
Partner Content
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραστικά το εργασιακό τοπίο, οι οργανισμοί καλούνται να προσαρμοστούν στο νέο αυτό περιβάλλον. Ο Παναγιώτης Θρασυβούλου, Συνέταιρος, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥ, καταθέτει τη δική του οπτική για το μέλλον της εργασίας, αναλύει ποιες θέσεις επηρεάζονται περισσότερο, πώς διαφαίνεται η δημιουργία νέων ρόλων, αλλά και ποια στρατηγικά βήματα πρέπει να γίνουν ώστε η καινοτομία να συνυπάρχει αρμονικά με την ανθρώπινη διάσταση στον χώρο εργασίας.
- Βλέπουμε πως ήδη η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να ενσωματώνεται στο εργασιακό περιβάλλον. Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί το εργασιακό τοπίο στο μέλλον με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης;
Κάποιος είχε πει ότι πριν να γίνει, κάθε επανάσταση έμοιαζε αδιανόητη, και εκ των υστέρων έμοιαζε αναπόφευκτη… Ως άνθρωποι τείνουμε να υποτιμούμε την ταχύτητα και την ένταση με την οποία έρχεται η αλλαγή. Όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), η αλλαγή και το disruption έχει ήδη αρχίσει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χάσουμε τη δουλειά μας λόγω της ΤΝ, όμως ενδέχεται να την χάσουμε από κάποιον/α που ξέρει να χρησιμοποιεί την ΤΝ καλύτερα από εμάς!
Γενικά, η ΤΝ μας παρέχει τη δυνατότητα να διευρύνουμε την αποτελεσματικότητά μας, κάνοντας περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Οι εφαρμογές είναι τέτοιες που προς το παρόν εστιαζόμαστε σε κείμενα, παρουσιάσεις, αναλύσεις δεδομένων και δημιουργία εισηγήσεων. Σύντομα όμως θα έχουμε τη δυνατότητα να εκχωρούμε ολόκληρα καθήκοντα με τρόπο που η ΤΝ να μπορεί να τα εκτελεί αυτόνομα, «ξεδιπλώνοντας» - μεταξύ άλλων - δημιουργικότητα και κριτική σκέψη, δεξιότητες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αμιγώς ανθρώπινες (π.χ. Agentic AI). Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εισάξουμε λύσεις ΤΝ που να είναι προσαρμοσμένες στις πραγματικότητες του τομέα, της βιομηχανίας και του οργανισμού μας, και όχι απλά χρησιμοποιώντας τα κύρια διαθέσιμα εργαλεία που παρέχονται σήμερα για όλους (π.χ. ChatGPT, Copilot κλπ).
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως οι προαναφερθείες λύσεις ΤΝ υπάρχουν και έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου και του δικού μας. Η ΤΝ είναι πλέον χτισμένη μέσα σε εφαρμογές αλλά και φυσικά αντικείμενα, όπως αυτοκίνητα, ρομπότ παραγωγής κλπ. Όλα αυτά θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας. Το κατά πόσον θα την επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά σχετίζεται με το πόση προετοιμασία θα κάνουμε και πόσο σοβαρά θα λάβουμε υπόψη τη δύναμη και την ταχύτητα με την οποία έρχεται η αλλαγή.
- Ποιοι τομείς της αγοράς εργασίας θεωρείτε ότι θα επηρεαστούν περισσότερο με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και με τι πρόσημο;
Θεωρώ πως όλοι οι τομείς της οικονομίας θα επηρεαστούν, από την παραγωγή και τη βιομηχανία μέχρι τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και την εξυπηρέτηση πελατών. Η ΤΝ μας παρέχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσουμε καθήκοντα και διεργασίες που εμπεριέχονται σε κάποιους από τους ρόλους που κατέχουμε, οι οποίοι αποτελούν μέρος της θέσης εργασίας μας. Σε αυτό το πλαίσιο θα μας επιτρέψει να εκτελούμε τους ρόλους που αποτελούν τη θέση εργασίας μας πιο αποτελεσματικά, γρήγορα ή/και με πιο πολλή ακρίβεια. Εάν η θέση εργασίας μας είναι μονοδιάστατη με ελάχιστους ρόλους και καθήκοντα, τότς ενδέχεται να βρίσκεται σε ρίσκο ολικής αυτοματοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση και όπου είναι εφικτό, δημιουργείται η ευκαιρία για τον ανασχεδιασμό τέτοιων θέσεων εργασίας και τον εμπλουτισμό τους με άλλα, νέα και πιο πολυδιάστατα καθήκοντα, καθιστώντας τες και πιο ενδιαφέρουσες. Θα λέγαμε λοιπόν πως οι πλείστες θέσεις εργασίας στη Κύπρο θα επωφεληθούν θετικά από την εισαγωγή της ΤΝ, δεδομένου του ότι εταιρείες και ανθρώπινο δυναμικό προετοιμαστούμε επαρκώς: από την νοοτροπία, στον βαθμό δεκτικότητάς μας και στην εκπαίδευση και κατάρτισή μας. Επιπρόσθετα, η προετοιμασία για την μαζική εισαγωγή της ΤΝ στη ζωή μας περιλαμβάνει και τις δομές, τις στρατηγικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό των οργανισμών μέσα στους οποίους δραστηριοποιούμαστε.
- Πιστεύετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;
Στρατηγικά, οι οργανισμοί που φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα της ΤΝ είναι αυτοί που επένδυσαν με σκοπό τη στρατηγική διεύρυνση των δυνατοτήτων τους παρά τη μείωση του κόστους και των θέσεων εργασίας. Βλέπουμε οργανισμούς να μπορούν να φτάνουν σε περισσότερους πελάτες, νέες αγορές και να παράγουν πολύ πιο αποτελεσματικά προϊόντα και υπηρεσίες λόγω της ΤΝ, και στο τέλος να προσθέτουν θέσεις εργασίας αντί να αφαιρούν, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι αύξηση στον τζίρο και την κερδοφορία με υψηλότερο ρυθμό από την αντίστοιχη αύξηση του κόστους.
- Πώς μπορούν οι οργανισμοί να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία τους, διασφαλίζοντας ωστόσο την ανθρώπινη διάσταση στο εργασιακό τοπίο;
Η ΤΝ ήδη διευκόλυνε αρκετά μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να διευκολύνει την καθημερινότητα των εργαζομένων επιτρέποντάς τους, όπως προαναφέραμε, να κάνουν περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, μετασχηματίζοντας θέσεις εργασίας με μονοδιάστατους ρόλους και καθήκοντα, καθιστώντας τους πιο περιεκτικούς και ενδιαφέροντες. Η προσδοκία μου με βάση τα δεδομένα που συλλέγουμε στην ΕΥ είναι ότι οι οργανισμοί που θα προετοιμάσουν επαρκώς το ανθρώπινό τους δυναμικό και θα προσαρμόσουν τις δομές και τα συστήματά τους εγκαίρως, θα καταλήξουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων τους και κατ’ ακρίβειαν να σμικρύνουν την εργασιακή εβδομάδα, πετυχαίνοντας παράλληλα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Πρόκειται εν ολίγοις για μια ολιστική και στρατηγική διαδικασία προσαρμογής στα οφέλη της ΤΝ και της αλλαγής που φέρνει μαζί της, στην οποία διαδικασία καλείται ο κάθε οργανισμός και ο κάθε εργαζόμενος να συμμετάσχει και να εξελιχθεί.