ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:14
 

QCM: Τα πρόστιμα στη Folli Follie είναι μόνο η αρχή

Η Αρχή κάνει λόγο για απουσία στοιχείων που αφορούν ποσό ύψους περίπου 242,5 εκατ. ευρώ σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα

Newsroom Κ, Αθήνα

Τώρα αρχίζει η πραγματική υπόθεση της Folli Follie και τα σημαντικότερα ακολουθούν, σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής του QCM, το fund το οποίο με την έκθεσή του στις αρχές Μαΐου προκάλεσε σάλο στην αγορά, Γκάμπριελ Γκρέγκο.

«Σέβομαι την απόφαση της ελληνικής εποπτικής αρχής, και είναι ξεκάθαρο ότι έχει πολύ περισσότερη πληροφόρηση και πολύ περισσότερα στοιχεία έναντι της Folli Follie από ό,τι έχει το QCM», σημειώνει χαρακτηριστικά. Eτσι, συμπληρώνει, «εκτιμώ ιδιαίτερα το ότι ακόμα και μετά τρεις ολόκληρους μήνες υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της ελληνικής εισηγμένης, καθώς αυτό που είναι σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό περιβάλλον αποτροπής της εγκληματικής συμπεριφοράς, η οποία οδηγεί σε δεκάδες εκατομμύρια ζημιών για τους μετόχους εταιρειών». Oπως τονίζει ο κ. Γκρέγκο, τα πρόστιμα τα οποία επέβαλε η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι μόνον η αρχή και όχι το τέλος της υπόθεσης της Folli Follie. «Το πιο σημαντικό είναι ότι η υπόθεση οδηγείται άμεσα στον εισαγγελέα για να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη».

Σχολιάζοντας το ύψος των προστίμων, το οποίο σύμφωνα με κύκλους της αγοράς κρίνεται ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με την έκταση της φερόμενης εξαπάτησης, ο κ. Γκρέγκο σημειώνει ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη και το τι θα ακολουθήσει. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν συμβατά με τη νομοθεσία για τα αδικήματα της χειραγώγησης και της κατάχρησης και επεβλήθησαν καθώς η εισηγμένη δεν προσκόμισε στοιχεία που να αποδεικνύουν την ορθότητα των οικονομικών της καταστάσεων για το 2017. Η Αρχή κάνει λόγο για απουσία στοιχείων που αφορούν ποσό ύψους περίπου 242,5 εκατ. ευρώ σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα. Για το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι ΕΥ και Alvarez & Marsal, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Αυγούστου. «Αν και τα πρόστιμα των 4 εκατ. ευρώ φαίνονται χαμηλά εάν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της ζημίας και των χρημάτων που η οικογένεια Κουτσολιούτσου φέρεται να έχει πάρει από την εταιρεία, θα ακολουθήσουν ωστόσο μηνύσεις και κατηγορίες για ποινικά αδικήματα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό», τονίζει ο επικεφαλής του QCM.

«Οι μέρες που οι εταιρείες μπορούν να παραπλανούν τους επενδυτές έχουν τελειώσει. Επιτέλους, τώρα θα λυθεί η υπόθεση για το πόσα χρήματα λείπουν, εδώ και πόσο καιρό συμβαίνει αυτό και κυρίως ποιος γνώριζε και ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την απάτη στην εταιρεία». Οπως σημειώνει ο κ. Γκρέγκο, οι ευθύνες δεν πρέπει να τελειώσουν στην εταιρεία και στην οικογένεια Κουτσολιούτσου. «Ευθύνες έχει και η ελεγκτική εταιρεία η οποία δεν μπορεί να μη γνώριζε τι συμβαίνει στην εισηγμένη και μίλησε μόνον όταν το όλο θέμα ξέσπασε», σημειώνει ο επικεφαλής του QCM αναφερόμενος στην εταιρεία ορκωτών λογιστών Ecovis, η οποία ανακάλεσε την έκθεση ελέγχου επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Η ανάκληση είχε γίνει διότι η θυγατρική της εταιρείας Folli Follie Group Sourcing Limited και οι ορκωτοί ελεγκτές αυτής, δεν έθεσαν στη διάθεση της Ecovis τα έγγραφα και τις λοιπές πληροφορίες που ζήτησε, ώστε να είναι σε θέση να επαληθεύσει τις οικονομικές καταστάσεις και ιδίως τα ταμειακά διαθέσιμα της FFG Sourcing. «Και αυτό θα πρέπει να κυνηγήσουν οι Αρχές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Το προφίλ της CITR

Το προφίλ της CITR

Οι πυλώνες της επιχειρηματικής φιλοσοφίας του Ομίλου είναι το πάθος, η καινοτομία, το ομαδικό πνεύμα και η επιχειρηματική ...
Newsroom K
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X