ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κέρδη 14% σε δύο ημέρες χάρη στο QE

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Kathimerini.gr

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία έδωσε σωρευτικά κέρδη της τάξεως του 14%, με το νέο, έκτακτο QE της ΕΚΤ, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, να αποδεικνύεται ο πολυπόθητος καταλύτης που αναζητούσε η αγορά για να ανακουφιστεί από το βίαιο σφυροκόπημα που έχει δεχθεί εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Ενώ οι απώλειες από την αρχή του sell-off, στις 24 Φεβρουαρίου, παραμένουν σημαντικές και διαμορφώνονται στο 38%, ο Γενικός Δείκτης, από τα χαμηλά των 469 μονάδων όπου βυθίστηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, έχει ανακάμψει κατά 18%, έστω και αν παραμένει δύσκολο να καλυφθούν τα 22 δισ. ευρώ που έχουν χαθεί από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μετά το ξέσπασμα της κρίσης του COVID-19. Η συνεδρίαση της Παρασκευής χαρακτηρίστηκε, πάντως, από ένα σημαντικό ριμπάουντ των τραπεζών, οι οποίες και είχαν πιεστεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,68% στις 555,13 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και στις 566,63 μονάδες με άνοδο 7,87%, και ο τζίρος ανέβασε ταχύτητα και ανήλθε στα 96,28 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 5,52% στις 1.340,25 μονάδες, στο +7,20% και στις 780,50 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 7,36% στις 312,21 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη 5,96%, την Εθνική να υπεραποδίδει και να κλείνει στο +9,47%, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 7,47% και την Πειραιώς κατά 7,72%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα θετικά (+0,57%) για πρώτη φορά από την εβδομάδα που έληξε στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 20,62%.

Αν και τα πρόσφατα μέτρα, δημοσιονομικά και νομισματικά, έχουν καταφέρει να δώσουν ανάσα στις διεθνείς αγορές από τα έντονα χτυπήματα που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα, με πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια να έχουν κάνει φτερά από τις αποτιμήσεις των διεθνών μετοχών, η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά δεν έχει αποκατασταθεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την επίπτωση της πανδημίας δείχνουν ότι πολλές οικονομίες οδεύουν σε ύφεση, τουλάχιστον έως το πρώτο μισό του έτους, και αυτό διαμορφώνει ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για τις αγορές προσεχώς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση