ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχίζουν επιλεκτικές επιθεωρήσεις σε διάφορα σημεία

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Επιθεώρηση Εργασίας, θα γίνουν σε σημεία που παρουσιάστηκαν αδυναμίες

ΚΥΠΕ

Τις επιλεκτικές επιθεωρήσεις σε διάφορα σημεία όπου παρουσιάστηκαν αδυναμίες ή που μπορεί να χαλαρώσουν τα μέτρα, ξεκινά πλέον το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επιθεωρήσεων, που αφορούσε τον έλεγχο μεγάλου αριθμού καταστημάτων λιανικής πώλησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναστάσιος Γιαννάκη.

«Στο λιανικό εμπόριο υπάρχει πολύ ικανοποιητική εικόνα σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων», είπε ο κ. Γιαννάκη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κατά καιρούς κάποια κρούσματα, που είναι τυπικά όπως για παράδειγμα ένας εργαζόμενος να μην φέρει σωστά την μάσκα προσώπου ή σε σχέση με κάποιες σημάνσεις στο πάτωμα».

Ο κ. Γιαννάκη είπε ότι «το κομμάτι που εξακολουθεί να είναι δύσκολο είναι τα εργοτάξια αν και υπάρχει κάποια βελτίωση, όπως είπε. Σημείωσε ότι σε αυτό το κομμάτι, προστίθεται πλέον και ο κίνδυνος πτώσεως από ύψος, μετά την επαναλειτουργία των περισσότερων εργοταξίων.

«Επανέρχεται η οικονομική δραστηριότητα, αυξάνονται τα παράπονα, αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα και αυξάνεται η ανάγκη το Τμήμα να προβαίνει σε πιο στοχευμένες επιθεωρήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν θα βλέπουμε μόνο θέματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό αλλά και πολλά άλλα», που αφορούν τις συνήθεις εργασίες που διενεργούσε το Τμήμα προ κορωνοϊού.

Από τις 250 επιθεωρήσεις το μήνα, στις 1.000 το δεκαπενθήμερο

Ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας είπε ότι όταν το Τμήμα προβαίνει σε εκστρατεία για τις οικοδομές παγκύπρια ο αριθμός των επιθεωρήσεων ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 250 τον μήνα, ενώ οι επιθεωρήσεις που έγιναν μόνο από το Τμήμα στις δύο εβδομάδες που επανάρχισε η οικονομική δραστηριότητα ανήλθαν στις 1.000 μόνο για τα εργοτάξια.  Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον του Τμήματος για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι ειδικά στα εργοτάξια, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος σε μια γενική εικόνα, που εξήγαγε από την αρχή της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι «περάσαμε κάποιες δύσκολες στιγμές με την έννοια της επανέναρξης των εργασιών στις 4 Μαΐου και τις ανησυχίες που είχαμε». «Μας ευχαριστεί η μεγάλη προσφορά από τις διάφορες υπηρεσίες, αλλά και από τα ΜΜΕ, που έδωσαν τα μηνύματα συνεισφέροντας τρομερά στη διάδοσή των σωστών μηνυμάτων για εφαρμογή των μέτρων», σημείωσε. Πετύχαμε όλοι και αυτό καταδεικνύεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα» είπε ο κ. Γιαννάκη, προσθέτοντας ότι παραμένει να μείνουμε σοβαροί και στην επόμενη φάση.

Περιορισμένες καταγγελίες εργαζομένων κατά εργοδοτών

Κληθείς να αναφερθεί σε κάποιου είδους καταγγελίες εργαζομένων κατά εργοδοτών για θέματα ασφάλειας ή υγείας που έχουν σχέση με τον κορωνοϊό, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι «υπάρχουν περιορισμένα παράπονα, τα οποία τυγχάνουν διαχείρισης σε επίπεδο επαρχιακών γραφείων», προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι εργοδότες έχουν συμμορφωθεί. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολίτες που καταγγέλλουν διάφορες καταστάσεις τις οποίες το Τμήμα χειρίζεται σε επίπεδο επαρχιακών γραφείων και πρόσθεσε πως μια συνηθισμένη καταγγελία είναι ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις που γίνονται μέσα σε ένα κατάστημα. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν είναι συνήθως τυπική στο θέμα των αποστάσεων.

«Είχαμε περίπτωση πολίτη ο οποίος έκανε παράπονο γιατί δεν τον δέχθηκε ένας επιχειρηματίας στην επιχείρηση του διότι ο επιχειρηματίας επέμενε όπως ο πολίτης φορέσει μάσκα», είπε ο κ. Γιαννάκη. Αναφερόμενος σε ένα άλλο παράδειγμα καταγγελίας, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι τηλεφώνησε πολίτης στο Τμήμα λέγοντας ότι απέναντι από την οικία του ανεγείρεται οικοδομή και οι οικοδόμοι δεν φορούν μάσκες. Πρόσθεσε ότι δεν επιβάλλεται να φορούν συνεχώς μάσκα ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε ανοικτούς χώρους στην περίπτωση που τηρούν τις αποστάσεις. Ο κόσμος έχει πάρει κάποια λανθασμένα μηνύματα και συγχύζεται, σημείωσε.

Εργατικά ατυχήματα

Ο κ. Γιαννάκη είπε στο ΚΥΠΕ ότι λόγω της περιορισμένης της οικονομικής δραστηριότητας τα εργατικά ατυχήματα έχουν περιοριστεί, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των εργαζομένων δεν εργαζόταν ή εργαζόταν με πιο χαμηλούς ρυθμούς με εξαίρεση τα μικρά εργοτάξια που παρέμειναν ανοικτά, αλλά και εκεί οι εργασίες διεξάγονταν με πιο αργούς ρυθμούς. «Τώρα επανήλθε πίσω μεγάλος αριθμός εργαζομένων και κατ΄ επέκταση παρακολουθούμε πιο στενά την κατάσταση», πρόσθεσε.

«Τα πιο σοβαρά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στην Κύπρο είναι η πτώση από ύψος και τα οποία συνήθως είναι στα εργοτάξια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι οι εργασίες των εργοταξίων έχουν καθυστερήσει με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από την αρχή και «οι επιχειρηματίες βιάζονται να παραδώσουν τα έργα, αυξάνεται ο κίνδυνος να παραμεληθούν κάποια μέτρα ασφαλείας για τους εργαζομένους». Ανέφερε ότι εκτός του ότι το Τμήμα σταματά την εργασία στα εργοτάξια ή εκδίδει εξώδικα πρόστιμα σε σχέση με θέματα προστασίας από τον κορωνοϊό, «υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις που σταματούμε τα εργοτάξια γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης ή τραυματισμού εργαζομένων για τα κλασικά θέματα ασφάλειας και υγείας».

Τέλος, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι ακόμη ένας πονοκέφαλος για το Τμήμα αυτή την περίοδο είναι και το θέμα της λειτουργίας των εργοταξίων στην διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και πρόσθεσε ότι προς αυτό τον σκοπό το Τμήμα εξέδωσε ανακοίνωση σε σχέση με την λήψη μέτρων έναντι της θερμικής καταπόνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X