ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξαρτώμενες από τους Κινέζους οι τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο

Δύο από τους τρεις τοπικούς παρόχους, για τους οποίους έχει στοιχεία η «Κ», έχουν απόλυτη συνεργασία με τη Huawei για παροχή, συντήρηση δικτύου και λοιπές υπηρεσίες.

Η παρουσία του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei στην Κύπρο στην εγχώρια λιανική και χονδρική αγορά είναι ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια. Φαινόμενο που δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά έχει και στην Κύπρο έντονα χαρακτηριστικά. Είναι έτσι γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές τεχνολογίας νέας γενιάς με πελάτες κυπριακές εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες επικοινωνίας. Στο τοπικό, ωστόσο, πλαίσιο θα επανέλθουμε παρακάτω εφόσον το θέμα απασχολεί την αγορά, αλλά ήταν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ και οι προεκτάσεις του μαζί με κατηγορίες για παραβίαση πληροφοριών εκ μέρους της Huawei που οριοθέτησε το πλαίσιο.

Οι ΗΠΑ αναθεώρησαν τον τρόπο με τον οποίο ξένες εταιρίες και αγαθά διεισδύουν στην αμερικανική οικονομία. Η Κίνα ήταν μία εκ των χωρών, ίσως η βασικότερη, η οποία μεσουράνησε κατά την προεκλογική περίοδο ως αντίπαλος και από το πέρασμα της θεωρίας στην πράξη, ο Ντόναλντ Τραμπ ως Πρόεδρος με κορύφωση το καλοκαίρι του 2018 εγκαινίασε την επιβολή δασμών έως και 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Το Πεκίνο απάντησε με το ίδιο νόμισμα και οι προεκτάσεις αυτού που χαρακτηρίστηκε ως εμπορικός πόλεμος δεν άργησαν να φανούν και στο επίπεδο της παροχής τεχνολογίας.

Η διασπορά

Βασιζόμενη στον μέγιστο βαθμό επιρροής της, η αμερικανική διπλωματία δεν άργησε να βρει συμμάχους. Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι τα όσα αφορούσαν μια συγκεκριμένη κινεζική εταιρία, τη Huawei, έφτασαν να είναι βασικό μέρος της ρητορικής ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα σε έναν «διάλογο» που συμμετείχαν όλο και περισσότερες χώρες, όχι όμως το μόνο. Κι ενώ καταγράφονταν διαστήματα έντονης πόλωσης μεταξύ των δύο χωρών όπως και διαστήματα εκεχειρίας, τα πάντα ανατράπηκαν, όταν συνελήφθη στον Καναδά η Μενγκ Γουανζού, οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της Huawei, μετά από ένταλμα σύλληψης των ΗΠΑ που κατηγορούσαν την Huawei πως παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Η διασπορά των ειδήσεων και των αντιδράσεων σε επίπεδο αγορών, οικονομίας και πολιτικής ήταν τέτοια, που είναι περιττό να σημειωθεί πως επρόκειτο για ένα παγκόσμιο θέμα.


Η απάντηση της Huawei στις κατηγορίες παραβίασης των πληροφοριών είναι κατηγορηματικά αρνητική.

Η Ε.Ε.

Τα προαναφερθέντα και εν γένει η όλη συζήτηση δεν μπορούσε παρά να μεταφερθεί και σε επίπεδο Ευρώπης, με Αμερικανούς αξιωματούχους να παρακινούν τους καταναλωτές να μείνουν μακριά από τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας, με βάση τη ρητορική ότι υπάρχουν πολλές απόρρητες ενδείξεις παραβιάσεων της ασφάλειας από τον κινεζικό πάροχο τηλεπικοινωνιών. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να ανησυχεί για τη Huawei και τις υπόλοιπες κινεζικές εταιρίες τεχνολογίας, εξαιτίας του κινδύνου που θέτουν στην ασφάλεια και τη βιομηχανία του ευρωπαϊκού μπλοκ» είχε δηλώσει ο Επίτροπος Ψηφιακής Αγοράς της Ε.Ε. Άντρους Άνσιπ.

