ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λάρνακα: Ποινή φυλάκισης 15 ετών σε 25χρονο για ναρκωτικά

Είχε συλληφθεί μετά από συντονισμένη έρευνα της ΥΚΑΝ, τον περασμένο Μάρτιο

Newsroom K

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα (9/9) ποινή φυλάκισης 15 χρόνων σε 25χρονο από χωριό της επαρχίας Λάρνακας, ύστερα από δική του παραδοχή σε πέντε κατηγορίες που αφορούν παράνομη κατοχή ναρκωτικών, δηλαδή 15 κιλά και 11 γραμμάρια κοκαΐνης, παράνομη κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστοπροσωπία και πλαστογραφία εγγράφου.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 6 Μαρτίου 2019 εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ δύο ταχυδρομικά δέματα με συνολικό περιεχόμενο 15 κιλά και 11 γραμμάρια κοκαΐνης με δηλωμένο τελικό προορισμό την Κύπρο. Οι αρχές της Ολλανδίας επικοινώνησαν με την ΥΚΑΝ στην Κύπρο και διευθετήθηκε ελεγχόμενη παράδοση μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας.

Τα χαρτοκιβώτια με την κοκαΐνη έφτασαν στην Δημοκρατία στις 10 Μαρτίου 2019 και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ομοιώματα του ίδιου βάρους. Δύο μέρες μετά ακολουθήθηκε η πορεία παράδοσης των πακέτων μέσω συγκεκριμένης εταιρείας μεταφορών και τελικά τα χαρτοκιβώτια μεταφέρθηκαν έξω από πολυκατοικία στα Περβόλια.

Παρέλαβε το πακέτο και προσπάθησε να φύγει με το όχημά του

Στο σημείο μετέβη ο κατηγορούμενος, ο οποίος πλήρωσε ποσό 392,70 ευρώ για τα μεταφορικά έξοδα και συμπλήρωσε το έντυπο παραλαβής με άλλο όνομα από το δικό του. Αφού παράλαβε τα δύο χαρτοκιβώτια με τα ομοιώματα, ο κατηγορούμενος μπήκε στο αυτοκίνητο του για να φύγει ωστόσο όταν μέλη της ΥΚΑΝ προσπάθησαν να τον ανακόψουν αυτός προσπάθησε να διαφύγει αλλά μετά από καταδίωξη το όχημα του ανακόπηκε.

Σε κατάθεση του στην ΥΚΑΝ ο κατηγορούμενος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ενεργούσε υπό οδηγίες άλλου προσώπου τον οποίο δεν ήθελε να κατονομάσει, το οποίο όπως ισχυρίστηκε του ζήτησε να παραλάβει δύο κιβώτια από εταιρεία μεταφορών, να τα μεταφέρει σε συγκεκριμένη διεύθυνση, λαμβάνοντας ως αμοιβή το ποσό των 2 – 3 χιλιάδων ευρώ.

Ανέφερε ακόμα ότι αποδέχθηκε να κάνει την παραλαβή και την παράδοση επειδή ήταν άνεργος και χρειαζόταν λεφτά, πρόσθεσε πως γνώριζε ότι μέσα στα κιβώτια υπήρχαν ναρκωτικά, αλλά ότι ήταν 1 -2 κιλά κάνναβης και όχι τόσο μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης.

Πρόθυμος από τη πρώτη στιγμή να συνεργαστεί με την Αστυνομία

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου διαβάζοντας την απόφαση ανέφερε ότι προς μετριασμό της ποινής του, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σοβαρότητα των αδικημάτων, στις προσωπικές περιστάσεις του ιδίου και μελών της οικογένειας του και κυρίως των προβλημάτων υγείας του πατέρα και της μητέρας του.

Αρχικά αναφέρεται στην απόφαση, ο κατηγορούμενος προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί με την αστυνομία και να κατονομάσει το πρόσωπο που του ανέθεσε να παραλάβει τα πακέτα, ωστόσο δέχτηκε σοβαρές και πραγματικές απειλές για την οικογένεια του από εξαιρετικά επικίνδυνα πρόσωπα και φοβήθηκε για τη ζωή του και της οικογένειας του, με αποτέλεσμα να διακόψει κάθε συνεργασία με την αστυνομία.

Ο Πρόεδρος του Σώματος είπε ακόμα ότι «η προβλεπόμενη ποινή για τα αδικήματα που παραδέχτηκε ενοχή ο κατηγορούμενος, επισύρουν δια βίου φυλάκιση και η έκταση της ποινής αυτής δίδει και το στίγμα της σοβαρότητας των αδικημάτων. Σωρεία αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει δώσει το στίγμα, τις παραμέτρους αλλά και την κατεύθυνση που τα δικαστήρια θα πρέπει να ακολουθούν κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής σε παρόμοιες υποθέσεις». Σημείωσε πως το γενικό μήνυμα είναι ότι τα Δικαστήρια πρέπει να επιβάλλουν αυστηρές ποινές, ώστε να δίνεται το μήνυμα σε όλους τους επίδοξους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την προμήθεια, ότι ανάλογη θα είναι και η αντιμετώπισή τους.

Ανέφερε επίσης ότι «κοινή συνισταμένη και σταθερός νομολογιακός δείκτης σε αδικήματα αυτού του είδους είναι η αποτρεπτικότητα, εκφραζόμενη μέσα ακριβώς από την αυστηρότητα των ποινών. Όχι μόνο οι έμποροι ναρκωτικών, αλλά και όσοι τους υποβοηθούν στο εγκληματικό τους έργο, είτε με τη διακίνηση, είτε με κάθε άλλο τρόπο, σπέρνουν μέσα στην κοινωνία τον όλεθρο, την καταστροφή και την απόγνωση».

Πρόκειται για μία «οργανωμένη εγκληματική ομάδα»

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος «ήταν αναμεμειγμένος σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα παράνομης διακίνησης και αποστολής ναρκωτικών, από το εξωτερικό στην Κύπρο και μάλιστα κοκαΐνης. Δεν παραγνωρίζουμε ότι δεν ήταν ο ιθύνων νους στο όλο εγχείρημα, με την έννοια του εμπόρου, αλλά ο ρόλος του, που ήταν εκείνος του παραλήπτη και του μεταφορέα, αλλά και διακινητή τους στην Κύπρο, δεν καθιστά τη συμμετοχή του στην όλη οργάνωση περιθωριακή».

Οι μεταφορείς και όσοι συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο στη διακίνηση και διασπορά των ναρκωτικών, προστίθεται στην απόφαση «έχουν σημαίνοντα ρόλο στην αλυσίδα της διακίνησης ναρκωτικών και αποτελούν απαραίτητο συνδετικό κρίκο σε τέτοιας μορφής αδικήματα» ενώ υπογραμμίζεται πως «το ύψος της αμοιβής που θα ελάμβανε ο κατηγορούμενος, αναδεικνύει ότι ο ρόλος του είχε τη δική του σημαίνουσα αξία, όπως και καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο άνομο σχέδιο παραλαβής και μεταφοράς 15 κιλών και 11 γραμμαρίων κοκαΐνης».

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε επίσης ότι «η σοβαρότητα των αδικημάτων, συνδυαζόμενη με τη συχνότητα που παρουσιάζει στο τόπο μας, η αυξητική και η ανησυχητική τάση διάπραξης αδικημάτων αυτής της μορφής που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα στην κοινωνία του τόπου μας, επιβάλλει εκ των πραγμάτων, την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών».

Υπόψην του Δικαστηρίου οι προσωπικές περιστάσεις των γονέων του

Στην επιμέτρηση της ποινής το Δικαστήριο έλαβε υπόψη τις προσωπικές περιστάσεις των γονέων του κατηγορούμενου και συγκεκριμένα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και το λευκό ποινικό του μητρώο ενώ σημειώνεται ότι «η παραδοχή του στα γεγονότα όπως έχουν εκτεθεί, έχει περιορισμένη σημασία. Δεν παραγνωρίζουμε τον ρόλο του κατηγορούμενου, ως του παραλήπτη και μεταφορέα των ναρκωτικών, και πως, υπό αυτή τη σκοπιά δεν μπορεί να καταταχθεί στους οργανωμένους εμπόρους ναρκωτικών».

Σημειώνεται ακόμα ότι «οι λόγοι που ώθησαν τον κατηγορούμενο στην διάπραξη των αδικημάτων, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση ως δικαιολογία των πράξεων του, ενώ το γεγονός ήταν άνεργος και μ ‘αυτό τον τρόπο θα αποκτούσε το ποσό των 2 – 3 χιλιάδων ευρώ, δεν αποτελεί εξήγηση, ούτε καν δικαιολογία. Η προστασία του κοινωνικού συνόλου αλλά και των νέων συνανθρώπων μας, προέχει ως θέμα ύψιστης σπουδαιότητας».

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 15 χρόνων στην 3η κατηγορία, 4 χρόνια στην 4η κατηγορία, 3 χρόνια στην 5η κατηγορία και 1 χρόνο στην 6η κατηγορία, με τις ποινές να συντρέχουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X