ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστασιάδου: Εξαντλήθηκε ο διάλογος για τη νέα εταιρεία αεροναυτιλίας

Οδηγείται στην ολομέλεια το νομοσχέδιο

ΚΥΠΕ

Το δρόμο προς την Ολομέλεια φαίνεται να παίρνει το νομοσχέδιο για την ίδρυση κρατικής εταιρείας αεροναυτιλίας το οποίο εκκρεμεί από το 2016.

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, με την Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου να απευθύνει έκκληση για προώθηση του θέματος ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Τόσο μιλώντας ενώπιον της επιτροπής όσο και σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Αναστασιάδου είπε πως ο διάλογος έχει εξαντληθεί και πως το Υπουργείο ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο την πλειονότητα της θέσης των συντεχνιών.

«Πιστεύω ότι έχει εξαντληθεί ο διάλογος επί του θέματος, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και το Υπουργείο έχει ενσωματώσει την πλειονότητα των εισηγήσεων, που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής και πιστεύω ότι έχουμε ένα ικανοποιητικό κείμενο που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο νόμος και να μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Αναστασιάδου.

Όπως είπε, η εταιρεία αυτή θα δώσει μια ευελιξία στον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας σήμερα, διοικητικά, οργανωτικά από κάθε άποψη και αυτό βεβαίως θα έχει αντίκτυπο βεβαίως και στα έσοδα του κράτους και στους χρόνους των καθυστερήσεων οι οποίες, ελπίζω, θα εκλείψουν και γενικά στην εικόνα της Κύπρου διότι τέτοιες εταιρείες υπάρχουν στα πλείστα ευρωπαϊκά κράτη και είναι καιρός να αποκτήσουμε και εμείς.

Εξάλλου, κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Προκοπίου είπε πως στην επόμενη συνεδρία θα κληθούν εκ νέου εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών και της Νομικής Υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ενσωματώθηκαν οι τελικές τροποποιήσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου και ακολούθως τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν επί του τελικού κειμένου.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, η κ. Αναστασιάδου ζήτησε όπως το νομοσχέδιο οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας πριν τις θερινές διακοπές, επισημαίνοντας ότι η ίδρυση της εταιρείας θα βελτιώσει την εικόνα της Κύπρου, καθότι, όπως είπε, «μας παρακολουθούν από το Εurocontrol την Κομισιόν».

Όπως είπε, έχουμε υιοθετήσει στην πλειονότητά τους τις αλλαγές που ζητήθηκαν οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο και εναπόκειται στην Επιτροπή να εξετάσει ποια άλλα θέματα να περιληφθούν.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου, αυτά που υιοθετήθηκαν ήταν η εισήγηση όπως εκπρόσωπος των εργαζομένων να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρείας με δικαίωμα ψήφου σε όλα τα θέματα. «Αυτό κατόπιν γνωμοδότησης από την Νομική Υπηρεσία δεν το έχουμε ενσωματώσει», είπε.

Επίσης, όπως είπε, δεν έγινε αποδεχτή η εισήγηση της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ ώστε σε περίπτωση ανωτέρας βίας οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν τα ίδια ωφελήματα ενόσω ισχύουν οι λόγοι ανωτέρας βίας.

«Για όσους θα παραμείνουν στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας εκεί θα συνεχίσουν να υπάγονται, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα εργάζονται σύμφωνα με τα σχέδια υπηρεσίας τους. Σίγουρα θα έχουν παρεμφερή εργασία», είπε.

Η Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε πως η Νομική Υπηρεσία υπέδειξε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί η εταιρεία για το ποιους θα εργοδοτήσει, σημειώνοντας πως εφόσον η εταιρεία αποφασίσει να τους εργοδοτήσει θα γίνεται για όλους με τον ίδιο τρόπο.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΕΚ Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε τη διαφωνία του με την μη συμπερίληψη εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της νέας εταιρείας, λέγοντας ότι αυτό εφαρμόζεται σε πολλές εταιρείες στην Ευρώπη.

Διαφώνησε και με την πρόνοια για εφαρμογή της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ευελιξία της εταιρείας.

Ο Ηλίας Δημητρίου της ΣΕΚ είπε πως η συντεχνία δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στη μείωση της περιόδου που θα πρέπει η εταιρεία να αποφασίσει για τους εργαζόμενους στη Cyta στα δύο χρόνια, ενώ είπε πως οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να μην πάνε στην νέα εταιρεία δεν θα χάσουν τη δουλειά τους.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της CYATSEA Κυριάκος Παντελίδης διερωτήθηκε γιατί θεωρούνται ως απαραίτητο προσωπικό οι τέσσερις υπηρεσίες και το προσωπικό της εποπτικής αρχής και όχι οι υπάλληλοι της Cyta. To προσωπικό της Cyta δεν είναι αναγκαίο; διερωτήθηκε.

Ο Δώρος Θεοδώρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ είπε πως θα ήταν ορθό να γίνει η αλλαγή στο άρθρο 30(2) του νομοσχεδίου.

Εξάλλου, ο Άντης Τρυφωνίδης της ΑΣΕΤ Cyta ζήτησε να απαντηθεί γιατί οι πέντε υπηρεσίες του κράτους πάνε απευθείας στη νέα υπηρεσία και η Cyta όχι. Αν δεν μεταφερθούν και όλοι οι υπάλληλοι της Cyta θα υπάρξει πρόβλημα, πρόσθεσε.

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρθηκε ότι βάσει του άρθρου 25 του Συντάγματος οι ουσιώδεις υπηρεσίες δεν προβλέπεται να ασκούνται από ιδιωτική εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση