ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημήτρης Αλετράρης: Μεταρρυθμίσεις και σχεδιασμοί για ένα πιο αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης

Οι εξ ανάγκης νέες τάσεις και στάσεις στην κοινωνία και την αγορά πρόσθετα, μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο περιβάλλον

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε συνέντευξή μου η οποία δημοσιεύθηκε σε μια από τις ειδικές εκδόσεις της «Καθημερινής» τον Μάρτιο του 2020, όταν η Κύπρος βίωνε τις πρώτες σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, είχα σημειώσει την ανάγκη μιας παγκόσμιας συλλογικότητας στην αντιμετώπιση των πολύμορφων συνεπειών που αυτή προκαλούσε. Στη βάση αυτής της συλλογικότητας και συνεργασίας, ανέφερα ότι θα πρέπει να μελετήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα ανθρώπινης, κοινωνικής και οικονομικής συμπεριφοράς που επέβαλε η κρίση της πανδημίας. Οι εξ ανάγκης νέες τάσεις και στάσεις στην κοινωνία και την αγορά πρόσθετα, μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο περιβάλλον όπου οι δυνατότητες της τεχνολογίας θα προσδώσουν ευελιξία, θα προσθέσουν παραγωγικότητα, θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες και θα καθιερώσουν μια άλλη ποιότητα συναλλαγών χωρίς βέβαια ποτέ να παραγνωρίζονται, έστω και κατ’ ελάχιστο, οι ανθρώπινες αξίες.

Η πορεία των πραγμάτων ανέδειξε την ανάγκη της συλλογικότητας και προπαντός την ανάγκη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις «ενός ασφαλούς ευημερούντος, δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος για τις κοινωνίες μας κατά τον 21ο αιώνα, επί τη βάσει των προτύπων κυκλικής οικονομίας», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε πρόσφατα στην 8η Σύνοδο Κορυφής των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία πήρε μέρος και η Κύπρος.

Πρώτιστο ζητούμενο λοιπόν είναι να μετατρέψουμε την κρίση από την πανδημία σε ευκαιρία, ώστε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσουμε σχεδιασμούς που θα διασφαλίζουν ένα πιο αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης. Είναι δε με ιδιαίτερη ικανοποίηση που δεχόμαστε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, αναγνωρίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ανάγκη και προτεραιότητα ώστε να προστατευθεί η ποιότητα ζωής μας.

Είναι μια «πράσινη μετάβαση» όπως χαρακτηρίστηκε και από τον Ιταλό πρωθυπουργό και οικοδεσπότη της πρόσφατης συνόδου των G20, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να υπολογίζει και στη στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου. Όπως ειλικρινά στηρίζουμε σχεδιασμούς της πολιτείας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, ο οποίος ωφελείται από την πράσινη ανάπτυξη, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα στη βάση της διαχρονικής έγνοιας μας για την κοινωνία μας. Ήδη στηρίζουμε φορείς και συμμετέχουμε σε προγράμματα και εκδηλώσεις που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας.
Ταυτόχρονα, ως ΟΠΑΠ Κύπρου, λαμβάνουμε υπόψη μας τις ευρύτερες συνθήκες που διαμορφώνουν οι συνέπειες της πανδημίας και το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, προσαρμόζοντας τις δομές της Εταιρείας και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς μας στις προοπτικές της πράσινης οικονομίας η οποία, αξιοποιούμενη ολοκληρωμένα, θα θωρακίσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες, θα μειώσει το κόστος και θα βελτιώσει την παραγωγικότητα. Είμαστε σίγουροι ότι στις δύστροπες αυτές εποχές, ο επιχειρηματικός τομέας μπορεί και πάλι να δώσει την ώθηση στην κυπριακή οικονομία και να συμβάλει στην κοινωνική πρόοδο.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

H ΟΠΑΠ Κύπρου δραστηριοποιείται στον κλάδο των τυχερών παιγνιδιών. Αποτελεί μέλος του ομίλου ΟΠΑΠ και άρχισε τη λειτουργία της στην Κύπρο, το 1969. Διαχειρίζεται οκτώ παιγνίδια, το εξαιρετικά δημοφιλές ΤΖΟΚΕΡ και τα ΠΡΟΤΟ, ΛΟΤΤΟ, SUPER3, EXTRA5, KINO, ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στη Λεωφόρο Λεμεσού 128-130, στον Στρόβολο. Απασχολεί 17 υπαλλήλους. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ξεπερνά τα €200 εκατομμύρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση