ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΔΜΗΕ: Εντός Μαΐου τα πρώτα αποτέλεσμα της μελέτης για Great Sea Interconnector

Στην ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ αναφέρεται σε εκκρεμότητες για το έργο που δεν έχουν κλείσει

ΚΥΠΕ

Εντός Μαΐου θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης κόστους/οφέλους που ζήτησε το Υπουργείο Ενέργειας για το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου Great Sea Interconnector (GSI).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Υλοποίησης του GSI, που είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), ο Φορέας Υλοποίησης προχωρά με ταχείς ρυθμούς την εκπόνηση της μελέτης κόστους/οφέλους που ζήτησε Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου με επιστολή του στις 2/4/2024.

«Ανταποκρινόμενος στο αίτημα ενημέρωσης του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου σχετικά με την πρόοδο της μελέτης, έχουν προγραμματιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα συσκέψεις του Φορέα Υλοποίησης με στελέχη των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών της Κύπρου, καθώς και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου», αναφέρεται.

Στην ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ αναφέρεται σε εκκρεμότητες για το έργο που δεν έχουν κλείσει. Σημειώνει ότι για να είναι βιώσιμο το έργο, χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αποφάσεις που εκκρεμούν από τις ρυθμιστικές αρχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

«Κάθε επιπλέον καθυστέρηση θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και των δυο χωρών», προσθέτει.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ χαιρετίζει ως θετική εξέλιξη για το Great Sea Interconnector τη θέση που έλαβε τις προηγούμενες ημέρες η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τη μεθοδολογία εσόδου του GSI, αναφέροντας ότι εκπληρώνεται ένα σημαντικό ορόσημο για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.

«Η κρίσιμη απόφαση αναμένεται να ληφθεί - μετά από πολυετείς καθυστερήσεις με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πριν τα τέλη Μαΐου. Ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τις παρατηρήσεις του σε συνάρτηση με τη μεθοδολογία που είχε αρχικά εισηγηθεί στον Ρυθμιστή», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι αυτή η απόφαση της ΡΑΑΕΥ είναι το πρώτο από τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο. Χωρίς ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, δεν θα είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από εμπορικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς, ούτε να ωριμάσουν συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές για μετοχική συμμετοχή στο έργο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε Φορέας Υλοποίησης του GSI τον Οκτώβριο του 2023. Αμέσως μετά, τον Νοέμβριο του 2023, ο φορέας υλοποίησης ζήτησε αρμοδίως τη διευθέτηση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ενέργεια: Τελευταία Ενημέρωση