ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Στον πάγο» επιχειρηματικές συμφωνίες στη Γαλλία

Τα οικονομικά του Παρισιού θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά του 2022 σχετικά ήρεμα, αλλά θα ολοκληρώσουν την τρέχουσα με κρότο

Kathimerini.gr

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο η αλυσίδα παντοπωλείων του Κεμπέκ Alimentation Couche-Tard είχε υποβάλει προσφορά της τάξεως των 20 δισ. δολαρίων στη γη των προγόνων των ιδρυτών της για να αποκτήσει τη γαλλική εταιρεία σούπερ μάρκετ Carrefour. Οι άνθρωποι από το Κεμπέκ υποσχέθηκαν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ στην εν λόγω δραστηριότητα και να μην απολύσουν κανέναν, αλλά η κυβέρνηση του Γαλάτη προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε την πρόταση με ένα νεύμα, που παρέπεμπε στον Ολύμπιο Δία.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι Καναδοί φάνηκαν κάπως αδέξιοι στην προσέγγισή τους. Προσέλαβαν τους πρώην εργοδότες του Μακρόν, την κορυφαία επενδυτική τράπεζα των Ρότσιλντ στο Παρίσι. Αλλά η εξέταση των δεδομένων της εταιρείας από τους Καναδούς συνίστατο περισσότερο στο να περιδιαβαίνουν τους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ Carrefour και Monoprix, παρά να διαβουλεύονται με τον υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ.

Ο τελευταίος εξεπλάγη από τη μέθοδο αυτή και μιλώντας σε καλωδιακή τηλεόραση, απέρριψε την προσφορά κατευθείαν. Το επεισόδιο αυτό καθιστά σαφή τον βαθμό στον οποίο η πολιτική και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι διαπλεκόμενες στην έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Και εξηγεί και το γιατί τα οικονομικά του Παρισιού θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά του 2022 σχετικά ήρεμα, αλλά θα ολοκληρώσουν την τρέχουσα με κρότο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα διεκδικήσει ακόμα μία θητεία, κι ενώ δείχνει άνετα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει της λήξης του 2021, η ταχεία ανέλιξή του στην προεδρία προ πενταετίας και το ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν ψήφισαν υπέρ μιας δεύτερης θητείας για κανέναν μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002, σημαίνει ότι δεν είναι δεδομένη η επανεκλογή του τον Απρίλιο.

Αυτό θα εξατμίσει τη ζέση των τραπεζικών στελεχών για συμφωνίες προ των εκλογών και αυτό θα συμβεί όχι μόνον επειδή φοβούνται τις συναλλαγές και ειδικά όσες σχετίζονται με ξένους αγοραστές, αλλά και γιατί σε αυτήν την πολιτικά τεταμένη περίοδο ίσως τεθούν υπό ενδελεχέστερη εξέταση. Συν τοις άλλοις, υπάρχει μία ισχυρή ομάδα εντός των διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων στον CAC 40 ομίλων, οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν καθετί που πιθανώς να απομάκρυνε από το Μέγαρο των Ηλυσίων ένα πρώην στέλεχος του κλάδου των χρηματοπιστωτικών.

Οι προεδρικές εκλογές του 2022 «φρενάρουν» τις κινήσεις επενδυτών και τραπεζικών στελεχών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευνόησε τις επιχειρήσεις και τις συμφωνίες τους. Αναφορικά με τα τέλη Νοεμβρίου οι γαλλικές εταιρείες είχαν συμμετάσχει σε σχεδόν 2.900 συναλλαγές με αθροιστική αξία 252 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα δεδομένα της Refinitiv. Με τον ρυθμό αυτό η φετινή χρονιά μπορεί να αποδειχθεί όχι τόσο εντυπωσιακή όσο το 2006, αλλά ίσως η πιο δραστήρια μετά το 2007, όταν είχαν συναφθεί συμφωνίες αξίας 288 δισ. δολαρίων.

Ο Μακρόν μπορεί να λάβει εύσημα για την προώθηση καίριων επιχειρηματικών συμφωνιών, όπως αυτή η οποία αφορά τη συγχώνευση της γαλλικής Renault με την ιταλο-αμερικανική Fiat Chrysler Automobiles πριν από δύο χρόνια. Εντούτοις, οι αντίπαλοί του για την προεδρία δεν αναμένεται να είναι τόσο ευμενείς προς το επιχειρείν. Ο Ερίκ Ζεμούρ, ευρωσκεπτικιστής, σκληροπυρηνικός στις αντιμεταναστευτικές του απόψεις και πρώην δημοσιογράφος, μάλλον θα αποβεί εχθρικότερος προς τον κόσμο των επιχειρήσεων και το ξένο κεφάλαιο ακόμα και από την κύρια αντίπαλο του Μακρόν και βασική εκπρόσωπο της Δεξιάς, Μαρίν Λεπέν. Οσο για την Αριστερά δείχνει κατακερματισμένη προς το παρόν.

Υπό το πρίσμα αυτό οι ευαίσθητες επιχειρηματικές συμφωνίες θα αναβληθούν, τουλάχιστον έως ότου ο Μακρόν επανεκλεγεί και ίσως και για ακόμα περισσότερο, εάν δεν έχει δυναμική εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο το κόμμα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X