ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Χρύσης Φοινιώτης στην «Κ»: Άλλα 20 εκατ. για το Fiber επενδύει η Cyta

Στόχος μας έως το 2025 να έχουμε καλύψει πληθυσμιακά έως και το 90% της Κύπρου, δηλώνει ο Ανώτερος Διευθυντής Τεχνολογίας & Πληροφορικής της Cyta

Της Μαρίας Ηρακλέους

Λίγο πριν αποχωρήσει από την θέση του Ανώτερου Διευθυντή Τεχνολογίας & Πληροφορικής Cyta ο κ. Χρύσης Φοινιώτης, μιλά στην «Κ» για την πορεία των δύο μεγάλων πρότζεκτ, των οποίων ηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια-το δίκτυο 5G και το δίκτυο οπτικών ινών. Όπως αποκαλύπτει, ο οργανισμός ετοιμάζεται να επενδύσει άλλα €20εκ για την επόμενη διετία, ώστε να καλυφθούν μεγάλες κοινότητες και αγροτικές περιοχές με το δίκτυο Fiber. Ο στόχος, είναι μέχρι το 2025 να καλυφθεί πληθυσμιακά έως το 90% της Κύπρου. Εξηγεί, τί σημαίνει για τους καταναλωτές- εμπορικούς και οικιακούς- η αύξηση των ταχυτήτων διαδικτύου και δικτύου κινητής, ενώ περιγράφει τα επόμενα βήματα της Cyta, τα οποία συμβάλλουν στην ψηφιακή εξέλιξη της Κύπρου.

- Φέτος η Cyta βραβεύτηκε για δεύτερη φορά για το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ευρώπη. Γιατί είναι σημαντικό για τον Οργανισμό και τους πελάτες του;

- Η διάκριση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή. Η ομάδα μας απέδειξε, ότι οι πελάτες κινητής της Cyta, η Κύπρος η ίδια, «τρέχουν» με τις υψηλότερες ταχύτητες από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, μέσα από το πιο αξιόπιστο δίκτυο. Ταυτόχρονα, έχουμε καλύψει το 100% του πληθυσμού της χώρας μας με δίκτυο 5G, οδηγώντας και πάλι την Κύπρο στην 1η θέση συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ. H δεύτερη συνεχόμενη διάκριση από την Ookla®, υπογραμμίζει την κορυφαία ποιότητα και απόδοση του δικτύου κινητής της Cyta, διαχρονικό αποτέλεσμα βέλτιστου σχεδιασμού, ανάπτυξης και παραμετροποίησης. Αν αναλογιστούμε την καθημερινότητά μας, εύκολα θα αντιληφθούμε γιατί οι ταχύτητες στην κινητή τηλεφωνία έχουν τόση σημασία. Πριν κάποια χρόνια τα δεδομένα (εικόνα, video, ήχος, στοιχεία αλληλεπίδρασης και διαδραστικότητας) ήταν περιορισμένα και οι δυνατότητες μέσα από τις κινητές συσκευές αντίστοιχα περιορισμένες. Η έκρηξη όμως της τεχνολογικής καινοτομίας έφερε μια νέα πραγματικότητα. Οι online αγορές, η online εξυπηρέτηση, το εμπόριο γενικότερα, εξελίχθηκαν σε αυτό που ξέρουμε σήμερα, ακριβώς επειδή το διαδίκτυο ξέφυγε από το σπίτι και βρέθηκε στην παλάμη του χεριού μας. Άλλαξε τον κόσμο, τον τρόπο που ζούμε, που συναναστρεφόμαστε, που εργαζόμαστε, που ψυχαγωγούμαστε. Απέκτησε την ισχύ που έχει σήμερα, γιατί οι ταχύτητές του προσαρμόστηκαν στις ανάγκες μας και αυξήθηκαν κατακόρυφα. Η αύξηση των ταχυτήτων, λοιπόν, είναι αυτό που ωθεί την εξέλιξη, την ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

- Σε ποιο βαθμό αυτή η διάκριση έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ της Κύπρου;

- Η Κύπρος συνήθως ακολουθεί από κοντά την τεχνολογία, αλλά δεν προηγείται, κυρίως λόγω μεγέθους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα μας είναι μπροστά, ακόμα και από κράτη που πρωταγωνιστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε έναν τομέα αιχμής, έναν τομέα που καθορίζει την πρόοδο και το μέλλον. Σήμερα, μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί ζούμε σε μια χώρα που παντού, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της, οι πολίτες έχουν την ίδια εξαιρετική ποιότητα δικτύου, ανεξάρτητα αν κατοικούν στην πόλη, στο χωριό, στο βουνό, στη θάλασσα. Αυτό, αναντίλεκτα, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το προφίλ της χώρας. Βάλτε για παράδειγμα τον εαυτό σας στη θέση του CEO μιας μεγάλη πολυεθνικής, που θέλει να επεκταθεί και χρειάζεται γραφεία σε μια περιοχή που συνδέεται εύκολα με Ασία, Ευρώπη και Αφρική. Θα ανοίγατε τα γραφεία σας κάπου που το ίντερνετ είναι αργό; Αν είστε τοπικός επιχειρηματίας, θα μπορούσατε να ανταγωνιστείτε ή και να συνεργαστείτε με τις επιχειρήσεις του εξωτερικού αν δεν είχατε την κατάλληλη σύνδεση διαδικτύου; Πόσο θα επηρεαζόταν ο κύκλος εργασιών σας αν το προσωπικό και οι πελάτες σας δεν διέθεταν τις ταχύτητες που απαιτεί η σύγχρονη εποχή; Η απάντηση είναι προφανής και αποτυπώνει πόσο σημαντικό είναι ένα γρήγορο ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας. Καταληκτικά, ασφαλώς αυτό ενισχύει το προφίλ της Κύπρου μας, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια χώρα σύγχρονη, προηγμένη και ευθυγραμμισμένη με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Από το 60% στο 90%

- Έχετε πετύχει 100% πληθυσμιακή κάλυψη για το δίκτυο 5G. Ποιο το ποσοστό χρήσης του δικτύου από τους χρήστες της Cyta;

- Τον περασμένο Μάιο, ολοκληρώσαμε την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην απομακρυσμένη κοινότητα της Συκόπετρας, πετυχαίνοντας 100% πληθυσμιακή κάλυψη για τη χώρα μας. Όπως ανέφερα, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που το κατάφερε αυτό, τη στιγμή που οι στόχοι της ΕΕ τοποθετούν την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη στο 2030. Αυτό είναι ένα ακόμα ισχυρό, σημαντικό στοιχείο για τη διεθνή εικόνα της Κύπρου.

Αυτό που εδώ χρειάζεται να διευκρινιστεί, είναι πως η χρήση του δικτύου προϋποθέτει η συσκευή του πελάτη να υποστηρίζει 5G. Μέχρι στιγμής, οι πελάτες της Cyta που διαθέτουν συμβατή συσκευή και συνεπώς χρησιμοποιούν το δίκτυο, ανέρχονται σε 17% του συνόλου των πελατών μας και, με βάση τα στοιχεία, ο αριθμός τους αυξάνεται εκθετικά.

- Αντίστοιχα, ποια η εικόνα για το δίκτυο Cyta Fiber; Σε ποιο ποσοστό ανέρχεται η πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι στιγμής και ποιο το πλάνο της εταιρείας;

- Σήμερα, το δίκτυο οπτικών ινών είναι διαθέσιμο στο 60% του πληθυσμού, κάτι που αριθμητικά αντιστοιχεί σε περισσότερα από 240.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το πλάνο μας είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε ολοκληρώσει επένδυση ύψους €95εκ. για την κάλυψη αστικών και περιαστικών περιοχών. Για την διετία 2023-2025, θα επενδυθούν άλλα €20εκ. για επιτάχυνση της ανάπτυξης και επέκταση του δικτύου σε μεγάλες κοινότητες και αγροτικές περιοχές. Στόχος μας είναι στο τέλος του 2025 να έχουμε καλύψει πληθυσμιακά έως και 90% της Κύπρου. Για το υπόλοιπο 10% του πληθυσμού, έχουμε φροντίσει την αναβάθμιση του χάλκινου δικτύου με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις μεγαλύτερες απαιτήσεις πρόσβασης. Όπου το χάλκινο δίκτυο δεν μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές ταχύτητες, αυτές θα συμπληρώνονται μέσω του δικτύου κινητής και των υπηρεσιών σταθερής ασύρματης πρόσβασης. Αυτό είναι ένα ακόμα άμεσο και χειροπιαστό όφελος που αποκομίζουμε με την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη του 5G.

Οπτικές ίνες Vs χαλκός

- Πώς εξυπηρετεί το δίκτυο οπτικών ινών επιχειρήσεις και καταναλωτές; -Οι οπτικές ίνες εκσυγχρονίζουν τις συνδέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών προσφέροντας σταθερή απόδοση ταχυτήτων και πολλαπλασιασμό της χωρητικότητας (bandwidth), χωρίς εξωγενείς επιδράσεις. Για να μιλάμε με αριθμούς, σε απόσταση πέραν των 100 μέτρων, οι οπτικές ίνες παρουσιάζουν μόλις 3% απώλειας ισχύος σήματος. Με την παραδοσιακή σύνδεση του χαλκού, η απώλεια ισχύος του σήματος φτάνει στο 94%. Το επίπεδο αξιοπιστίας που προσφέρουν είναι επομένως εντυπωσιακό. Αν για τα νοικοκυριά οι γρήγορες ταχύτητες των οπτικών ινών μεταφράζονται σε καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, για τις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει αυξημένη παραγωγικότητα, επιχειρησιακή συνέχεια και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά έχοντας στη διάθεσή της τις βάσεις για την ευελιξία – το ‘agility’ που ακούμε να αναφέρεται συνέχεια – που απαιτεί η εποχή μας. Ένας χρήστης μπορεί να ‘κατεβάζει’ (download) πολλά και μεγάλου όγκου αρχεία (παρουσιάσεις, βίντεο κ.λπ.), μέχρι και οκτώ φορές γρηγορότερα και συγχρόνως να ‘ανεβάζει’ (upload) αρχεία εξίσου γρήγορα. Επίσης, όλες οι συσκευές (υπολογιστές, κινητά, κ.λπ.) μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες και να εκτελούν απαιτητικές εφαρμογές. Στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητη μια αναφορά στον κρίσιμο παράγοντα της βιωσιμότητας.

Το δίκτυο οπτικών ινών, έχει 10 έως 15 φορές μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη ροή δεδομένων συγκριτικά με τα δίκτυα χαλκού. Επίσης, είναι πολύ ανθεκτικό, δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες και σημειώνει πολύ χαμηλότερη συχνότητα βλαβών. Αυτό περιορίζει την ανάλωση πόρων, συντήρησης και επισκευής, μειώνοντας ταυτόχρονα και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Κάτι για το οποίο, η Cyta είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Πράσινο κέντρο δεδομένων

- Με ποια έργα συμβάλλει η Cyta στην εξέλιξη της Κύπρου σε μία σύγχρονη ψηφιακή οικονομία και κοινωνία;

- Η Cyta είναι ο μοναδικός πάροχος που αναπτύσσει τα δίκτυά της με στόχο την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη, χωρίς να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε περιοχές οικονομικής αιχμής (επιχειρηματικά, τουριστικά και αστικά κέντρα). Χάρη σε αυτό, η Κύπρος κατάφερε φέτος να έχει εντυπωσιακή άνοδο 15 ποσοστιαίων μονάδων στον δείκτη DESI, σε θέματα κάλυψης δικτύων ψηλής χωρητικότητας, παρότι τα στοιχεία αναφέρονται σε δεδομένα του 2021. Η πραγματική αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, δεδομένου ότι έχουμε επισπεύσει σημαντικά την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Πέραν των δικτύων κινητής και σταθερής, συνεχίζουμε την αναβάθμιση του διεθνούς δικτύου, ισχυροποιώντας τη θέση της χώρας ως Κόμβος Δεδομένων. Στις αρχές του 2022 είχαμε την εισαγωγή του καλωδιακού συστήματος ARSINOE, που διασυνδέει την Κύπρο με την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Επίσης, μετά και την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης τον περασμένο Ιούλιο, αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας συμμετοχής μας στο έργο μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, που θα εξασφαλίζει απευθείας σύνδεση Ελλάδας και Κύπρου με την Ασία, μέσω της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, σε μια στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, προγραμματίζουμε τη δημιουργία ενός διεθνούς, πράσινου Κέντρου Δεδομένων με κορυφαία πιστοποίηση και εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Αυτό επιτρέπει την υιοθέτηση του ασφαλούς cloud στον τόπο μας με προδιαγραφές των νέων Ευρωπαϊκών τάσεων, για αυτόνομο και ασφαλές νέφος (Sovereign Cloud), που θα μπορεί να διασφαλίζει την προστασία δεδομένων από παρεμβάσεις τρίτων. Την ίδια στιγμή, κτίζοντας πάνω στη φήμη και την αξιοπιστία της Cyta, θα μπορεί να προσελκύσει τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς πελάτες τεχνολογίας, επαναπροσδιορίζοντας, έτσι, τον ρόλο της Κύπρου σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση