ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο κινεζικός ανταγωνισμός μειώνει τα κέρδη της Samsung

Oι ανταγωνίστριες εταιρείες από την Κίνα, όπως η Xiaomi και η Huawei απειλούν θέση της Samsung

Kathimerini.gr

Οι μειωμένες πωλήσεις των Galaxy S9 της νοτιοκορεατικής Samsung σε συνδυασμό με τον σκληρό ανταγωνισμό από την Κίνα επηρέασαν δυσμενώς τα αποτελέσματα της εταιρείας για το β΄ τρίμηνο του 2018.

Τα λειτουργικά κέρδη από τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων ειδικά ανήλθαν σε 2,7 τρισ. γουόν (2,4 δισ. δολάρια) έναντι 4,1 τρισ. γουόν (3,6 δισ. δολάρια) πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, οι δραστηριότητές της στο πεδίο των ημιαγωγών αποδείχθηκαν περισσότερο επιτυχημένες. Ειδικότερα, τα συνολικά καθαρά της κέρδη το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος - Ιούνιος) ανήλθαν σε 11 τρισ. γουόν, δηλαδή 9,8 δισ. δολάρια. Κατά τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, τα τριμηνιαία της κέρδη θα ανέρχονταν σε 11,6 τρισ. γουόν.

Τι σημαίνουν τα στοιχεία αυτά; Πιθανώς ότι ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας δυσκολεύεται να ενισχύσει τη ζήτηση των κινητών του τηλεφώνων, ενώ η ζήτηση για τους ημιαγωγούς του παραμένει ιδιαίτερα υψηλή. Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων Samsung διαρκώς μειώνονται. Ωστόσο έχουν προηγηθεί αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πωλήσεις τους αυξάνονταν σταθερά. Σήμερα, όμως, οι ανταγωνίστριες εταιρείες από την Κίνα, όπως η Xiaomi και η Huawei, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, απειλώντας τη θέση της Samsung στη διεθνή αγορά και αφαιρώντας της μερίδιο. Συν τοις άλλοις, δεν την ανταγωνίζονται μόνον στο πεδίο των κινητών τηλεφώνων, αλλά και στις οθόνες, οι οποίες ποικίλλουν από φθηνές για τηλεοράσεις μέχρι πανάκριβες για τηλέφωνα.

Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις διαφόρων πανεπιστημιακών, όπως ο καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, Πολ Σβιρτς, ο οποίος παρατηρεί ότι «πλέον οι καταναλωτές δεν συγκινούνται από το ότι θα κυκλοφορήσει η επόμενη έκδοση ενός κινητού, ούτε πιστεύουν πως θα είναι “εξυπνότερο” από το παλαιότερο μοντέλο». Ακόμα και όσοι θέλουν να διαθέτουν πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα έξυπνα κινητά, δυσκολεύονται να καταβάλουν το τίμημα, όπως συμπληρώνει. Τα λειτουργικά κέρδη δευτέρου τριμήνου της Samsung ανήλθαν στα 14,9 τρισ. γουόν (13,4 δισ. δολάρια) επί πωλήσεων 58,5 τρισ. γουόν (52,6 δισ. δολαρίων). Από αυτά τα 14,9 τρισ. γουόν, η μερίδα του λέοντος των 11,6 τρισ. γουόν (10,43 δισ. δολαρίων) προήλθαν από τις πωλήσεις ημιαγωγών.

Βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά ημιαγωγών του κόσμου, η νοτιοκορεατική Samsung αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία κατηγορείται ότι μαζί με άλλες κατασκευάστριες ημιαγωγών, όπως οι SK Hynix και Micron Technology, συγκρότησαν καρτέλ και καθόριζαν τις τιμές των προϊόντων. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι τρεις προαναφερθείσες επιχειρήσεις ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της αγοράς των ημιαγωγών DRAM.

Ο βραχίονας κατασκευής οθονών, τέλος, συνέβαλε στα συνολικά λειτουργικά κέρδη της Samsung κατά 140 δισ. γουόν (125 εκατ. δολάρια). Ωστόσο την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο, τα αντίστοιχα λειτουργικά κέρδη είχαν εκτιναχθεί σε 1,7 τρισ. γουόν. Ο νοτιοκορεατικός όμιλος προμηθεύει με οθόνες OLED την Apple για τα iPhone X.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X