Αυτή η επιχειρηματολογία μετέφερε τη συζήτηση στο επόμενο επίπεδο, πολλαπλασιάζοντας τους συμβαλλόμενους. Περισσότερο λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει η μετάδοση της είδησης από τη WSJ, ότι στέλεχος της εταιρίας συνελήφθη στην Πολωνία με την κατηγορία της κατασκοπίας. Πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει ντε φάκτο την προμήθεια εξοπλισμού για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης γενιάς από κινεζικούς ομίλους, άρα και από τη Huawei Technolοgies. Τα σχετικά μεταδόθηκαν κατ’ αποκλειστικότητα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Σε πολιτικό επίπεδο ΗΠΑ-Κίνα προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ωστόσο, άγνωστο πότε θα επικυρωθεί μια συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν από την προθεσμία που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος στις 2 Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία η αμερικανική κυβέρνηση θα αυξήσει τους δασμούς, συνολικά, στα δύο τρίτα των εισαγόμενων προϊόντων από την Κίνα. Το θέμα θα έχει και επιπτώσεις στη Huawei; Είναι ένα ερώτημα, ωστόσο, είναι σημαντική και η θέση της Ε.Ε.

Τι λέει η Κομισιόν

Η «Κ» επικοινώνησε με την Κομισιόν και συγκεκριμένα με αξιωματούχους αρμόδιους για θέματα της ψηφιακής αγοράς, με το ερώτημα καταρχήν του αν εξετάζεται αποκλεισμός από δίκτυα 5G κινεζικών εταιριών και αν ναι με ποιο σκεπτικό. Επίσης, αν μια τέτοια απόφαση επέρχεται ως απότοκη στοιχείων που έχει η Ε.Ε. τα οποία να εμπλέκουν σε κακές πρακτικές τη συγκεκριμένη εταιρία εντός της Ένωσης. Η απάντηση της Κομισιόν, μαζί με τα συναφή στοιχεία, είχε ως εξής: «Έχουμε μια ανοιχτή αγορά. Όποιος συμμορφώνεται με τους κανόνες μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί προμήθειας και υπάρχει και η πρόταση για επενδυτική παρακολούθηση/καταγραφή (screening) ώστε να προστατευτούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Έχουμε κανόνες που απαντούν σε αυτά τα θέματα. Επιπρόσθετα όμως τα μέλη της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν εταιρίες από τις αγορές τους για λόγους εθνικής ασφαλείας, αν δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα στάνταρτ της κάθε χώρας και με το νομικό πλαίσιο».

Η κατάσταση στην Κύπρο

Η Huawei έχει πραγματοποιήσει άλματα με τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης να διεκδικούν ένα σημαντικό μερίδιο της εγχώριας πίττας. Η δυναμική διαφαίνεται και στα ποσοστά διείσδυσης που έχει πετύχει στους τοπικούς παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, που είναι υψηλότατα. Δεν θα ήταν υπερβολή σε αυτό το πλαίσιο να ειπωθεί πως υπάρχει ως και απόλυτη εξάρτηση των τοπικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Huawei. Τόσο για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού όσο και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων όπως είναι το 5G. Είναι ενδεικτικό ότι δύο από τους τρεις τοπικούς παρόχους για τους οποίους έχει στοιχεία η «Κ», έχουν απόλυτη συνεργασία με τη Huawei για παροχή, συντήρηση δικτύου και λοιπές υπηρεσίες, ενώ στον τρίτο έχει εμπλοκή συν της προαναφερόμενης και η σουηδική Ericsson.

Πηγές με γνώση του τηλεπικοινωνιακού περιβάλλοντος της χώρας δεν εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με την εταιρία και τα όσα καταγράφονται. Υποστηρίζουν, ωστόσο, πως παρακολουθούν την κατάσταση. Παρά ταύτα γίνεται παραδεχτό και στην Κύπρο πως αν και η Ε.Ε. μπει στον χορό των κυρώσεων, άμεσα μια τέτοια εξέλιξη θα έχει όχι μόνο τοπικές αρνητικές επιπτώσεις, αλλά επιπτώσεις για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρίες τηλεπικοινωνιών που έχουν συμπλεύσει με τον κινέζικο κολοσσό.

Η θέση της Huawei

Η «Κ» επικοινώνησε για το θέμα με το γραφείο της Huawei στην Κύπρο, το οποίο δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2009 ως προμηθευτής υπηρεσιών Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT). Διαφαίνεται ότι τα όσα συμβαίνουν τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και μεταξύ Αμερικής και Κίνας δεν προκαλούν ανησυχία στην εταιρία αν και η βασική επιχειρηματολογία αφορά το αν και κατά πόσο χρησιμοποιεί η Huawei τα δίκτυά της, ώστε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες.

Η απάντηση της Huawei σε αυτές τις κατηγορίες παραβίασης των πληροφοριών είναι κατηγορηματικά αρνητική. Ως προς την Κύπρο η εταιρία απάντησε στην εφημερίδα πως: «Η θέση της Huawei σε όλο τον κόσμο είναι καλά εδραιωμένη μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 30 εμπορικές συμβάσεις για 5G και η εταιρία κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις εμπορικές συμβάσεις 5G. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κορυφαίας τεχνολογικής καινοτομίας της εταιρίας σε ολόκληρο τον κλάδο. Η εταιρία έχει ξεκινήσει να μεταφέρει εξοπλισμό 5G σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουμε ήδη αποστείλει περισσότερους από 25.000 σταθμούς βάσης σε διάφορες αγορές σε όλο τον κόσμο, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Η Huawei στην Κύπρο είναι παρούσα στην κυπριακή αγορά από το 2009. Στόχος μας είναι η συνεχής παροχή τεχνολογίας στην κυπριακή επικράτεια που θα οδηγήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και τελικά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας.Έτσι παρά τις προσπάθειες, σε ορισμένες αγορές, να δημιουργήσουν ανησυχία για την Huawei και να χρησιμοποιήσουν μεθόδους πολιτικής παρέμβασης για να επηρεάζουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας, είμαστε υπερήφανοι που οι πελάτες μας συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται και αναγνωρίζουν τη συμβολή μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Όπως δε χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο κ. Ken Hu, Rotating CEO της Huawei Technologies Co, Ltd., όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας, ως βιομηχανία τηλεπικοινωνιών, πιστεύουμε ότι πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για την τεχνολογία και πώς να τη βελτιώσουμε. Όταν πρόκειται για ισχυρισμούς ασφαλείας, είναι καλύτερο να αφήσουμε τα δεδομένα να μιλούν από μόνα τους. Και τα δεδομένα είναι ότι το ιστορικό

Το 5G δίκτυο

Το δίκτυο 5G, ως το επόμενο μήλο της Έριδος ανάμεσα στις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, είναι φυσικό δίκτυο διακοπτών και απομακρυσμένων διακομιστών, το οποίο βασίζεται περισσότερο από τα προηγούμενα σε πολλαπλά στρώματα λογισμικού που το καθιστούν πολύ πιο προσαρμόσιμο. Η κατασκευή των δικτύων 5G «θα είναι σχεδόν όσο σημαντικός ήταν ο ηλεκτρισμός. Τα πάντα θα είναι συνδεδεμένα και το κεντρικό νευρικό σύστημα θα είναι το δίκτυο 5G», είπε στους New York Times ο Κρις Λέιν, αναλυτής τηλεπικοινωνιών στο Χονγκ Κονγκ στην εταιρία Sanford C. Bernstein, και αναμετάδωσε το Reuters.

Η αμερικανική κυβέρνηση, συνεχίζει το πρακτορείο, προειδοποιεί πως θα είναι κρίσιμοι οι επόμενοι έξι μήνες. Οι χώρες της Δύσης αρχίζουν η μία μετά την άλλη να δημοπρατούν ραδιοφάσματα για τα νέα δίκτυα 5G και να αποφασίζουν σε ποιες εταιρίες θα δώσουν συμβόλαια ύψους πολλών δισ. για την κατασκευή των φυσικών δικτύων. Όμως και η κινεζική κυβέρνηση βλέπει αυτό το χρονικό διάστημα ως την ευκαιρία της να κατασκευάσει τα δίκτυα της υφηλίου, ιδίως σε Ευρώπη, Ασία και σε Αφρική.

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες τηλεπικοινωνιών υστερούν έναντι Αμερικανών και Κινέζων ανταγωνιστών στην κούρσα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Κάτι που αντανακλάται στη μείωση της κεφαλαιοποίησής τους κατά το ήμισυ την περίοδο 2012-18, υποχωρώντας από τα 234 δισ. δολάρια στα 133 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, η χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού κλάδου έχει αυξηθεί κατά 71% στα 532 δισ. δολάρια και του ασιατικού κατά 13%, στα 561 δισ. δολάρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X