ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προοπτικές για τουρισμό της Κύπρου ελέω πανδημίας

Διοργανωτές ταξιδιών στρέφονται σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου βλέποντας μεγάλες ευκαιρίες για την επόμενη διετία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με ένα μεγάλο τμήμα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης να βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής άρσης των περιορισμών, σε πολίτες και επιχειρήσεις, η διεθνής αγορά παροχής υπηρεσιών έχει στρέψει την προσοχή της στην επόμενη μέρα, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και να σχεδιάσει το πλάνο δράσης των επόμενων ετών.

Ο τομέας διοργάνωσης ταξιδιών, ο οποίος έχει πληγεί από την πανδημία, βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης, έχοντας ως σύμμαχο τις θετικές προοπτικές που καταγράφονται σε ένα σημαντικό κομμάτι του ευρωπαϊκού νότου, τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες. Με δεδομένη την εικόνα που παρουσιάζουν, από πλευράς πανδημίας, παραδοσιακοί προορισμοί όπως Ισπανία, Γαλλία αλλά και η Ιταλία, η προσοχή των μεγάλων tour operators στρέφεται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και σε χώρες που παρουσιάζουν θετικές επιδόσεις στην αναχαίτηση της πανδημίας. Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα βρίσκονται στη σφαίρα ενδιαφέροντος μεγάλων οργανωτών ταξιδιών, οι οποίοι βλέπουν για τα επόμενα δυο χρόνια τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης του τουριστικού τους προϊόντος. Οι τρεις μεσογειακές χώρες – προορισμοί, εκ των πραγμάτων θα κληθούν να απορροφήσουν την διαφαινόμενη αυξημένη ζήτηση τουριστικών πακέτων έως και το 2022. Μια προοπτική που έχει προκαλέσει ήδη κινητικότητα στο παρασκήνιο και που εν πολλοίς, όπως εκτιμάται, είναι σε θέση να καλύψει τις ζημιές της φετινής περιόδου.

Οι κινήσεις

Με άγνωστο το χρόνο ανοίγματος του τουριστικού τομέα της Κύπρου, και η προσοχή του επιχειρηματικού κόσμου φαίνεται να στρέφεται στις επόμενες δυο χρονιές. Στρατηγική στόχευση που συμβαδίζει με τις τάσεις των μεγάλων διοργανωτών ταξιδιών οι οποίοι παρουσιάζονται να έχουν καταρτίσει λίστα χωρών, του ευρωπαϊκού νότου (Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα) οι οποίες εμφανίζονται ως ο πυρήνας τουριστικών προορισμών για το 2021 – 2022. Μάλιστα όπως πληροφορείται η «Κ», μεγάλοι tour operators φαίνεται να πραγματοποιούν ήδη επαφές σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο προκειμένου να προγραμματίσουν και να κλείσουν τα τουριστικά πακέτα για τα επόμενα δυο χρόνια. Μια διαδικασία που δίνει προοπτικές και που σε μεγάλο βαθμό εκτονώνει το γενικότερο κλίμα ανησυχίας που προκαλεί στον οικονομικό τομέα η πανδημία.

Το πλάνο του υφυπουργείου

Στην επόμενη μέρα άρσης των περιορισμών και στο τουριστικό προϊόν, το Υφυπουργείο Τουρισμού φαίνεται να επεξεργάζεται πλάνο δράσης που σε συνδυασμό με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές θα μειώσει τις επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία για το 2020. Λαμβάνοντας ως αφετηρία τις εκτιμήσεις άρσης των περιορισμών στο μέσο του καλοκαιριού, η προσοχή στρέφεται στους μήνες Ιούλιο ως Νοέμβριο με ενδεχόμενη επιμήκυνση των εργασιών κατά ένα μήνα. Στα πλάνα που φαίνεται να έχουν ετοιμασθεί, ο πήχης έχει τοποθετηθεί στην έλευση του 30% των τουριστών που επέλεξαν την Κύπρο κατά την περσινή χρονιά. Με βάση το 30% που θεωρείται εφικτός στόχος, οτιδήποτε περισσότερο θα θεωρηθεί επιτυχία, υπό τις παρούσες παγκόσμιες συνθήκες. Στα πλάνα που καταστρώνονται σκέψεις υπάρχουν για διακρατικές συμφωνίες με χώρες χαμηλού υγειονομικού ρίσκου. Τέτοιες χώρες εμφανίζονται να είναι το γειτονικό Ισραήλ, η Ρωσία, η Βόρεια Ευρώπη (Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία) η Γερμανία που τα στοιχεία δείχνουν πως αντιμετωπίζει με επιτυχία τον ιό. Από την εξίσωση απουσιάζει η Βρετανία, παραδοσιακή τουριστική αγορά για την Κύπρο, η οποία λόγω της επιδημιολογικής εικόνας θεωρείται ως «καμένη» αγορά τουλάχιστον για τη φετινή περίοδο.

