ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νομική πλάνη και δίκαιη δίκη εγείρουν οι εφέσεις

Με την αγόρευση των δικηγόρων του Παναγιώτη Νεοκλέους συνεχίζονται στο Ανώτατο οι αγορεύσεις στην υπόθεση Ρίκκου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε μια απόστροφο της αγόρευσης του Γιώργου Παπαϊωάννου, ενός εκ των δυο δικηγόρων του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους, συμπυκνώνεται το σκεπτικό των εφέσεων που έχουν ασκηθεί από τους τέσσερις καταδικασθέντες στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου. «Αυτή η υπόθεση (Ρίκκου) ξεκίνησε λάθος, συνεχίσθηκε λάθος, και κατέληξε λάθος», είπε ο δικηγόρος υπεράσπισης ενώπιον του τριμελούς Εφετείου με πρόεδρο τον Αντώνη Λιάτσο και μέλη τους Τεύκρο Οικονόμου και Τάσια Ψαρά-Μιλτιάδου. Κατά την πρώτη μέρα των εφέσεων, αγόρευσαν πέντε συνήγοροι υπεράσπισης, θέτοντας ουσιαστικά ζητήματα της υπόθεσης Ρίκκου Ερωτοκρίτου και των άλλων τριών, από το στάδιο των ποινικών ερευνών μέχρι και την έκδοση απόφασης από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Βασικά χαρακτηριστικά των εφέσεων, οι ισχυρισμοί για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων, η διάπραξη νομικών λαθών από το πρωτόδικο Δικαστήριο που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη των τεσσάρων, αλλά και διαδικαστικά θέματα επί των εφέσεων. Η πρώτη μέρα ακροάσεων συνοδεύτηκε από ισχυρισμούς του Παύλου Αγγελίδη, ενός εκ των δύο δικηγόρων του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ότι έχει δεχθεί απειλές για τοποθέτηση βόμβας από αγνώστους, επειδή ασχολείται με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ωστόσο, ο κ. Αγγελίδης δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Ζητήθηκε αναβολή

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο Παύλος Αγγελίδης ήγειρε θέμα δικαιοδοσίας του τριμελούς εφετείου και το κατά πόσο μπορεί να αποφανθεί επί των εφέσεων, την ώρα που εκκρεμεί απόφαση άλλου Δικαστηρίου, με πενταμελή σύνθεση, σε έκδοση προνομιακού διατάγματος που ζητεί ο πελάτης του. Ο κ. Αγγελίδης στήριξε την άποψή του ότι και στις δυο υποθέσεις υπάρχει κοινός λόγος που έχει να κάνει με το κατά πόσο, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας απολαμβάνουν ασυλία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όπως οι Δικαστές. Με το σκεπτικό αυτό ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου υπέβαλε αίτημα αναβολής της διαδικασίας των εφέσεων μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για το προνομιακό διάταγμα, το οποίο, όπως είπε, αν ικανοποιήσει τον πελάτη του σε αυτή την περίπτωση οι εφέσεις επί τις πρωτόδικης απόφασης θα καταστούν άνευ ουσίας. Το αίτημα της πλευράς Ρίκκου Ερωτοκρίτου δεν έτυχε θετικής υποδοχής από τις άλλες πλευρές με αποτέλεσμα την έναρξη των αγορεύσεων.

Ασυλία και δίκαιη δίκη

Πρώτη αγόρευσε η πλευρά του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα η οποία επικεντρώθηκε στους δυο βασικούς λόγους της έφεσης. Την ασυλία που απολαμβάνουν, κατά την άποψή της, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αλλά και το θέμα της δίκαιης δίκης, που ηγέρθηκε και από άλλους δικηγόρους. Για τον πρώτο λόγο, ο Παύλος Αγγελίδης, παρουσιάζοντας σχετική νομολογία, υποστήριξε ότι το Δικαστήριο θα πρέπει να δει κατά προτεραιότητα το προνομιακό διάταγμα. Επιχειρηματολόγησε για το κατά πόσο ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας απολαμβάνουν ασυλίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όπως οι δικαστές, υποστήριξε πως κακώς ξεκίνησαν οι έρευνες κατά του πελάτη του, ο οποίος την περίοδο εκείνη κατείχε το αξίωμα του Βοηθού Γενικού, και κατά τον ίδιο καλυπτόταν από ασυλία. Ο δεύτερος δικηγόρος του Ρίκκου Ερωτοκρίτου Ευστάθιος Ευσταθίου επιχειρηματολόγησε για τον δεύτερο λόγο της έφεσης, αυτόν της δίκαιης δίκης. Ο κ. Ευσταθίου έκανε μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις του Κώστα Κληρίδη με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις τους αρχικά τεταμένες και στη συνέχεια εχθρικές. Παρέθεσε τα επιχειρήματα γιατί θεωρεί ότι ο πελάτης του δεν έτυχε δίκαιης δίκης, από την έναρξη των ερευνών από τους ποινικούς ανακριτές μέχρι και την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας κατά την ανακοίνωση των ευρημάτων της ποινικής ανάκρισης, παραβίασε τουδικαίωμα του καθενός ότι είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Υποστήριξε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ενεπλάκη στην υπόθεση, υπέγραψε το κατηγορητήριο ενώ στην συνέχεια ήταν κατήγορος αλλά και ουσιώδης μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση.

Ζητήματα δίκαιης δίκης

Από το Δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους, ηγέρθησαν ζητήματα δίκαιης δίκης, λανθασμένης απόφασης του Δικαστηρίου με την εμπλοκή προσώπων εκτός κατηγορητηρίου, τα οποία το Δικαστήριο θεώρησε ότι εμπλέκονται στα αδικήματα. Χαρακτηριστική ήταν η φράση ενός εκ των δυο δικηγόρων που αγόρευσαν για το δικηγορικό γραφείο, του Γιώργου Παπαϊωάννου. «Αυτή η υπόθεση ξεκίνησε λάθος, συνεχίσθηκε λάθος και κατέληξε λάθος», τονίζοντας ότι η καταδίκη της εταιρείας είναι προϊόν έκδηλης νομικής πλάνης. Η αγόρευση επικεντρώθηκε στον Ανδρέα Νεοκλέους τον οποίο, όπως αναφέρθηκε, το Δικαστήριο κατατάσσει στους «ενόχους». Αναφορά έγινε επίσης και στην Μαρία Κυριακού και στον Αντώνη Ανδρέου τους οποίους επίσης οι πράξεις τους αποδίδονται στην εταιρεία. Όπως παρατίθεται στην έφεση για να καταδικασθεί μια εταιρεία για ποινικό αδίκημα ή αδικήματα πρέπει πρώτα, ένα ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα να ευρεθούν από το Δικαστήριο ότι διέπραξαν το ποινικό αδίκημα ή αδικήματα. Ακολούθως, το Δικαστήριο πρέπει να εξετάσει κατά πόσον το φυσικό αυτό πρόσωπο ή πρόσωπα ενήργησαν ως ο ιθύνων νους της εταιρείας και κατά συνέπεια οι παράνομες ενέργειες και πράξεις των μπορούν να αποδοθούν στην εταιρεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κατηγορούσα Αρχή δήλωσε στο Δικαστήριο ότι για τον Ανδρέα Νεοκλέους, ο οποίος ήταν ο ιθύνων νους της εταιρείας, δεν υπήρχε μαρτυρία ότι έκαμε κάτι το παράνομο. Επίσης για τον Αντώνη Ανδρέου, ο Κώστας Κληρίδης στη μαρτυρία του ανέφερε ότι οι ενέργειές του στην υπόθεση ήταν για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της ανήλικης πελάτιδάς του. Εφόσον ο Ανδρέας Νεοκλέους και ο Αντώνης Ανδρέου δεν διέπραξαν κάτι το παράνομο και εφόσον για την Μαρία Κυριακού δεν υπήρξε μαρτυρία ότι διέπραξε κάτι το παράνομο τότε γιατί καταδικάσθηκε η εταιρεία ήταν το ερώτημα που τέθηκε από την υπεράσπιση. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχισθεί με την αγόρευση της πλευράς του Παναγιώτη Νεοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X