ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:42
 

Ο εξόριστος θείος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό Κίνημα των Χανίων και πέθανε στην Κύπρο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι δεσμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κύπρο ιστορικά πάνε πολλά χρόνια πίσω, και αφορούν τον Αριστομένη Μητσοτάκη, θείο του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Αριστομένης Μητσοτάκης (1884-1941) ήταν βουλευτής Χανίων, το 1924 διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Παπαναστασίου και αντιπρόεδρος της Βουλής, συμμετείχε στο λεγόμενο Κίνημα των Χανίων της 28ης Ιουλίου 1938 εναντίον του καθεστώτος του Ιωάννη Μεταξά. Το κίνημα είχε οργανωθεί από ομάδα Χανιωτών και Ρεθυμνιωτών πολιτικών, μεταξύ αυτών και οι Εμμανουήλ Μπακλατζής, Εμμανουήλ Τσουδερός και Μανούσος Βολουδάκης. Το κίνημα απέτυχε και οι παραπάνω συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο με απόφαση του Στρατοδικείου τον Αύγουστο του 1938, με καΐκι έφτασαν στον Κόλπο της Χρυσοχούς. Για την άφιξή τους ειδοποιήθηκε ο εγκατεστημένος στη Λεμεσό Ρεθεμνιώτης Γ. Ρολόγης, έμπορος οίνων και εκ των ιδρυτών της ΚΕΟ, ο οποίος και προσέτρεξε προς βοήθεια. Οι κινηματίες έτυχαν περίθαλψης από ομάδα Λεμεσιανών, μεταξύ αυτών και ο μεγαλέμπορος της πόλης Κότσαπας Χριστόδουλος.

Ο Αριστομένης Μητσοτάκης πέθανε το 1941 στην Κύπρο, σε ηλικία 59 ετών και τα οστά του μεταφέρθηκαν στη γενέτειρά του Χανιά το 1966

Στη Λεμεσό οι Βρετανοί τούς έθεσαν σε περιορισμό και λίγο αργότερα έλαβαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν στη Λεμεσό έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο η αποικιοκρατική κυβέρνηση τούς έθεσε αυστηρούς όρους (συγκεκριμένη διαμονή, καμία επαφή με τον Τύπο κ.ά.).

Ο Αριστομένης Μητσοτάκης πέθανε το 1941 στην Κύπρο, σε ηλικία 59 ετών και τα οστά του μεταφέρθηκαν στη γενέτειρά του Χανιά το 1966, συνοδεία του ανιψιού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπουργού Συντονισμού τότε στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου.

* Πηγή: Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, Ζ΄ Έκδοσις, Λευκωσία 2018 και Τύπος της εποχής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Τραμπ: Υπάρχει συναίνεση για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία

«H ξανθή κότα που πιστεύει ότι είναι πετεινός! »
ΑΚΑ  |  08:49

Σύλληψη τριών προσώπων για απάτη με άστεγους

«Ποιό κόμμα στήριξε από την αρχή το ΕνΕργώ? »
ΑΚΑ  |  08:47

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X