ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλώρη για την κυπριακή αγορά έβαλαν τα Metro Cash & Carry

Λειτουργία του πρώτου καταστήματος χονδρικής εντός του 2017 σχεδιάζει ο Όμιλος Παντελιάδη

Σάρκα και οστά αναμένεται να λάβει εντός του 2017 η αναβαλλόμενη για αρκετά χρόνια κάθοδος της ελληνικής αλυσίδας Metro Cash & Carrry στην Κύπρο.

Οι σχεδιασμοί της εταιρείας για την Κύπρο πάνε πίσω στο 2011 όταν και προετοιμαζόταν για τη δημιουργία του πρώτου της καταστήματος στη Λεμεσό. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και στην κυπριακή έθεσαν τα όποια σχέδια σε αναμονή.

Με τις συνθήκες να ωριμάζουν, με ξεκαθάρισμα της αγοράς στην Ελλάδα και έξοδο από την ύφεση στην Κύπρο, η γνωστή αλυσίδα υπεραγορών που ειδικεύεται σε χονδρικές πωλήσεις έχει βάλει εκ νέου την Κύπρο στον επεκτατικό της χάρτη.

Κενό στην αγορά

Στην κυπριακή αγορά δεν υπάρχει σήμερα κατάστημα το οποίο να ασχολείται αποκλειστικά με το χονδρικό εμπόριο προς επαγγελματίες. Μερική εξαίρεση ενδεχομένως να αποτελεί η υπεραγορά Αθηαινίτης στη Λευκωσία από την οποία προμηθεύονται τα προϊόντα τους αρκετοί μικροί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της εστίασης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κομμάτι, φαίνεται να αποτελεί σημαντικό μερίδιο του τζίρου της υπεραγοράς. Στον τομέα των HORECA δραστηριοποιείται και η υπεραγορά Κόκκινος στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Τα METRO Cash & Carry απευθύνονται σε επαγγελματίες, τόσο από τον κλάδο της μεταπώλησης (π.χ. μίνι μάρκετ, ψιλικά, παντοπωλεία) όσο και της μεταποίησης (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, πιτσαρίες, ξενοδοχεία). Στεγάζονται σε χώρους έκτασης από 2.000 τ.μ. έως 3.500 τ.μ. και το προϊοντικό μείγμα που προσφέρουν περιλαμβάνει περισσότερες από 20.000 επιλογές σε είδη. Σημαντικό μέρος των προϊόντων αφορά κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας οι οποίοι ξεπερνούν τους 1000.

Τα προϊόντα ομαδοποιούνται σε δύο κύριες μάρκες όλα τα τρόφιμα με το όνομα ALTA και όλα τα μη τρόφιμα με το όνομα PAPPY. Παράλληλα, υπάρχει μία σειρά επιλεγμένων προϊόντων με την ονομασία ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, η οποία αποτελείται από προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και τέλος τα προϊόντα Best Price, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα είδη με τις πιο φθηνές τιμές στην κατηγορία τους.

Η αρχική σχεδιασμοί της εταιρείας προέβλεπαν δημιουργία του πρώτου καταστήματος στη Λεμεσό, εκεί που βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο της Lemeco. Μάλιστα, οι κτιριακοί σχεδιασμοί της εταιρείας είχαν αναλυθεί κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων παρουσία μέλους της οικογένειας Παντελιάδη. Η ανάπτυξη θα γινόταν σε μία έκταση 9.800 τ.μ. και εκτός της υπεραγοράς πρόθεση ήταν να δημιουργηθούν ακόμα δύο όροφοι με γραφεία και διαμερίσματα. Το ισόγειο όπου θα βρισκόταν η υπεραγορά χονδρικής θα καταλάμβανε έκταση 5336 τ.μ. και θα απασχολούνταν περίπου 50 άτομα.

Η εξαγορά Βερόπουλου

Η πρόσφατη απόκτηση της αλυσίδας Βερόπουλου από τη μητρική των Cash & Carry Metro AEBE καταδεικνύει τη δυναμική που ανέπτυξε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι σε ορίζοντα τριετίας οι δραστηριότητες της αλυσίδας στο λιανεμπόριο αλλά και στο χονδρεμπόριο θα δημιουργήσουν τζίρο 1,5 δισ. ευρώ και κερδοφορία 45-50 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης σχολίασε πως όλα τα καταστήματα θα μετονομασθούν σταδιακά σε «My Market», που αποτελεί το σήμα με το οποίο δραστηριοποιείται η Metro AEBE στη λιανική πώληση. Το δίκτυο που θα προκύψει θα αριθμεί 240 καταστήματα λιανικής και 50 καταστήματα cash & carry (χονδρικής), ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος της αλυσίδας θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις

Εντός του 2016 η Metro σχεδιάζει την ίδρυση 9-10 καταστημάτων «My Market», καθώς και δύο καταστημάτων cash & carry. Τα καταστήματα λιανικής σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε Χαλάνδρι, Ανάβυσσο, Μέγαρα, Αγρίνιο, Πρέβεζα και Θεσσαλονίκη, ενώ τα καταστήματα χονδρικής σε Θεσσαλονίκη και Φιλιατρά. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των καταστημάτων, επένδυση 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ για το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η ενίσχυση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της εταιρείας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Metro βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία αποθηκών, σχεδιάζει την επέκταση κατά 20.000 τ.μ. των αποθηκών της στα Οινόφυτα, αλλά και των αποθηκών του Βερόπουλου στον Ασπρόπυργο, ενώ προχωρά ήδη στην ενοικίαση αποθηκών-ψυγείων.

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της «Κ», η κίνηση, για την εξαγορά του Βερόπουλου δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει τα σχέδια επέκτασης για την εταιρεία Metrο, ειδικά μάλιστα σε έναν κλάδο που βρίσκεται σε διαρκή αναδιάταξη το τελευταίο διάστημα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παντελιάδης απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια μας σε οποιαδήποτε ευκαιρία που παρουσιάζεται. Δεν αποκλείω οποιαδήποτε άλλη επεκτατική κίνηση».

Το όνομα

Η κάθοδος της αλυσίδας στην Κύπρο μπορεί να δημιουργήσει και ένα παράπλευρο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε έντονα και στο παρελθόν. Αυτό της επωνυμίας του καταστήματος αφού όπως είναι γνωστό ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά εμπορίου οι υπεραγορές ΜΕΤΡΟ με σημαντικό αριθμό καταστημάτων. Ο τρόπος που θα τύχει χειρισμού το ζήτημα από πλευράς και των δύο εταιρειών θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όταν το θέμα είχε προκύψει και στο παρελθόν, έγιναν οι πρώτες ενέργειες για νομικές διαδικασίες από πλευράς της κυπριακής εταιρείας και όπως γίνεται αντιληπτό το ενδεχόμενο δικαστικής επίλυσης του θέματος είναι ανοικτό. 

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση