ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ποσοστά εμβολιασμού ασπίδα για τις νοσηλείες

Σε επιφυλακή τα νοσηλευτήρια από τα περιστατικά COVID που χρήζουν ενδονοσοκομειακής φροντίδας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η τάση σταθεροποίησης των νοσηλειών σε υψηλά επίπεδα, το τελευταίο δεκαήμερο, εκ των πραγμάτων διατηρεί σε επιφυλακή τις νοσοκομειακές υποδομές παροχής υπηρεσιών σε ασθενείς COVID19. Ωστόσο, μέσα στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τη νέα έξαρση της πανδημίας, υπάρχει και η θετική πλευρά, αυτή της εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων για την αξία του εμβολιαστικού προγράμματος, όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη. Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των πολιτών, στην ουσία, έχουν αποτρέψει τα χειρότερα, εκτιμούν οι ειδικοί που παρακολουθούν τους ημερήσιους επιδημιολογικούς δείκτες με την προσοχή τους να εστιάζεται, κυρίως, στους κραδασμούς του συστήματος υγείας. Με τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας να κινούνται σταθερά πάνω από τα 250 την ημέρα και τα νέα κρούσματα να αγγίζουν τα 800, το σκηνικό στο σύστημα υγείας θα ήταν τελείως διαφορετικό εάν τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είχαν ξεπεράσει το 70%. Ακόμα και τις ημέρες που τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των χιλίων, οι νοσηλείες δεν κινήθηκαν αναλογικά όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και στις αρχές του εμβολιαστικού προγράμματος. Επί του προκειμένου ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις του ιατρικού προσωπικού, που βιώνει από πρώτο χέρι τις αντοχές του συστήματος υγείας. Παραμονές του τρίτου lockdown, στο παρασκήνιο, η κατάσταση περιγραφόταν με τα πιο μελανά χρώματα. Με σχεδόν τα ίδια ή και κάποιες μέρες λιγότερα κρούσματα, οι νοσηλείες είχαν φέρει τις νοσοκομειακές υποδομές COVID σε τραγική κατάσταση.

Οι δείκτες

Μια απλή σύγκριση των επιδημιολογικών δεδομένων του περασμένου Απριλίου με αυτά του Ιουλίου, αποκαλύπτουν το τείχος ανοσίας που έχουν δημιουργήσει τα εμβόλια. Στις 25 Απριλίου 2021, ημέρα Κυριακή που ανακοινώθηκε το τρίτο lockdown, οι νοσηλείες είχαν ανέλθει στις 301. Την ημέρα εκείνη είχαν εντοπιστεί 773 νέα κρούσματα. Ακόμα πιο χαρακτηριστικά είναι τα δεδομένα της επόμενης μέρας. Στις 26 Απριλίου 2021 παρά το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα υποχώρησαν στα 611, οι νοσηλείες παρέμειναν στις 300. Σε περιβάλλον με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, στις 26 Ιουλίου 2021 με 851 νέα περιστατικά, οι νοσηλείες ανήλθαν στις 270. Αν σε αυτές συμπεριληφθούν και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών αυξάνεται, δίνοντας έστω και οριακά πολύτιμη ανάσα στο σύστημα υγείας, όπως μας εξήγησαν πρόσωπα που βιώνουν καθημερινά τα όρια των μονάδων COVID.

Συνεχίσθηκε και την Τρίτη η τάση των επιδημιολογικών δεικτών των τελευταίων ημερών τα νέα κρούσματα να δείχνουν υποχώρηση ενώ οι νοσηλείες να παραμένουν στο κόκκινο. Στην τελευταία καταγραφή αναφέρονται και 6 θάνατοι. Τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανήλθαν στα 791 (ποσοστό θετικότητας: 1,22%), ενώ 292 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 80 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 88% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Ενθαρρυντικά για την δημιουργία ισχυρής ασπίδας ανοσίας είναι τα επίσημα στοιχεία για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ή έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα. Μέχρι και την περασμένη Δευτέρα οι άνω των 18 ετών που εμβολιάσθηκαν με την πρώτη δόση κάποιου εμβολίου ανήλθαν στο 72,2% ενώ ικανοποιητικό είναι και το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που εμβολιάσθηκε και με τις δυο δόσεις (63,5%). Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι ανεμβολίαστοι αγγίζουν τις 200 χιλιάδες, αριθμός μεγάλος αν ληφθούν μάλιστα υπόψη οι τελευταίες αναθεωρημένες επιστημονικές εκτιμήσεις που ανεβάζουν το ποσοστό των εμβολιασμένων, προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία κοντά στο 90%. Αξία έχουν και τα στοιχεία των εμβολιασμένων ανά επαρχία. Η Πάφος συνεχίζει να κατέχει την πρωτιά με ποσοστό 81,4% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση. Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 78,4% και 72,7% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 70,3%. Το πιο χαμηλό ποσοστό παραμένει στην Επαρχία Λάρνακας με 66,4%. Ικανοποιητικά αποτελέσματα αποδίδει η προσπάθεια εμβολιασμού στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης. Από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου συνολικά πραγματοποιήθηκαν 6.894 εμβολιασμοί.

Στα 280 ανήλθαν τα κρούσματα στα κατεχόμενα

Κλίμα έντονου προβληματισμού επικρατεί στα κατεχόμενα μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Την περασμένη Δευτέρα στα κατεχόμενα ανακοινώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας. Η τ/κ ηγεσία καλεί τους Τ/κ να επιδείξουν ιδιαίτερη σημασία στα μέτρα προστασίας.

Την ίδια ώρα, ο «Υπουργός Υγείας» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου «γενικού κλεισίματος». Ο προτελευταίος απολογισμός στα κατεχόμενα ανέβασε τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 180. Λίγες ώρες μετά, στη λίστα προστέθηκαν άλλα 100. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε 24 ώρες στα κατεχόμενα καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων, ο οποίος έφτασε τα 280. Τα τ/κ μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και Covid. Τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον τέσσερις ασθενείς χρειάστηκαν διασωλήνωση. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί κατά τις επόμενες ημέρες. Στην σκιά των προαναφερόμενων εξελίξεων, μιλώντας στην «Κίμπρις Ποστασί», ο «Υπουργός Υγείας», Ουνάλ Ουστέλ παραδέχεται ότι πλέον η «κυβέρνηση» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προσκλήσεις ως προς την τήρηση και επιτήρηση των βασικών μέτρων προστασίας. Ο κ. Ουστέλ δήλωσε ότι οι επαφές των κρουσμάτων και τα θετικά κρούσματα που δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα οδηγούνται στις οικίες τους με ειδικό «βραχιόλι», το οποίο διευκολύνει την διαδικασία της επιτήρησης των κρουσμάτων και των επαφών τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κ. Ουστέλ για πρώτη φορά, δημοσίως και εν μέσω τουριστικής σεζόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του γενικού κλεισίματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλείσιμο θα εξαρτηθεί κυρίως από την ευθυγράμμιση των Τ/κ με τους βασικούς κανόνες προστασίας. Ο κ. Ουστέλ ανακοίνωσε, επίσης, ότι στα κατεχόμενα δρομολογείται η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων του κορωνοϊού, ξεκινώντας από ειδικές κατηγορίες πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X