Συμφωνίες

Στο πρακτικό κομμάτι προσέλκυσης τουριστών, σκέψεις γίνονται για συμφωνίες με τις χώρες αυτές που θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που αναμένεται να τεθούν, μετά την άρση των απαγορεύσεων στις αεροπορικές πτήσεις. Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα αφορά την προμήθεια υγειονομικών διαβατηρίων, στους επιβάτες 48 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι. Οι δυνατότητες που έχουν οι χώρες αυτές στο κομμάτι των μαζικών αναλύσεων σε ημερήσια βάση, υποβοηθά τη διοργάνωση ταξιδιών από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Το νέο προφίλ

Βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα η επιδημία του κορωνοϊού καθώς και το αυστηρό πλαίσιο κανόνων προστασίας του πληθυσμού, θεωρείται βέβαιο που θα μεταβάλει και το εγχώριο τουριστικό προφίλ. Όπως εκτιμούν παράγοντες του τουριστικού προϊόντος, εντός και εκτός Κύπρου, οι τουρίστες θα κάνουν στροφή στις επιλογές τουριστικών μονάδων προκειμένου να αποφύγουν τις συναθροίσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως το τουριστικό προϊόν με προοπτικές και κέρδος θα είναι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και ανεξάρτητες επαύλεις, επιλογές με χαμηλό υγειονομικό ρίσκο όπως λέγεται.

Για το 2020

Στο εσωτερικό η στόχευση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στρέφεται προς την εγχώρια τουριστική αγορά σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει το ρευστό τοπίο στα ταξίδια κυπρίων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σε γειτονικούς προορισμούς. Στη λογική αυτή οι επιχειρηματίες στον τουρισμό επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μιας δυναμικής εκστρατείας με στόχευση στο εσωτερικό. Στην προσπάθεια αυτή θέτουν επί τάπητος, την κρατική συνδρομή με το Υφυπουργείο Τουρισμού να αναλαμβάνει την διαφημιστική εκστρατεία με παράλληλη εκπόνηση ειδικών σχεδίων κοινωνικού τουρισμού με την επιχορήγηση 7ημερων διακοπών σε ξενοδοχεία. Ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να προβληματίζει τους επιχειρηματίες, είναι ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων που θα επαναλειτουργήσουν. Ένα θέμα του τίθεται ως αίτημα είναι η παράταση του υφισταμένου Σχεδίου Αναστολών Απασχόλησης τόσο στις περιπτώσεις ολικών όσο και μερικών αναστολών λειτουργίας.

Οικονομική στήριξη

Προς αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, οι ξενοδόχοι ζητούν την παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων για προπληρωμές που έγιναν προς τα ξενοδοχεία, μείωση του ΦΠΑ στο 5%, αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και άλλων εισφορών, φορολογιών και τελών, τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου, παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες για παραχώρηση χαμηλότοκων δανείων. Σε μια προσπάθεια αύξησης των ελέγχων για ασφάλεια των τουριστών, ζητείται από την κυβέρνηση να καθιερώσει εγχειρίδιο με τις διαδικασίες εκείνες για διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας τόσο των πελατών τους, όσο και του προσωπικού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση