ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:08
 

CFA: Οι ΜμΕ δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις αγορές

Τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών της ΕΕ.

Newsroom K

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ακόμη αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ανάπτυξη και ενσωμάτωσή τους, ενώ η περιορισμένη ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές και η πολύ χαμηλή προσφορά εισηγμένων μετοχικών και ομολογιακών τίτλων αποτελούν τα βασικά ζητήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών στην Κύπρο, αναφέρει το CFA Institute, σε έρευνα που πραγματοποίησε για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το 2018.

Την έρευνα παρουσίασε η Josina Kamerling, Επικεφαλής Ρυθμιστικών Δραστηριοτήτων του CFA Institute στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA) σε πρόσφατη διάλεξη, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό τον τίτλο «Το μέλλον των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ». Όπως ανέφερε η κ. Kamerling, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις αγορές. «Οι προκλήσεις που πρέπει να εξετάσουν οι πολιτικοί φορείς είναι η ασυμμετρία στην πληροφόρηση, η έλλειψη ρευστότητας και οι μεγάλες περίοδοι επενδύσεων. Αυτοί οι παράγοντες αποθαρρύνουν τους ιδιώτες επενδυτές να διοχετεύσουν τις καταθέσεις τους στις κεφαλαιαγορές», ανέφερε.

Το CFA Institute αναμένει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών της ΕΕ, συνδέοντας τον χρηματοοικονομικό τομέα με την κοινωνία και αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για την οικονομία. «Οι αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές θα παρέχουν επίσης μεγαλύτερη επενδυτική προστασία, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για τους επενδυτές. Η βιώσιμη χρηματοδότηση μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ επενδυτών και χρηματοδότησης, ενώ ο τομέας FinTech μπορεί επίσης να ενισχύσει αυτή την σχέση, εάν παρακολουθείται σωστά», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την κ. Kamerling, το CFA Institute θα δραστηριοποιηθεί ενεργά σε αυτά τα θέματα την επόμενη πενταετία.

Η επικεφαλής της ρυθμιστικής προσέγγισης του CFA Institute ανέφερε επίσης ότι το 2017, το CFA Institute διεξήγαγε έρευνα σε θέματα ESG (Περιβάλλον, Κοινωνική Πολιτική και Διακυβέρνηση) στην λήψη επενδυτικών αποφάσεων, από την οποία διαφάνηκε με σαφήνεια ότι το 75% των μελών του λαμβάνει υπόψη αυτά τα θέματα. «Ωστόσο, οι πρακτικές ESG εφαρμόζονται περισσότερο στις αγορές μετοχικών τίτλων και λιγότερο στις αγορές ομολόγων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Kamerling, το CFA Institute προτρέπει όλους τους επαγγελματίες επενδύσεων να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG, κατά περίπτωση, ως σημαντικό μέρος της ανάλυσής τους και της διαδικασίας λήψης επενδυτικών αποφάσεων, ανεξάρτητα από το επενδυτικό στυλ τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία και την επενδυτική προσέγγισή τους.


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X