότερο εχθρό μου», επαναλαμβάνει συνέχεια. Τον ρωτήσαμε ποια είναι η προτροπή του σε όσους συνεχίζουν να αρνούνται την πανδημία. «Να κάνουν τα εμβόλια. Τα εμβόλια σώζουν ζωές, να μην πάθουν τα δικά μου». Τώρα είμαι καλά μας λέει, όμως έχασα τη γυναίκα μου.

Οι γιατροί

Ο κ. Σπύρου δεν ξέχασε να ευχαριστήσει το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς του, οι οποίοι για τον ίδιο είναι κάτι σαν φύλακες άγγελοι για όλους όσους ασθένησαν και μπήκαν σε νοσοκομεία. Βλέπω που κατηγορούν τους γιατρούς και τα νοσοκομεία και εξοργίζομαι μας λέει. Εγώ αν ζω σήμερα, συμπληρώνει, το οφείλω σε αυτούς τους ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση